Koning Willem-Alexander heeft met zijn spijtbetuiging die hij woensdagmorgen heeft uitgesproken vanuit paleis Huis ten Bosch geprobeerd een einde te maken aan de discussie over zijn vakantiereis van afgelopen weekeinde naar Griekenland.
Het debat daarover kreeg een nieuwe impuls toen bleek dat het koningspaar had besloten dat dochters Amalia en Alexia rustig nog een paar dagen extra konden blijven en pas dinsdagavond naar huis kwamen.

Koning Willem-Alexander moest voorkomen dat de zaak bleef dooretteren. De kroon had al voldoende krassen opgelopen, zoals bleek uit de commentaren in media en op sociale media. Hij liep ook het risico bij komende werkbezoeken achtervolgd te worden met vragen om tekst en uitleg indien hij nu niets zou zeggen.
Immers, zoals hij zelf 'met spijt in het hart' vaststelde: ,,Onze reis naar Griekenland heeft bij heel veel Nederlanders hevige reacties opgeroepen. Het doet pijn uw vertrouwen in ons beschaamd te hebben.” Het was derhalve nodig de schade te beperken en te beginnen aan herstel van het vertrouwen.
De koning veranderde het onderwerp in zijn videoboodschap dan ook snel van boetedoening – ,,het was heel onverstandig om geen rekening te houden met de inwerking van de nieuwe beperkingen op onze samenleving” en ,,het besef dat we niet hadden moeten gaan”- naar solidariteit in ,,een moeilijke tijd.”

De koning kwam mede namens de berouwvol meekijkende en toeluisterende Máxima tot een hernieuwde belofte. ,,Wij blijven ons samen met u inzetten om het coronavirus eronder te krijgen. Zodat iedereen in ons land daarna het gewone leven weer kan oppakken, zodra het kan. Dat is nu het allerbelangrijkste en daar gaan wij mee door, naar ons beste kunnen”, aldus Willem-Alexander. Voor de duidelijkheid voegde hij eraan toe ,,We zijn betrokken. Maar niet onfeilbaar.”
,,Het is nog niet eerder voorgekomen dat een lid van het Koninklijk Huis op deze manier excuses aanbiedt. Het komt wel vaker voor dat de koninklijke familie een persoonlijke boodschap naar buiten brengt over een privéaangelegenheid, zoals een overlijden of een verloving, maar dit is toch wel heel bijzonder,” aldus hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert tegen de EO.
,,Ik had eerlijk gezegd verwacht dat die zaak volgende week in de Tweede Kamer besproken zou worden. Nu heeft de koning zelf in een videoboodschap gezegd dat hij een fout heeft gemaakt en daarvoor zijn excuses aanbiedt. Ik denk dat dat heel verstandig is. Hiermee geeft hij aan dat hij geen uitzonderingspositie neemt en geeft hij het signaal dat ook hij zich dient te houden aan de aanbevelingen van de regering.”
© RB; Beeld: screenshot; © MPE Patrick van Katwijk, RB
Laatste reacties