Koningin Máxima bracht woensdag als erevoorzitter van MIND Us in Utrecht een werkbezoek in het kader van de mentale gezondheid van jongeren. In Utrecht zijn diverse voorzieningen voor en door jongeren begonnen om hen mentaal gezond te laten opgroeien. MIND Us wil dat jongeren grip krijgen op hun mentale gezondheid, zich veerkrachtig ontwikkelen en hulp weten te vinden als dat nodig is.
Vertegenwoordigers van drie initiatieven vertellen over wat zij doen voor de mentale gezondheid van jongeren. Zo organiseert GeluksCafés ontmoetingen op diverse plekken in Utrecht. GeluksCafés is een initiatief van GeluksBV en opgezet samen met jongeren. Studentenvereniging VIDIUS probeert samen met Power by Peers mentale gezondheid bespreekbaar te maken binnen het supportnetwerk van studenten zelf.
Ze bieden studenten de cursus Mental Health First Aid (MHFA) aan waarin zij leren de meest voorkomende psychische problemen te signaleren en hierover het gesprek te voeren met elkaar. Het derde initiatief is Wachtverzachter. Wachtverzachter biedt ondersteuning van een getrainde ervaringsdeskundige aan jongeren die op de wachtlijst staan van de geestelijke gezondheidzorg.
Er wordt gezamenlijk gewerkt aan hun herstel vanuit eigen talenten en ontwikkeling. Naast individuele begeleiding worden er ook groepsactiviteiten georganiseerd. Tijdens het gesprek sluiten ook jongeren aan om te vertellen over hun ervaringen met deze initiatieven.
Aansluitend kreeg Máxima een rondleiding door het buurtcentrum. Ze bekeek een korte voorstelling van Strijkplank Poëzie. Door middel van stand up comedy wil Strijkplank poëzie mentale gezondheid bespreekbaar maken. Vervolgens sprak ze met vertegenwoordigers van Garage2020. Garage2020 zet zich in voor hulp die zo goed mogelijk aansluit bij de belevingswereld van jongeren.
Samen met het Trimbos Instituut heeft Garage2020 gewerkt aan de Strategische Innovatie Agenda Jeugd. Ook werken ze mee aan het programma Vleuten Versterkt, gericht op prestatiedruk in het onderwijs. Tot slot bezocht de koningin BuKoJoU. Dit gezamenlijke initiatief van buurtteams, stichting KOOS en Jongerenwerk Utrecht richt zich op jongeren die zich neerslachtig of depressief voelen en biedt hen de mogelijkheid om hierover gezamenlijk en met professionals in gesprek te gaan.
© RB; Bron: RVD; Beeld: © Patrick van Katwijk
Reacties