Koning Willem-Alexander opent zondag in Amsterdam het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Hij houdt tijdens de openingsbijeenkomst in de nabijgelegen Portugese Synagoge een toespraak en vervolgens krijgt de koning een rondleiding door het museum.
Bij de opening zijn ook de presidenten van Oostenrijk en Israel aanwezig, alsmede de voorzitter van de Duitse Bondsraad. Duitsland en Oostenrijk hebben financieel bijgedragen aan de totstandkoming van het museum.
Het Nationaal Holocaustmuseum vertelt de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. Tussen 1940 en 1945 zijn op last van de Duitse bezetter Joden in Nederland, maar bijvoorbeeld ook Roma en Sinti, systematisch gediscrimineerd, vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Circa 102.000 Joden die in Nederland woonden zijn in de Holocaust omgebracht.
Het museum toont aan de hand van 2500 voorwerpen, herontdekte foto’s en films, geluidsopnamen, documenten en installaties de geschiedenis van de Holocaust in Nederland en in de concentratie- en vernietigingskampen in Europa.
Ook het dagelijks leven van Joden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding vanuit het perspectief van Joodse Nederlanders en de omgang met de Holocaust in de Nederlandse herinneringscultuur komen in het museum aan bod. De objecten komen uit tientallen museumcollecties uit binnen- en buitenland.
Daarnaast toont het Nationaal Holocaustmuseum voorwerpen van slachtoffers, overlevenden en nabestaanden die niet eerder voor het publiek te zien waren.
Het Nationaal Holocaustmuseum opent in de voormalige Hervormde Kweekschool, tegenover de gerenoveerde gedenkplaats Hollandsche Schouwburg. Beide locaties zijn onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier.
© RB; Bron: RVD
Reacties