Leiden houdt de adem in. Bij wijze van spreken dan. Aan het Rapenburg, in de Doezastraat en op de Breestraat stijgt de spanning. De vraag is: waar gaat prinses Amalia komend studiejaar studeren?
,,Ik hoop de volgende maanden iets te kunnen zeggen en een keuze te kunnen maken”, luidde het ontwijkende antwoord van de Prinses van Oranje op Koningsdag in Maastricht. Inmiddels zijn we een maand verder en begint het in de universiteitssteden en de media te kriebelen. De keuze moet ondertussen toch wel zijn gemaakt.
Tegen Claudia de Breij zei Amalia vorig jaar te denken aan ‘iets economisch’. In het voetspoor van moeder Máxima dus. Maar haar interesses liggen ook bij geschiedenis en rechten, naar het voorbeeld van vader Willem-Alexander en oma Beatrix. Kiest ze met één van die studies vervolgens ook voor de ‘traditionele’ Oranje-universiteit Leiden?
De slagerij aan de Doezastraat, met daarboven de woningen van Beatrix (l) en Willem-Alexander.
Slager Piet van der Vooren hoopt van wel. Zijn zaak aan de Doezastraat had Willem-Alexander als vaste klant. Hij woonde om de hoek op Rapenburg 116. Dat was dezelfde gracht waar meer leden van het koningshuis een studentenonderkomen vonden. ,,Het zou mooi zijn als zij ook hier kwam.”
De prins deed in zijn studietijd regelmatig boodschappen in de Doezastraat. ,,Hij viel niet echt op. Het was gewoon een normale student, alleen dan met twee beveiligers”, vertelde Paul Bik van drogisterij Bik enkele jaren geleden aan universiteitsblad Mare. De slager herinnert zich verslaggevers van Revu over de vloer te hebben gehad die kwamen vragen wat de prins zoal kocht. Van der Vooren wees ze de deur, en werd jaren later uitgenodigd bij het afstudeerfeest.
Het Leidse Universiteitsgebouw aan het Rapenburg, met daarnaast Rapenburg 45 (Beatrix) en 116 (WA).
Prinses Beatrix woonde op nummer Rapenburg 45. Beatrix’ zus Margriet heeft hier tijdens haar studententijd ook gewoond. Prins Constantijn woonde één gracht verder (5de Binnenvestgracht). Andere recente ‘Leidse’ Oranjes waren prinses Juliana (die in Katwijk verbleef), Pieter van Vollenhoven, prins Floris en prinses Aimée.
De Universiteit dankt haar oprichting in 1575 aan prins Willem van Oranje, diens zoon prins Maurits was een van de eerste studenten en halfbroer Frederik Hendrik studeerde er ook en woonde eveneens aan het Rapenburg. Koning-stadhouder Willem III volgde colleges in Leiden, zonder er echt te studeren.
De Leidse Universiteit dankt haar ontstaan aan Willem van Oranje.
De latere koning Willem I bewoonde tijdens zijn Leidse studietijd (1789-1790) Rapenburg 48, Huis van Leyden genoemd. Zoon prins Frederik ging er met enige tegenzin naar toe. Ook de latere koning Willem III had tijdens zijn studie in Leiden een verblijf aan het Rapenburg.
Diens zoons gingen ook naar Leiden en huisden aan datzelfde Rapenburg: prins Willem (1840-1879, bijgenaamd Wiwill) en Alexander (1851-1884). De eerste op nummer 24, de tweede op nummer 22, waar zich nu de Muziekschool bevindt (foto onder).
© RB Hans Jacobs
Laatste reacties