Koningin Elizabeth neemt maandag beperkt deel aan de plechtigheden van haar 'Most Noble Order of the Garter'. Ze verricht in Windsor Castele de installatie van de nieuwe ridders (Camilla, Tony Blair, barones Amos) en is bij de lunch. De optocht en de kerkdienst slaat ze over.
Wie in elk geval niet aanwezig is - lees: mag zijn - is de 'nobele ridder van de kousenband' prins Andrew, hertog van York. Althans niet bij het openbare gedeelte. Achter de schermen heeft weer een gevecht plaatsgevonden waarbij troonopvolger prins Charles en diens oudste zoon prins William hebben verhinderd dat Andrew meewandelde van het kasteel naar St George's Chapel. Daarmee zou Andrew meteen ook de meeste aandacht naar zich toe hebben getrokken.
De Queen is er kennelijk nog altijd niet van overtuigd dat haar tweede zoon geen enkele rol meer zou moeten spelen en niet meer bij koninklijke plechtigheden in het openbaar zou moeten verschijnen. Anders valt niet te begrijpen dat de aanwezigheid van Andrew op 'Garter Monday' toch weer een punt van discussie is geworden. Hij is ridder van de kousenband en heeft daarmee 'recht' op deelname, maar de koningin zou hem duidelijk moeten maken dat dit ongewenst is.
Prins Andrew zou het voorbeeld moeten volgen van de Spaanse koning Juan Carlos en ergens ver buiten eigen land een nieuw onderkomen zoeken. Andrew kan ongetwijfeld ook terecht aan de Perzische Golf, waar hij met de lokale monarchieën altijd goed zaken heeft gedaan. Hij kan daar net als Juan Carlos zijn onschuld in zake morele misdragingen blijven ontkennen, maar loopt dan niemand meer voor de voeten. Een alternatief zijn de Falkland-eilanden. Daar is Andrew vanwege zijn deelname aan de bevrijding veertig jaar geleden wellicht nog welkom.
De installatie van nieuwe ridders vindt jaarlijks plaats in Windsor Castle op 'Garter Day'. Koningin Elizabeth verleent de Orde in de troonzaal van de Orde aan de nieuwe Britse leden en na een lunch gaat aan het begin van de middag het hele gezelschap naar St George's Chapel voor een speciale dienst ter ere van de ridderorde.
De deelname van Andrew was overigens niet het enige controversiële aan de Garter-bijeenkomst. Er is ook gedoe over de verlening van de ridderorde aan oudpremier Tony Blair, nu Sir Anthony Blair. Buiten het kasteel wordt een demonstratie verwacht.
Het aantal leden van de in 1348 ingestelde Orde van de Kousenband is vastgelegd op 24, maar het aantal feitelijke leden is iets hoger. De Britse koningin en de prins van Wales zijn uit hoofde van hun functie lid en worden niet meegerekend, evenals andere leden van de koninklijke familie die de Orde hebben ontvangen.
In juni 2019 was het de beurt aan koning Willem-Alexander en koning Felipe van Spanje om deel te nemen aan de ceremonie. Beiden was in voorgaande jaren (2018 en 2017 respectievelijk) tijdens hun staatsbezoeken aan koningin Elizabeth de orde al verleend, maar ze moesten nog wel officieel worden geïnstalleerd. Dat gebeurde met het gebruikelijke ceremonieel dat dit keer toevalt aan Camilla, hertogin van Cornwall. Die is daarna helemaal 'klaar' om straks 'queen consort' te worden van koning Charles III.
© RB Hans Jacobs
Reacties