Met enige vertraging vanwege een enorme onweersbui zijn prinses Margriet en prof mr Pieter van Vollenhoven maandagavond vanaf het vliegveld van Montréal vertrokken naar Nederland. Inmiddels zijn ze weer terug in Apeldoorn.
Voor de verslaggever was het de vierde keer met Margriet en Pieter in Canada, steeds in 'onze bevrijdingsmasnd' mei. Daarbij ook nog het staatsbezoek van koning Willem-Alexander in 2015 en de actie in 1995 om de Canadese veteranen vijftig jaar na de bevrijding naar Nederland te halen.
Aan het einde van het bezoek gaven de prinses en professor een interview in het gastenverblijf van de Canadese regering, aan Rideau Gate. ,,Wij denken zéér positief terug aan ons bezoek, de ontmoetingen en gesprekken", verwoordde Pieter van Vollenhoven beider gevoelens. ,,We zijn zeer warm ontvangen", zei de prinses ook.
Ottawa is haar tweede thuis. Ze is er in 1943 geboren en wordt er ook als 'één van ons' beschouwd. ,Als mensen de standaard zien, weten ze dat wij hier zijn", wist Margriet die door burgemeester Jim Watson 'Ottawa's Princess' werd genoemd. De oranje standaard sierde de BMW waarin het paar werd rondgereden, maar wapperde ook bij Rideau Gate.
Voorafgaand aan het bezoek aan City Hall, waar de prinses onder meer een interessante foto expo te zien kreeg met opnames die zij nog niet kende uit de tijd dat prinses Juliana met haar dochters in Ottawa woonde, gaf buiten een voorbijganger spontaan tekst en uitleg over de koninklijke bezoekers. ,,Dat leer je op school. Dat hoort bij onze geschiedenis en dat is de reden dat we hier een tulpen festival hebben." Tulpen symboliseren de bijzondere band tussen Canada en Ottawa met Nederland, Margriet en de Oranjes.
Niet gek dus dat de prinses en professor veel tulpen tegenkwamen. Bij Stornoway, waar het koninklijk gezin destijds woonde, bij het festival uiteraard, maar ook in de stad en bij ontvangsten. ,,Het is heel loyaal dat Nederland nog steeds ieder jaar tulpen stuurt", aldus Pieter van Vollenhoven. ,,De impact is groot", wist de prinses. En nieuwe generaties horen door het verhaal van de tulpen ook het verhaal van de veteranen en hun bijdrage aan de bevrijding van Nederland.
Of er over drie jaar - de visites vinden doorgaans in 'ronde' jaren plaats, dit bezoek werd in 2020 uitgesteld - weer een reis naar Canada is? ,,We zullen zien", aldus Margriet. De wens is er van beide kanten zo legde ze uit, maar in drie jaar kan veel gebeuren. Niet alleen de veteranen - nu tussen de 95 en 106 jaar - worden ouder, wilde ze maar zeggen.
© RB Hans Jacobs
Reacties