Koning Constantijn is dinsdag overleden. Dat is in Athene bekend gemaakt. De laatste regerende koning van Griekenland werd 82 jaar.
'Tino', zoals de koning binnen de familie werd genoemd, kampte de afgelopen jaren al met ernstige gezondheidsproblemen, nadat hij eerder een beroerte had gehad en in 2021 longoedeem als gevolg van aspiratie. Hij was niet lang geleden weer in het ziekenhuis vanwege een corona-besmetting, terwijl hij ook langere tijd mobiliteitsproblemen had.
Griekse media publiceerden medio oktober voor het laatst foto's van de koning nadat hij op straat was opgemerkt na restaurantbezoek in gezelschap van zijn vrouw en zijn twee zussen. Constantijn oogde toen zeer broos.
Constantijn verhuisde in 2015 na een onvrijwillige ballingschap van 48 jaar terug naar zijn vaderland. ,,Alle Grieken die in ballingschap leven, willen terug. Kijk ook maar na de geschiedenis van de oudheid. Het zit in ons bloed. Grappig genoeg was het mijn vrouw die er het hardste aan trok. Ik denk dat zij besefte dat ik alleen gelukkig kon zijn wanneer ik terugkeerde”, aldus Constantijn in een interview in die tijd.
Hij kwam in 1964 op de troon na het overlijden van zijn vader koning Paul. Datzelfde jaar nog huwde hij de Deense prinses Anne-Marie. Constantijn moest eind 1967 Griekenland ontvluchten nadat een tegencoup mislukte tegen de junta die eerder dat jaar de macht had overgenomen. De koning woonde sindsdien in ballingschap. In 1974 bekrachtigden de Grieken in een referendum de afschaffing van de monarchie.
Jarenlang streed Constantijn, die in 1960 nog Olympisch zeilgoud veroverde voor Griekenland, om teruggave van zijn bezittingen en om het recht zijn vaderland te bezoeken. Pas na de Olympische Spelen in 2004 ontdooide de verhouding en kon hij serieus nadenken over verhuizing, uitgerekend in een tijd dat tienduizenden Grieken emigreerden.
,,Het is pijnlijk te zien hoeveel leed de Grieken de laatste jaren hebben moeten doorstaan”, aldus de koning. ,,Maar Grieken zijn een geharde mensen die niet alleen weten hoe van het leven te genieten, maar ook hoe ontberingen te verduren. We hebben eeuwen geleden onder onderdrukking van de Ottomaanse Turken, kenden een brutale nazi-bezetting en een verwoestende burgeroorlog, maar we zijn daar uitgekomen en hebben een prachtig land opgebouwd.”
Zijn liefde voor Griekenland werd door een groot deel van de Griekse bevolking niet beantwoord. Anders dan bijvoorbeeld in Roemenië, Bulgarije en Albanië, bleef niet alleen vanuit de bevolking maar ook vanuit de staat veel vijandigheid bestaan ten opzichte van de koning. Dat 'koninklijk' Europa hem als koning bleef fêteren - mede vanwege zijn bijzondere familieconnecties - stak de Grieken ook.
© RB Hans Jacobs
Reacties