Bericht van 6 april 2005:
De Oranjes zijn vrijdag als enige Europese koninklijke familie niet vertegenwoordigd bij de begrafenis van paus Johannes Paulus II. Van de 25 lidstaten van de Europese Unie laat alleen Finland ook zijn staatshoofd thuis. Premier Jan Peter Balkenende gaat namens de Nederlandse regering.
Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zijn er geen plannen de afvaardiging uit te breiden nu een recordaantal staatshoofden en regeringsleiders heeft aangekondigd naar het Vaticaan te komen. Een reden voor de afwezigheid van koningin Beatrix is niet gegeven. Bijna al haar collega's zijn er wel.
De vorstenparen van Denemarken, Zweden, Spanje, België, Liechtenstein en Luxemburg komen samen met hun eerste ministers. De Noorse koningin Sonja reist zonder haar van een hartoperatie herstellende man, en de Britse prins Charles heeft zelfs zijn huwelijk een dag uitgesteld om erbij te kunnen zijn. Ook de Jordaanse koning Abdullah komt.
En op 24 april 2025?
Nederland is zaterdag opnieuw de enige Europese monarchie zonder afvaardiging naar de uitvaart van een paus, in dit geval paus Franciscus.
De vorstenparen van België, Zweden, Spanje, Luxemburg en Monaco zijn aanwezig, alsmede koningin Mary van Denemarken, de Prins van Wales, het erfprinselijk paar van Liechtenstein, het kroonprinselijk paar van Noorwegen en de co-prins (in feite beiden) van Andorra. Uit Nederland komt wel prins Carlos, hertog van Parma.
Namens Nederland is minister-president Dick Schoof aanwezig, samen met de minister van Buitenlandse Zaken. Van de 27 lidstaten van de EU sturen er drie hun premier. Naast Nederland ook Bulgarije en Griekenland.
© RB; Beeld: screenshot kerkbezoek koning Willem-Alexander (Amsterdam) en prins Carlos (Den Haag)
Dank!
Maar uw argument gaat niet op. Noorwegen, Denemarken en Zweden - laat staan het VK - zijn ook geen katholieke landen, en toch zijn de koningshuizen vertegenwoordigd.
Een oplossing waarbij hetzij koningin Máxima hetzij prinses Amalia bij de plechtigheid aanwezig zou zijn, was heel goed mogelijk geweest en had meer recht gedaan aan de uitzonderlijke gebeurtenis.
Geplaatst door: RoyalblogNL | 25 april 2025 om 10:47
In dit artikel lees ik enig verwijt. Ik vind dat niet terecht. Ons land is niet zoals België, Luxemburg en Spanje een traditioneel katholiek land. Bovendien is zaterdag de nationale feestdag in Nederland. De kritiek als de koning voor de begrafenis in Rome gekozen zou hebben, zou oorverdovend zijn geweest. Ik ben blij dat de familie erbij is in Doetinchem en natuurlijk kijk ik eerst naar de plechtigheden in Rome, hopend op een net zo sympathieke opvolger voor de overledene.
Geplaatst door: A. van Rijn | 24 april 2025 om 23:38