Geplaatst op 16 januari 2024 om 11:47 in Andorra Andorre, Australië Australia, Bahrein Bahrain, België Belgium Belgique, Bhutan, Brunei Darussalam, Cambodja Cambodia, Canada, Denemarken Denmark, Japan, Jordanië Jordan, Koeweit Kuwait, Lesotho, Liechtenstein, Luxembourg, Maleisië Malaysia, Marokko Maroc Morocco, Monaco, Nederland, New Zealand, Noorwegen Norway, Oman, Qatar, Saudi Arabia, Spanje Spain, Swaziland, Thailand, Tonga, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, Willem-Alexander, Zweden Sweden | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Jordanië pakte flink uit voor het huwelijk van kroonprins Hussein en Rajwa Al-Saif. Het is lang geleden dat zoveel koninklijke gasten op een bruiloft afkwamen, van regerende en niet-regerende huizen en uit Europa en Azië.
De sultan van Brunei was aanwezig, als langst regerende monarch, samen met zoon prins Abdul Mateen, de koning en koningin van Maleisië, de koningin van Bhutan, het Nederlandse koningspaar en prinses Amalia, koning Filip en prinses Elisabeth, sheikha Moza van Qatar, het gepensioneerde Spaanse koningspaar en de prins en prinses van Wales.
Maar daarmee was de koek niet op: het Deense kroonprinselijk paar, de kroonprinsen van Noorwegen, Abu Dhabi, Bahrein en Oman, kroonprinses Victoria en prins Daniel, erfprins Alois en erfprinses Sophie van Liechtenstein, prinses Beatrice en haar man, prins Sébastien van Luxemburg, prins Kyril van Bulgarije met vriendin Katherine Butler en uit Japan de prinsessen Hisako en Tsuguko.
Verder ook tsaar Simeon der Bulgaren met echtgenote Margarita, het Roemeense paar Margareta en Radu, kroonprins Pavlos van Griekenland en keizerin Farah Pahlevi. Ongetwijfeld zijn gasten onder de radar gebleven, de Jordaanse televisie kon het tempo tijdens de receptie niet altijd bijhouden.
En niet koninklijke genodigden waren er ook, zoals First Lady Jill Biden, Ivanka Trump en het presidentspaar van Rwanda. Daarnaast was er natuurlijk de zeer uitgebreide Jordaanse koninklijke familie – koning Abdullah alleen al heeft tien (half)zussen en halfbroers, en die op hun beurt hebben ook weer kinderen – en via zijn vader koning Hussein zijn er nóg meer prinsen en prinsessen.
© RB; Beeld: © Patrick van Katwijk & screenshots
Geplaatst op 02 juni 2023 om 18:57 in Bahrein Bahrain, België Belgium Belgique, Bhutan, Brunei Darussalam, Bulgaria, Denemarken Denmark, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Iran, Shah , Japan, Jordanië Jordan, Liechtenstein, Luxembourg, Maleisië Malaysia, Máxima, Koningin, Prinses, Nederland, Noorwegen Norway, Oman, Roemenië Romania, SPA Juan Carlos, Spanje Spain, UK Wales, Willem-Alexander | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koningin Elizabeth zit maandag precies 70 jaar en 127 dagen op de troon. Daarmee passeert ze de regeringstijd van koning Bhumibol Adulyadej van Thailand. Die regeerde van 9 juni 1946 tot aan zijn overlijden op 13 oktober 2016. Dat was 70 jaar en 126 dagen.
Koningin Elizabeth komt nu op de tweede plaats op de (discutabele) wereldranglijst van langst regerende monarchen. Ze heeft nog 712 dagen te gaan alvorens ze de toppositie kan innemen. Die wordt bezet door de Zonnekoning, Lodewijk (Louis) XIV (14 mei 1643-1 september 1715). Die werd weliswaar lang niet zo oud (76) als Elizabeth (96), maar begon al als vierjarige.
De Queen heeft dus nog bijna twee jaar te gaan om het record te verbeteren. Dat is gezien haar leeftijd een lange tijd. Op de vierde plaats staat overigens vorst Johann II van Liechtenstein met 70 jaar en 91 dagen (1858-1929). De Britse koningin Victoria kwam tot 63 jaar en 216 dagen. Koningin Wilhelmina regeerde 57 jaar en 286 dagen.
Van de huidige monarchen is er niemand die in de buurt komt van Elizabeth. Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei staat op 54 jaar en 251 dagen, de Deense koningin Margrethe op 50 jaar en 150 dagen en koning Carl XVI Gustaf van Zweden op 48 jaar en 271 dagen. Hij viert volgend jaar september zijn gouden jubileum.
Het echte ‘record’ is menselijkerwijs gesproken buiten bereik. Koning Sobhuza van Swaziland (nu eSwatini) regeerde 82 jaar en 254 dagen (1899-1982) en kwam als vier maanden oude baby al op de troon. Maar omdat Swaziland in die tijd deels onder Brits bestuur stond, wordt hij niet meegeteld op de lijst met staatshoofden van 'onafhankelijke landen'. Discutabel. Het onderscheid op de ranglijst is pas kort geleden gemaakt.
Er zijn nog meer zulke – vaak Duitse of Indiase - vorsten die royaal meer dan 70 jaar regeerden. Bernhard VII van Lippe bijvoorbeeld: 81 jaar en 234 dagen, maar dan wel van 1429 tot 1511.
© RB Hans Jacobs
Geplaatst op 13 juni 2022 om 04:35 in Brunei Darussalam, Denemarken Denmark, Duitsland Germany, Frankrijk France, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Jubileum, Nat Dag, Kerst , Liechtenstein, Nederland, Swaziland, Thailand, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, UK Queen Elizabeth, Voormalige monarchie, Zweden Sweden | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Naast 'zakelijk' koninklijk nieuws waren er ook opmerkelijke koninklijke 'varia'. Een kort overzicht:
Prins Carlos en prinses Annemarie van Bourbon-Parma deelden paaszondag een foto van hun drie kinderen Luisa Irene, Cecilia en Carlos Enrique op blote voeten bij de paasboom. De opname ging vergezeld van de beste wensen voor Pasen.
Koningin Margrethe ging zondagmorgen warm gekleed naar de hoogmis van Pasen in de kathedraal van Aarhus. De koningin hoefde haar jas ook niet uit te doen. De dienst duurde vanwege de coronamaatregelen maar dertig minuten.
De Spaanse koning Felipe was zaterdagavond een van de gelukkigen die in Sevilla de uitgestelde voetbalfinale om de Copa del Rey 2020 mocht bijwonen. Real Sociedad won met 1-0 van Athletic en Felipe reikte zelf de Koningsbeker uit.
Eerder in de week verscheen keizerin-emerita Michiko kort in het openbaar toen ze een condoleancebezoek bracht aan de familie van de op 29 maart overleden pianist Keiko Toyama, een goede vriendin van de keizerin, met wie ze ook optrad.
Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei ontving afgelopen donderdag zijn eerste vaccinatie tegen het coronavirus, zo liet het ministerie van gezondheid van het Zuid-Oost Aziatische sultanaat weten.
© RB; Beeld: screenshot sociale media
Geplaatst op 04 april 2021 om 09:43 in Bourbon Parma, Brunei Darussalam, Denemarken Denmark, Japan, Jubileum, Nat Dag, Kerst , Spanje Spain, Sport, Olympics, IOC, Z-Corona Covid-19, Z-Kunst, Media, Cultuur | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koningin Máxima heeft donderdagmiddag in een nieuwe setting in paleis Huis ten Bosch een online toespraak gehouden bij de 'Asean Women Leaders Summit' in Vietnam. Dat land is gastheer van de 37ste Asean-topconferentie, die dit jaar virtueel wordt gehouden.
Dit keer was het niet behelpen met een wiebelende iPad en slecht geluid, maar eindelijk met een groot scherm met alle noodzakelijke faciliteiten voor zulke toespraken-op-afstand. De toespraak handelde over 'De rol van vrouwen bij het opbouwen van een samenhangende, dynamische, duurzame en inclusieve Asean-gemeenschap in de wereld na de coronacrisis.
Máxima sprak in haar functie als speciaal pleitbezorger van de Verenigde Naties. Ze hamerde nog eens op het belang van goede toegang tot én het gebruik van financiële diensten voor betere kansen op ontwikkeling. De huidige coronacrisis laat zien dat inclusieve financiering een belangrijk instrument is om de socio-economische gevolgen deels op te kunnen vangen.
Volgens de Global Findex 2017 van de Wereld Bank Groep heeft in veel Aziatische landen minder dan vijftig procent van de volwassen bevolking toegang tot een formele bankrekening. In Vietnam en Laos is dat bijvoorbeeld maar dertig procent, in Cambodja 21 procent en de Filipijnen 35 procent. In Indonesië is het 48 procent en alleen in Maleisië (85) en Singapore (98) ligt het veel hoger.
© RB
Geplaatst op 12 november 2020 om 15:43 in Brunei Darussalam, Laos, Máxima, Koningin, Prinses, Nederland, Thailand, United Nations & UNSGSA, Vietnam, Z-Corona Covid-19, Z-Kunst, Media, Cultuur | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Prins Abdul Mateen heeft dinsdag in een boodschap op Instagram, waar hij 2,3 miljoen volgers heeft (5 keer het aantal inwoners van Brunei), een tipje van de sluier opgelicht over het overlijden van zijn oudere broer, prins Abdul Azim.
Eerder dit jaar werd bij Abdul Azim vasculitis vastgesteld, een auto-immuunziekte waarbij de bloedvaten door het eigen immuunsysteem worden aangevallen. Hierdoor raken de bloedvaten ontstoken en beschadigd. Tegelijkertijd had hij ook te maken met een bipolaire stoornis die de strijd moeilijker maakte. Uiteindelijk bezweek mijn broer aan meervoudig orgaanfalen veroorzaakt door aanhoudende infecties als gevolg van de auto-immuunziekte. We wilden deze informatie delen omdat het is wat mijn broer zou hebben gewild.
Brunei treurde zaterdag om prins Abdul Azim, zoon van sultan Hassanal Bolkiah. Die overleed na een slepende ziekte op 38-jarige leeftijd en werd zaterdagmiddag naar islamitisch gebruik meteen ter aarde besteld in het koninklijk mausoleum. Uit het Maleisische Johor woonde Tunku ('prins') Idris de begrafenis bij.
De flamboyante prins Abdul Azim was de tweede zoon van de sultan en de oudste zoon van diens twee vrouw, Hajah Mariam, met wie hij van 1982 tot 2003 was gehuwd. De bij media zo populaire en fotogenieke prins Abdul Mateen (29) is een broer van Abdul Azim en hij ondersteunde zijn moeder bij de plechtigheid.
De kroonprins van Brunei, Billah, is de oudste zoon en eerste zoon van sultan Hassanal bij zijn eerste vrouw, Raja Saleha, met wie hij sinds 1965 is getrouwd. Er was kortstondig nog een derde vrouw, Azrinaz Mazhar, met wie hij tussen 2005 en 2010 was gehuwd. In totaal heeft de sultan twaalf kinderen: zes bij zijn eerste vrouw, vier bij zijn tweede en twee bij zijn derde.
© RB; Beeld; Screenshots
Geplaatst op 27 oktober 2020 om 16:00 in Brunei Darussalam, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Maleisië Malaysia | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Het aantal genodigden bij de intronisatie van keizer Naruhito is imposant. Maar Japan heeft dan ook de hele wereld uitgenodigd. Volgens de maandag verstrekte opgave worden de volgende 'royals' verwacht.
KONINKLIJKE GASTEN IN JAPAN
Bahrein: kroonprins Salman
België: koning Filip en koningin Mathilde
Bhutan: koning Jigme Khesar en koningin Jetsun
Brunei: sultan Hassanal Bolkiah en prins Mateen
Cambodja: koning Norodom Sihamoni
Denemarken: kroonprins Frederik en kroonprinses Mary
eSwatini: koning Mswati III en een van zijn koninginnen
Jordanië: kroonprins Hoessein
Lesotho: koning Letsie III met koningin
Liechtenstein: erfprins Alois
Luxemburg: groothertog Henri
Maleisië: koning sultan Abdullah en echtgenote
Marokko: prins Moulay Rachid
Monaco: vorst Albert II
Nederland: koning Willem-Alexander en koningin Máxima
Noorwegen: kroonprins Haakon
Qatar: emir Tamim
Samoa: prins Tuimaleali'ifano Sualauvi II, staatshoofd
Spanje: koning Felipe en koningin Letizia
Tonga: koning Tupou VI en koningin
Verenigd Koninkrijk: prins van Wales
Zweden: koning Carl Gustaf en kroonprinses Victoria
Opvallend niet vertegenwoordigd met lid koningshuis: Thailand
Geplaatst op 21 oktober 2019 om 15:21 in Afrika Africa, Andorra Andorre, Bahrein Bahrain, België Belgium Belgique, Bhutan, Brunei Darussalam, Cambodja Cambodia, Denemarken Denmark, Japan, Jordanië Jordan, Lesotho, Liechtenstein, Luxembourg, Maleisië Malaysia, Marokko Maroc Morocco, Mexico, Monaco, Mozambique, Nederland, Noorwegen Norway, Qatar, Samoa, Spanje Spain, Swaziland, Thailand, Tonga, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, Willem-Alexander, Zweden Sweden | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koning Abdullah heeft zich zaterdag onder meer via sociale media tot de bevolking van Jordanië gewend ter gelegenheid van het islamitische Offerfeest, Eid Al Adha. ,,In deze gezegende dagen ben ik ervan overtuigd dat we voortgaan naar een voorspoedige toekomst voor ons geliefde Jordanië”, aldus de koninklijke boodschap.
Hij zag een Jordanië dat dankzij de vastbeslotenheid van zijn bevolking vooruitgang boekt en waar voor iedereen een beter leven veilig gesteld kan worden. ,,Hervorming is ons pad, geworteld in de kennis en de empowerment van Jordaniërs, zodat Jordanië een oase van veiligheid en een symbool van vrede en liefde blijft”, meende koning Abdullah terwijl hij iedereen een gezegend feest wenste.
Ook zijn echtgenote koningin Rania gebruikte sociale media om iedereen een mooi feest te wensen en oudste zoon kroonprins Hoessein zei te bidden voor de zegen van God voor ,,ons geliefde Jordanië.”
De leiders van tal van moslimlanden hebben deze dagen de bevolking toegesproken of de beste wensen gegeven. Zo hield sultan Hassanal Bolkiah van Brunei zaterdag een toespraak voor de nationale televisie waarin hij de bevolking onder meer op het hart drukte de geboden van de islam goed na te leven.
© RB
Geplaatst op 10 augustus 2019 om 20:16 in Brunei Darussalam, Jordanië Jordan, Jubileum, Nat Dag, Kerst , Z-Vakantie Holidays | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
De nieuwe Maleisische koning sultan Abdullah is dinsdag in een kleurrijke ceremonie in de troonzaal van het Istana Negara, het nationaal paleis, officieel geïnstalleerd. In zijn inhuldigingstoespraak zei de Yang di-Pertuan Agong, zoals zijn titel luidt, dat hij tijdens zijn regering het volk op de eerste plaats zal stellen.
Abdullah, die dinsdag zestig jaar werd, benadrukte het belang van eenheid en harmonie in het multiculturele en multireligieuze Maleisië. ,,Wie met vuur speelt, brandt niet alleen zichzelf, maar het hele dorp”, aldus de koning.
De sultan van Brunei en de kroonprins van Abu Dhabi, sjeik Mohammed bin Zayed, waren eregasten bij de plechtigheid. Sultan Abdullah heeft samen met de sjeik gestudeerd in Oxford en ook waren ze samen op de Britse koninklijke academie Sandhurst. ,,We delen veel herinneringen als vrienden en broeders.”
Niet alle acht anders Maleisische vorsten waren naar de installatie gekomen. Zo was Abdullah's in januari plotseling afgetreden voorganger sultan Muhammad V van de deelstaat Kelantan afwezig, en ook Abdullah's zwager en mogelijk opvolger sultan Ibrahim van Johor ontbrak. Hij werd vertegenwoordigd door zijn tweede zoon prins Idris.
Dato' Dennis Muhammad, bij de burgerlijke stand in Lisse ooit ingeschreven als Dennis Verbaas, had goed zicht op de installatieplechtigheid. Hij zat met zijn echtgenote prinses Aminah, dochter van de sultan van Johor, op de tweede rij, bij andere leden van de nieuwe Maleisische koninklijke familie.
Koning Abdullah is getrouwd met de zus van de sultan van Johor, Azizah. Vandaar dus dat Dennis met zijn vrouw en andere leden van zijn schoonfamilie bij de koninklijke familie was geplaatst.
© RB; Beeld: sociale media
Geplaatst op 30 juli 2019 om 22:07 in Brunei Darussalam, Maleisië Malaysia, Troonswisseling Abdication Coronation, Ver Arab Emiraten UAE | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Staatsbezoeken heten al jaren achterhaald te zijn. Maar deze week toont aan dat dit instrument uit de diplomatieke gereedschapskist nog altijd populair is, inclusief de zachtere variant van een officieel bezoek.
Op de internationale agenda lijkt eind maart/begin april in trek te zijn voor staatsreizen, evenals een periode in oktober/november. Handig voor de planners.
Het Belgische koningspaar vertrok donderdag vanuit Seoul naar Brussel na een vruchtbaar staatsbezoek waarbij koning Filip zijn taekwondo kunsten vertoonde. Met leuk 'breaking' news in de kranten en een grappige woordspeling.
Ondertussen verbaasd koningin Mathilde zich over de muzikale talenten van jonge Koreanen.
Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei en zijn zoon prins Abdul Mateen sloten eveneens donderdag een driedaags staatsbezoek af aan Vietnam.
De sultan liet zijn echtgenote thuis omdat er louter besprekingen op de agenda stonden, naast de verplichte kranslegging bij het mausoleum van Ho Chi Minh.
Koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen zijn woensdag op stoom gekomen bij hun staatsbezoek aan Chili. In het Palacio De La Moneda in Santiago werd het koningspaar ontvangen door president Sebastian Pinera en zijn vrouw Cecilia. Op de agenda onder meer samenwerking bij het beschermen van de oceanen en poolgebieden.
Koning Tupou VI en koningin Nanasipau'u van Tonga zijn voor een officieel bezoek in Nieuw-Zeeland, waar ze in Government House werden ontvangen door gouverneur-generaal Dame Patsy Reddy en haar man David. Het was het eerste officiële bezoek van de koning aan Nieuw-Zeeland sinds 2013.
Koning Abdullah van Jordanië is een groot voorstander van persoonlijke diplomatie. Hij woont bij wijze van spreken in zijn vliegtuig. Deze week was de koning eerst in Egypte en woensdag kwam hij aan in Marokko.
Een visite aan Roemenië werd afgelast en Frankrijk, Italië en Tunesië – waar hij kort geleden ook al was – volgen nog. Koning Salman van Saudi-Arabië arriveerde donderdagavond al in Tunis.
Koning Felipe en koningin Letizia zijn op de terugweg uit Argentinië waar de hernieuwd kennis maakten met president Mauricio Macri en zijn echtgenote Juliana Awada. Felipe moest zondag bij aankomst een uur in zijn vliegtuig wachten omdat de Argentijnen zo snel geen passende trap konden vinden, maar daarna verliep het staatsbezoek op rolletjes. Woensdag was er nog een dag extra in Córdoba voor een internationale conferentie over de Spaanse taal.
Prins Charles en echtgenote Camilla – laatst genoemde met een parasol als onmisbaar accessoire – zijn al anderhalve week op reis. Officiële bezoeken aan de Gemenebest-eilandstaten St Lucia, Barbados, St Vincent & The Grenadines, St Kitts & Nevis en Grenada werden zondag gevolgd door een bezoek aan Cuba, waar president Miguel Diaz-Canel hen maandagavond ontving.
Harde noten werden niet gekraakt, maar de Britten probeerden de Cubanen met dit historische bezoek te paaien. Inmiddels zijn Charles en Camilla aangekomen op de Cayman Islands.
Prins Albert en prinses Charlène van Monaco kregen zondag zelf bezoek en wel van het Chinese presidentspaar Xi Jinping en Peng Liyuan. De tweeling Gabriella en Jacques en de zussen Caroline en Stéphanie werden ook uit coulissen gehaald om van het historische staatsbezoek een zo geslaagd mogelijk evenement van te maken.
Koningin Margrethe en kroonprins Frederik van Denemarken waren een week geleden al op staatsbezoek in Argentinië en Zwitserland kondigde deze week aan dat erfprins Alois van Liechtenstein volgende week op staatsbezoek komt.
Ierland krijgt in juni – ook een populaire reisperiode – het Nederlandse koningspaar op staatsbezoek en de Zweedse kroonprinses Victoria en echtgenoot Daniel gaan in mei de handelsbelangen behartigen in Vietnam.
© RB Hans Jacobs; met dank aan BeauMonde; Beeld: sociale media
Geplaatst op 28 maart 2019 om 14:44 in Argentina, België Belgium Belgique, Brunei Darussalam, China, Denemarken Denmark, Jordanië Jordan, Liechtenstein, Marokko Maroc Morocco, Monaco, Máxima, Koningin, Prinses, Nederland, New Zealand, Noorwegen Norway, Spanje Spain, Staatsbezoek State Visit, Tonga, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, UK Wales, Vietnam, Willem-Alexander, Z-Officieel bezoek, Z-Werkbezoek, ZWE Victoria Daniel, Zweden Sweden | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Laatste reacties