Een uitstapje naar de Akropolis vormde de hoofdmoot of in elk geval de blikvanger van het middagprogramma op de eerste dag van het staatsbezoek aan Griekenland. Het koningspaar kreeg een uitgebreide rondleiding en poseerde tussendoor veel en geduldig voor de Griekse en Nederlandse media.
De wandeling, zo was vantevoren al gewaarschuwd was niet zonder gevaar. Het plaveisel is op enkele plaatsen spekglad. Er moest dus voorzichtig worden gelopen en schoenen met enige grip waren aanbevolen. Desondanks bleef niet iedereen in het gezelschap overeind.
Voor in Griekenland wonende Nederlanders kwam het hoogtepunt daarna, bij de ontvangst in Technopolis - een hergebruikt fabrieksterrein. De ambassadeur kreeg de lachers op haar hand toen ze de verschillende groepen Nederlanders opsomde die hier wonen, inclusief mensen die in Griekenland een tweede huis hebben. ,,We komen hier vaker" bekende de koning, die de afgelopen herfstvakantie overigens in Italië doorbracht en niet in zijn vakantiehuis in Griekenland.
Het staatsbezoek ging maandagavond verder met het staatsbanket in het voormalige Koninklijk Paleis, nu presidentieel paleis. Wie daar grandeur verwachtte, had het mis. Het paleis was ook nooit gebouwd als pronkstuk van het armlastige koningshuis, maar in 1891 als woning van de toenmalige kroonprins Constantijn (later koning). Na een fik in het échte paleis, verhuisde de hele familie naar deze plek en werd het bekend als 'Nieuw Koninklijk Paleis.'
Met het afschaffen van de monarchie (1922-1935, en opnieuw in 1974) werd het paleis de ambtswoning en het kantoor van de Griekse president. Er wordt ook niet meer van paleis gesproken, maar van 'Mansion'. Bij de zij-ingang zijn de lantaarns overigens nog altijd voorzien van een kroontje.
Het 'Oude Koninklijk Paleis', ontworpen door een Beierse architect voor de eerste koning van het onafhankelijke Griekenland, de uit Beieren afkomstige koning Otto, doet sinds 1934 dienst als parlementsgebouw. Het was aan de voet van dit gebouw dat het koningspaar het staatsbezoek begon met een kranslegging bij het Graf van de Onbekende Soldaat.
© RB Hans Jacobs
Reacties