Het werd een persgesprek zoals de verslaggever er maar weinig heeft meegemaakt. En dat wil met 43 staatsbezoeken achter de rug toch wat zeggen. De ontmoeting van het Nederlandse koningspaar met de meegereisde media nam een dramatische en emotionele wending toen de studietijd van prinses Amalia ter sprake kwam.
Verhalen over de bedreigingen aan het adres van de prinses van Oranje deden al enige tijd de ronde. Het was inmiddels ook wel duidelijk dat ze niet meer in haar studentenhuis in Amsterdam woonde. In juli nog had ze opgetogen uitgekeken naar haar nieuwe bestaan en nu zat ze thuis, zonder duidelijkheid wanneer de door haar veiligheidssituatie ingegeven beperkingen zullen worden opgeheven.
Dat is dramatisch voor Amalia, maar ook voor haar ouders. Die kregen het dan ook te kwaad, al wilden ze zich over de aard en herkomst van de bedreigingen verder niet uitspreken. Amalia ging naar omstandigheden goed om met de situatie, maar het legt ongetwijfeld een druk op het gezinsleven en op haar gemoedstoestand.
Dat er tijdens het gesprek nog andere onderwerpen werden aangesneden, naast een korte terugblik op het staatsbezoek aan Zweden, viel in het niet bij het nieuws over prinses Amalia. De energiecrisis kwam aan de orde en de maatregelen die het koninklijk gezin zelf thuisneemt om energieverbruik te verminderen, zoals het nemen van een koude douche door Máxima en de verwarming op 18 graden zetten.
Huis ten Bosch is als zeventiende-eeuws paleis niet geheel te isoleren. Zo mogen er geen dubbele ramen in, maar ‘slechts’ monumentenglas. Maar in de vertrekken die niet worden gebruikt is de verwarming uit – waar dat mag, gezien de kunstwerken – en zijn de luiken én gordijnen gesloten.
De demonstraties op Prinsjesdag kwamen aan ter sprake, waarbij Máxima en Willem-Alexander los van elkaar zeiden dat het recht op demonstreren een groot democratisch goed is en dat we blij moesten zijn dat dit in Nederland kan en mag. Dat is zeker niet overal in de wereld zo. Eerder in minder dan in meer landen.
Dat de koning werd uitgemaakt voor ‘landverrader’ had hij niet persoonlijk opgevat – hij maakte nu eenmaal deel uit van de regering en was daardoor ook doelwit. Als mensen hem kenden, dan zouden ze hem vast aardiger vinden, meende Willem-Alexander.
Over de financiële vergoeding voor het Koninklijk Huis werd even gesproken, maar daar verwees het koningspaar naar de nu eenmaal wettelijk vastgestelde systematiek waarbij hun inkomen dat van de ambtenaar-salarissen volgt.
Over het staatsbezoek en de bijzondere band met de Zweedse koninklijke familie vertelde Willem-Alexander nog dat hij werd verrast met de komst van petekind prinses Estelle bij de lunch en dat dit bijzonder fijn was geweest. Hij wilde de band echter niet bijzonderder noemen dan die met bijvoorbeeld Denemarken, Noorwegen of Luxemburg.
Maar door de peetvader/peetmoederschappen over en weer is er wel een persoonlijker element. Kroonprinses Victoria is al jaren een goede vriendin en Victoria is ook een heel betrokken peettante van prinses Amalia. ,,Ze bellen elkaar vaak.”
Koning Willem-Alexander besloot in Göteborg zijn 24ste staatsbezoek. Over twee weken in Griekenland begint hij aan nummer 25.
© RB Hans Jacobs
Wim Kan zei indertijd dat hij koningin Juliana een beter volk gunde. Die wens komt ook bij mij boven bij het lezen van de bijzonder sympathieke reacties van het koningspaar op de "demonstraties" waarin men zich zo onbeschoft tegen hen keerde. De Prinses van Oranje wens ik sterkte bij deze problematiek. Wat ik haar bedreigers wens zal ik niet maar niet opschrijven........
Geplaatst door: A. van Rijn | 14 oktober 2022 om 01:44