Koningin Máxima heeft de eerste gespreksronden in Abidjan, de economische hoofdstad van Côte d’Ivoire (Ivoorkust), erop zitten en brengt maandagochtend een aantal zogenoemde veldbezoeken in en rond Abidjan.
Veldbezoeken zijn voor Máxima de kers op de taart van haar VN-reizen. Ze brengen haar in direct contact met de mensen voor wie ze zich inzet, zoals kleine ondernemers, boeren en vrouwen. Dat zijn vaak degenen die geen of slechte toegang hebben tot financiële diensten, of die juist deelnemen aan een nieuw programma of een nieuw product gebruiken.
Zij kunnen haar het beste vertellen wat aan zo’n nieuw programma goed is, wat niet werkt of waaraan de plannenmakers bijvoorbeeld niet hebben gedacht. Mobiel bankieren is een prachtig concept maar het werkt niet wanneer de stroom of verbinding steeds uitvalt, of wanneer veel mensen geen telefoons hebben waarmee ze dat kunnen doen. Of wanneer de prijzen van sms te hoog zijn.
Dat zijn allemaal zaken die juist bij veldzoeken aan het licht komen en die meestal niet op papier staan. Met de opgedane kennis en een opschrijfboekje vol aantekeningen schuift Máxima vervolgens aan bij ministers, bank- en telecomdirecteuren en bedrijven om hun plannen en programma’s te verbeteren of verfijnen.
Eerste stop is maandag CARE in de voorstad Abobo. In Ivoorkust vormen, net als in veel andere lage- en middeninkomenslanden, ondernemers met een laag inkomen vaak kleine, informele groepen om leden te helpen geld te besparen, leningen aan te gaan en een noodverzekering af te sluiten.
De internationale non-profitorganisatie CARE heeft in Ivoorkust gewerkt om deze groepen, genaamd Village Savings and Loan Associations (VSLA's), te helpen contact te leggen met formele financiële instellingen en leden financiële educatie en training te geven. Als onderdeel van een recent initiatief werkte CARE samen met de microfinancieringsinstelling Advans om VSLA's en hun leden de kans te bieden zich in te schrijven voor digitale financiële diensten.
Tijdens haar virtuele bezoek aan Ivoorkust in juni 2021 heeft Máxima al verschillende leden van een VSLA ontmoet. De VSLA, genaamd Amour Main Dans la Main (Liefde hand in hand) komt wekelijks samen op de markt en omvat vrouwen met verschillende achtergronden, van wie de meesten als handelaar werken. Naast hun individuele ondernemingen verkopen ze samen eieren om inkomsten voor hun groep te genereren, en organiseren ze discussies over gender en andere kwesties.
Na afloop maakte de koningin ook nog een korte wandeling over de markt met veel eenmanszaakjes.
Het tweede veldbezoek is aan een cashewnotenfabriek in Abidjan waar het digitale platform van Wi-Agri dat cashew-boeren met kopers en financiering verbindt. Samen met cacao is de cashewnoot een van de belangrijkste exportproducten van Ivoorkust.
Voor de kleine boeren die cashewnoten verbouwen is het moeilijk een vast inkomen te verdienen. Velen van hen hebben moeite om kopers voor hun gewassen te vinden. De meesten van hen hebben ook geen toegang tot leningen en andere financiële diensten, waardoor het moeilijk is om voor de toekomst te sparen of hun bedrijf te laten groeien. Weersschokken maken ook de productie inconsequent, wat complexiteit en risico's toevoegt aan kleinschalige landbouwactiviteiten.
Wi-Agri helpt hen. Het is een agri-tech platform dat boeren en landarbeiders verbindt met kopers, landbouwinformatie en -training en financiële diensten. Wi-Agri, gelanceerd in 2021, heeft al 20.000 gebruikers ingeschreven, waaronder kleine boeren, kopers, kleine verwerkende bedrijven en exporteurs. Máxima krijgt in de fabriek te horen of het ook werkt en wat de voordelen zijn.
© RB Hans Jacobs: Beeld: © Patrick van Katwijk, RB
Reacties