De Noorse koninklijke familie heeft maandag in besloten kring afscheid genomen van Erling Sven Lorentzen, de weduwnaar van prinses Ragnhild. De bijzeting was op de begraafplaats van Asker, na een dienst in de kerk aldaar.
Lees ook: Ragnhild, een prinses met een eigen wil en een scherpe tong
Naast een aantal kinderen van Erling Lorentzen en prinses Ragnhild, waren ook koning Harald, koningin Sonja, kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit, prinses Astrid en prinses Märtha Louise aanwezig, zo liet het Noorse hof na afloop weten. Kroonprins Haakon was een van de dragers van de kist met het stoffelijk overschot. Erling Lorentzen werd begraven in het familiegraf, naast zijn in 2012 overleden vrouw.
De dienst werd geleid door een priester van de zeemacht en Einar Lie sprak tijdens de plechtigheid namens Håkon Lorentzen. Die woont in Brazilië en kon vanwege de coronapandemie niet aanwezig zijn. Op het Koninklijk Paleis werd de standaard half stok gehesen voor de duur van de begrafenisplechtigheid.
Erling Lorentzen (98) overleed op 9 maart. ,,Met grote droefheid hebben we de trieste boodschap ontvangen dat Erling Sven Lorentzen is ontslapen. Onze gedachten gaan uit naar zijn dierbaren, die een goede vader, schoonvader, grootvader en overgrootvader hebben verloren", liet zijn zwager koning Harald toen weten.
Erling Lorentzen werd geboren op 28 januari 1923. Hij studeerde af aan de Harvard Business School en was een Noorse reder en industrieel ondernemer. Hij heeft een groot deel van zijn leven met veel succes bedrijven gerund in Brazilië. Hij was getrouwd met de zeven jaar jongere prinses Ragnhild. Samen kregen ze drie kinderen: Haakon (1954), Ingeborg (1957), en Ragnhild (1968).
Het was destijds niet vanzelfsprekend dat een prinses trouwde met een burger, dat besefte Lorentzen ook. Hij ging zelf het gesprek aan met koning Haakon VII, die daarna overleg voerde met de premier en de parlementsvoorzitter. Lorentzen had zich onderscheiden in de Tweede Wereldoorlog, en was ook lijfwacht geweest van het koninklijk gezin. Tegen zo iemand kon uiteindelijk moeilijk bezwaar worden gemaakt.
De verhuizing naar Brazilië was niet gepland. Oorspronkelijk zouden de prinses en haar man voor een jaartje gaan vanwege de zakenbelangen in Zuid-Amerika, maar toen zich daar een buitenkans voordeed, werd besloten om daar te blijven.
© RB; Bron: Oskar Aanmoen, Noorse hof e.a.
Laatste reacties