Zonder betekenis is de keuze van Nicolae van Roemenië niet. Zaterdagmorgen laat hij zijn zoontje Mihai dopen in de Roemeens-orthodoxe kathedraal van Alba Iulia. Uitgerekend de kerk waar precies honderd jaar geleden zijn betovergrootvader Ferdinand tot koning van een verenigd Roemenië werd gekroond. Veel symbolischer kan niet.
In Alba Iulia, een stad zo’n 355 kilometer rijden ten noordwesten van de hoofdstad Boekarest, worden al langer voorbereidingen getroffen om het eeuwfeest van de kroning, toen werd bevestigd dat met name Transsylvania bij het Roemeense koninkrijk behoorde, te markeren. Om daar nu een nakomeling van die koning te dopen, is natuurlijk geen toeval.
Even ter herinnering: Nicolae (Nicholas, 37) is de kleinzoon van koning Mihai (1921-2017), de laatste koning van Roemenië en zelf kleinzoon van koning Ferdinand (1865-1927). Sterker nog, toen Ferdinand overleed werd de nog geen zes jaar oude Mihai (Michael) tot de troon geroepen.
Zijn vader Carol (II) had afstand gedaan van zijn rechten. Iets met (veel) vrouwen en geen verantwoordelijkheid willen nemen. Carol bedacht zich overigens drie jaar later en stootte zijn zoontje van de troon. Zijn wettige echtgenote Elena werd het land uitgewerkt en tot het begin van de Tweede Wereldoorlog regeerde de impulsieve Carol II steeds autoritairder. Mihai werd als kroonprins ‘Voievod van Alba Iulia.’
Roemenië is rijk aan grondstoffen en ligt bovendien strategisch: reden voor Nazi-Duitsland en bondgenoten om aanspraken maken op delen van Roemenië’s rijkdommen, dan wel op stukken land. De Sovjet-Unie zat in die fase van de oorlog ook in het complot en Roemenië werd ‘uitgekleed.’ Carol (II) werd afgezet en Mihai, ouder en wijzer maar nog steeds erg jong, werd weer koning.
Roemenië zat stevig in het kamp van de As-mogendheden en profiteerde van de oorlogsverklaring van Adolf Hitler aan de Sovjet-Unie. Dat gaf de mogelijkheid om verloren grondgebied – denk aan het huidige Moldova, richting Oekraïne – terug te pakken. De Roemenen gingen echter verder door en vermoordden ondertussen ook veel Joden.
Koning Mihai zocht en vond in augustus 1944 steun binnen leger en oppositie om Conducător maarschalk Ion Antonescu opzij te schuiven en Roemenië aan de kant van de Geallieerden te scharen. Mihai rekende daarna op steun van Amerika en Groot-Brittannië en hoopte met de gedurfde stap het Sovjet-bezettingsleger buiten de deur te houden.
Als de film van de geschiedenis snel wordt doorgedraaid zien we dat Roemenië in de Sovjet-invloedssfeer kwam en Mihai eind 1947 door het communistische bewind op de trein werd gezet en in ballingschap gestuurd. Daar stichtte hij een gezin. Nicolae is de zoon van Mihai’s tweede dochter, Elena (*1950, rechts op foto). Hij kwam in 1992 met zijn opa en familie mee naar Roemenië voor een eerste, onvergetelijke kennismaking.
Dertig jaar later heeft Nicolae zich inmiddels stevig in Roemenië gevestigd. Mihai verleende hem op zijn 25-ste verjaardag (1 april 2010) de titel van ‘prins van Roemenië’. Een titel die in 2015 weer werd afgepakt. Sindsdien zijn de familierelaties verstoord. Nicolae is inmiddels gehuwd en heeft met echtgenote Alina-Maria twee kinderen: Maria (2020) en Mihai (15 april 2022). En hij de kathedraal van Alba Iulia gekozen voor de doop – tot ongenoegen van het hoofd van het koningshuis, zijn tante Margareta.
NB Nicolae gebruikt de prinsentitel niet meer, maar deze leeft bijvoorbeeld nog wel voort in de naam van zijn Associatie. In de Roemeense media en vaak ook in het buitenland - recent nog bij het Tulips Ball in Amsterdam - wordt hij regelmatig aangeduid met 'prins Nicolae'. Zijn officiële achternaam is (in het Frans) 'de Roumanie'.
© RB Hans Jacobs; Beeld: © RB, Florin Ciocan
Reacties