Volgende week is er voor de tweede keer in de geschiedenis een Nederlands staatsbezoek aan Oostenrijk. De republiek bestaat nog maar iets meer dan honderd jaar (sinds 1919, met onderbrekingen). Koningin Juliana zorgde voor het eerste staatsbezoek, in het jaar van haar zilveren bruiloft. De prinsessen Beatrix en Irene vergezelden toen hun ouders.
En Beatrix als koningin dan? Die bracht met prins Claus in 1994 ‘slechts’ een officieel bezoek aan het Alpenland. Dat is volgens het internationaal protocol net een treetje lager, al maakte het destijds in de praktijk weinig uit en beschouwde Oostenrijk het ook gewoon als een écht staatsbezoek.
Oostenrijk behoort met Italië tot de landen die de Oranjes na de Tweede Wereldoorlog het vaakst hebben bezocht. Juliana en Bernhard hadden een vakantiehuis in Italië, Beatrix en Claus later ook. Alle vier werden ze na 1960 stamgasten in het skioord Lech am Vorarlberg, waar Willem-Alexander ook al zijn hele leven komt. Margriet en Pieter hebben een vakantiehuis in Oostenrijk.
Maar het staatsbezoek gaat natuurlijk niet over skivakanties en zonnige zomers in Lech. Nederland en Oostenrijk zijn partners met uitstekende relaties op politiek, economisch en cultureel gebied, zowel bilateraal als binnen de Europese Unie (EU), de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en de Verenigde Naties (VN). Het staatsbezoek benadrukt de sterke banden tussen de twee landen en geeft een impuls aan de betrekkingen.
Maandag 27 juni begint het staatsbezoek in Wenen met een welkomstceremonie op de Hofburg. In de middag wordt bij het Namenmonument in het Ostarrichi Park een krans gelegd voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens brengen koning en koningin een bezoek aan burgemeester Michael Ludwig van Wenen en aan vicevoorzitter Doris Bures van het Oostenrijkse parlement.
In de avond biedt bondspresident Alexander Van der Bellen een staatsbanket aan op Slot Belvédère. Dit museum zal begin volgend jaar in samenwerking met het Van Gogh Museum de tentoonstelling ‘Klimt. Inspired by Rodin, Van Gogh, Matisse’ presenteren. Tijdens het staatsbanket houden koning en bondspresident een tafelrede.
De tweede dag van het staatsbezoek begint het koningspaar samen met het presidentieel paar in cultureel centrum Brotfabrik. In deze voormalige fabriek wordt door middel van diverse projecten de sociale integratie gestimuleerd. Willem-Alexander en Máxima gaan met vrijwilligers in gesprek over culturele uitwisseling en spreken met Oekraïense vluchtelingen over hun verblijf in Oostenrijk.
Vervolgens bezoekt het gezelschap de woonwijk Sonnwendviertel, waar toekomstbestendig bouwen en het vergroten van de leefbaarheid aan de orde komen. Met de tram wordt teruggereden naar de binnenstad. Daar komen tijdens een korte stadswandeling drie verschillende aspecten van de Weense en Oostenrijkse cultuur en de historische banden tussen Nederland en Oostenrijk aan bod.
Zo worden de Nationalbibliothek en een traditioneel koffiehuis bezocht. Aansluitend ontvangt bondskanselier Karl Nehammer het Nederlandse bezoek voor de lunch in de Bondskanselarij. Later die dag is de ontvangst voor de Nederlandse gemeenschap en ’s avonds biedt het koningspaar in het Konzerthaus een concert aan van het Nederlands Kamerkoor.
Woensdag 29 juni wordt het staatsbezoek afgesloten in Graz. Koning en koningin stappen in de trein met de bondspresident en zijn echtgenote voor de visite aan de tweede stad van Oostenrijk. Tijdens de reis vinden gesprekken plaats met de Oostenrijkse klimaatminister, Leonore Gewessler. Tijdens het bezoek wordt onder meer het fietsbeleid besproken: Willem-Alexander en Máxima zijn bij presentatie over de Radoffensive Graz, een fietsconcept voor de stad dat is gestoeld op Nederlandse expertise.
Zie ook: Oostenrijk heeft het niet zo op meeluisterende, meekijkende en meeschrijvende verslaggevers
© RB; Bron: RVD
Reacties