Paleis Soestdijk! Voor generaties Nederlanders een iconisch gebouw, waar jaar na jaar koningin Juliana op 30 april - haar verjaardag, en ook die van schoonzoon Pieter - op de stoep (het bordes, zo zeggen gewone mensen) een bont defilé afnam.
Met het ouder worden van de laatste twee bewoners - Juliana en echtgenoot prins Bernhard - vervaagde en verviel de rol van Soestdijk, dat fraaie witte gebouw in het midden van het land. Huis ten Bosch in Den Haag nam de rol over, met hulp van paleis Noordeinde.
In 2004 stierven Juliana en Bernhard. De familie deed afstand van het gebruik van Soestdijk, dat werd leeggehaald en uiteindelijk zelfs verkocht. De nieuwe eigenaar had grootse plannen, gestoeld op de mogelijkheden die het Rijk voor de verkoop had aangegeven. Maar dat was buiten de provincie Utrecht en de omwonenden in Baarn en Soest gerekend.
Het paleis verkeerde in 2004 al deels in slechte staat en het is er de afgelopen twintig jaar niet beter op geworden. De eigenaar had een totaalplan, waarbij onderdelen uit het ene deel de renovatie en restauratie van het andere deel moesten bekostigen. De Raad van State gaf de tegenstanders van de plannen begin dit jaar deels gelijk. En nu staat Soestdijk er nog verweerder bij dan in 2004.
Moedig dat Maya Meijer-Bergmans (80!) verder gaat - dwars tegen de stroom tegenslagen in. Nota bene in de Tweede Kamer is geopperd het paleis terug te kopen! En dan? Maar veel kan er nu niet en zonder inkomsten geen restauratie en straks dus verder verval van het rijksmonument. Om toch nog wat te doen is er nu de tentoonstelling 'Schitteren op Soestdijk'. De preview en opening waren woensdag.
Het blijft een vreemde gewaarwording door de kamers, zalen en gangen van het paleis te lopen, op de stoep te staan en ter ere van je eigen verjaardag maar even te wuiven naar het niet bestaande defilé. Gek ook om in het paleis te drinken op het succes van de expositie, die langs kamers voert die niet eerder te zien waren. Kale kamers overigens, behalve dan de objecten en foto's van de tentoonstelling.
Fotograaf Patrick van Katwijk zorgde voor prachtig beeldmateriaal dat niet geheel de plek krijgt die het verdient; de aandacht gaat teveel uit naar de replicas van juwelen en diademen, en naar (fraaie) jurken. Maar daar is ongetwijfeld een publiek voor. Het zal de unieke combinatie zijn van (nieuw) kijkje binnen het paleis, de foto's en de glitter en glamour die bezoekers weer naar Baarn moet brengen - tot eind februari.
© RB Hans Jacobs
Reacties