De discussie over de (ontbrekende) koninklijke kerstboom is op sociale media weer losgebarsten nadat de RVD donderdag een foto verspreidde van de tv-opnamen van de kersttoespraak van koning Willem-Alexander.
In de momentopname ontbreekt de kerstboom, maar die is er wel degelijk. Namelijk voor de deur, en in de uitzending ongetwijfeld zichtbaar door het raam. En wellicht ook elders in huis - in het woongedeelte- zoals opnames in eerdere jaren aantoonden.
Onterechte discussie derhalve.
De opnamen zijn gemaakt in de zogenoemde groene salon van paleis Huis ten Bosch. Die wordt na de renovatie van het paleis en de verhuizing van Willem-Alexander en zijn gezin overigens DNA-salon genoemd, vanwege de bijzondere wandbekleding van tienduizenden baksteentjes. Het ritme van die steentjes weerspiegelt fragmenten van het DNA van de paleisbewoners.
Aardig zijn de tafeltjes op de achtergrond in de salon die toegang geeft tot de werkkamer van de koning. Op die tafeltjes staan gesigneerde portretfoto's die zijn gekregen of uitgewisseld bij staatsbezoeken of bijzondere bezoeken aan andere koninklijke staatshoofden. Te zien zijn koningin Elizabeth en prins Philip alsmede foto's van de Zweedse en Noorse koningsparen. Het Belgische koningspaar en koningin Margrethe staan op een andere tafeltje, en ten opzichte van de persbezichtiging (foto onder) van de salon is er geschoven en zijn ook foto's vervangen.
Over de inhoud van de toespraak is nog niks bekendgemaakt. In het Verenigd Koninkrijk wordt vaak wel informatie gegeven over het onderwerp van de toespraak, als opwarmertje voor de media en lokkertje voor de kijkers. Gevolg is wel dan er dan bij de uitzending zelf niks nieuws meer te melden valt.
Willem-Alexander komt sinds de troonswisseling van 2013 voor de tiende keer aan het woord. Aan stof voor de toespraak geen gebrek. Er is een oorlog aan de gang in Europa, met op het gebied van energie en economie ook fikse gevolgen voor Nederland. Het klimaat staat in het middelpunt van de discussie alsmede het Nederlandse slavernijverleden, dat ook in 2023 centraal zal staan.
* De eerdere opstelling met o.a. Zweedse, Noorse en Britse foto's. Wie inzoomt op de bovenste foto, ziet (vaag) de wijzigingen.
De koning kan spreken over zijn eigen zorgen door de bedreigingen aan het adres van oudste dochter prinses Amalia – zoals hij indirect al deed tijdens het staatsbanket voor de bezoekende president van Italië – maar ook over het aanstaande bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk en de betekenis daarvan. En ongetwijfeld is er nog veel meer om op terug te kijken dan wel op vooruit te blikken.
Voor de statistiek is het aardig hoeveel woorden de koning gaat gebruiken. Dit is de stand tot nu toe:
- 2021: 830 woorden (6)
- 2020: 821 woorden (7))
- 2019: 723 woorden (9)
- 2018: 797 woorden (8)
- 2017: 872 woorden (2/3)
- 2016: 848 woorden (5)
- 2015: 872 woorden (2/3)
- 2014: 867 woorden (4)
- 2013: 931 woorden (1)
© RB Hans Jacobs; Beeld: © RVD Bart Maat; © RB Hans Jacobs
Reacties