Na een dag lang vergaderen en daarna nog een avondvlucht heeft koningin Máxima woensdagmorgen drie veldbezoeken op het programma staan in Senegal. Ze bieden haar de kans om met ‘gewone’ mensen in contact te komen en ook meer van de sfeer te proeven in en ook buiten Dakar, de bruisende hoofdstad van het West-Afrikaanse land. Hopelijk zorgt de eerste regenstorm sinds maanden niet voor teveel hindernissen.
Máxima bezoekt in haar VN-functie in ongeveer vijf uur tijd drie projecten: eerst SudPay, daarna MyAgro en tot slot de Compagnie Nationale D’Assurance Agricole du Sénégal (CNAAS), de Nationale Landbouwverzekeringsmaatschappij van Senegal.
Om te kijken hoe SudPay in de praktijk werkt gaat de koningin naar een aantal winkeltjes. SudPay is een Pan-Afrikaanse fintech-startup die kort gezegd betalingsoplossingen aanbiedt, zowel aan de overheid (belastinginhouding) als aan klanten. Kleine bedrijfjes kunnen ook toegang krijgen tot kleine kredieten. De startup is ook actief in Benin, Cameroun, Côte d’Ivoire, DR Congo, Gambia, Guinée en Togo.
De eerste stop is in Diamaguene Sicap Mbao, in Pikine ten oosten van Dakar. In het complex Afrikajolie gaat Máxima naar Chez Maryama. Dat is een workshop borduren/naaien gericht op vrouwen uit de Afrikaanse diaspora, vooral Europa. De winkel is het domein van Maryama Samassa Koma, die haar ervaring in kleding heeft opgedaan in Frankrijk. Ze leidt ook andere bedrijven in Frankrijk en Senegal en produceert kleding voor evenementen.
Haar grootste uitdaging is het produceren van kleding voor vrouwen uit verschillende Afrikaanse culturen. Om dit probleem aan te pakken, heeft ze Nafissatou Diakhite aangenomen. Zij is afgestudeerd in marketing en communicatie aan het l'Institut Supérieur de Commerce et de Management.
Het tweede veldbezoek geldt Colly Diouf, klant van myAgro. Dat helpt boeren sparen en plannen voor de toekomst bijvoorbeeld door gebruik te maken van een uniek mobiel ‘layaway-platform’. Daarmee kan geld opzij worden gelegd om in kleine stappen zaden en kunstmest te kopen.
Colly Diouf laat zien dat het een succes is. Toen ze voor het eerst pinda's begon te verbouwen, was haar jaarlijkse opbrengst minder dan vijf zakken. Nu produceert ze meer dan het dubbele van die hoeveelheid - 13 zakken in haar meest recente groeiseizoen - waardoor ze geld kan besparen, zaden kan opslaan voor de aanplant van volgend jaar en de school voor haar zes kinderen kan betalen.
Zij is een van de meer dan 115.000 kleine boeren, waarvan zestig procent vrouwen, die hun opbrengsten hebben kunnen verhogen en meer financiële zekerheid hebben weten te bereiken dankzij een innovatief, mobiel financieringsmodel dat is ontwikkeld door myAgro, een in Senegal gevestigd bedrijf dat streeft naar uitbreiding door heel Afrika.
Tot slot bezoekt de koningin bij haar derde veldbezoek Mame Fatim Gueye, voorheen docent aan de Cheikh Anta Diop-universiteit en nu landbouwondernemer. Ze is op haar land in Sébiponty begonnen aan een boerderijproject. Daarbij maakt ze gebruik van de Compagnie Nationale D’Assurance Agricole du Sénégal (CNAAS) – de Nationale Landbouwverzekeringsmaatschappij van Senegal. Die is gespecialiseerd in de dekking van agrarische risico's.
Vervolgens gaat het gezelschap naar Damniado, als tussenstop op weg naar de ontmoeting die de koningin later in de middag heeft met de vicegouverneur van de Banque Centrale des Etats de l’Afrique de l’Ouest (BCEAO). Dat is de centrale bank die verantwoordelijk is voor maar liefst acht, merendeels Franstalige, landen in West-Afrika: Benin, Burkina Faso, Côte d'Ivoire, Guiné-Bissau, Mali, Niger, Senegal en Togo.
Met vicegouverneur Mamadou Diop spreekt Máxima woensdagmiddag over de regionale hervormingen die nodig zijn voor het bevorderen van financiële inclusie.
© RB Hans Jacobs; Beeld: © Patrick van Katwijk, en.a.
Reacties