Geplaatst op 06 oktober 2024 om 10:24 in Duitsland Germany, Oranje | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koning Willem-Alexander opent zondag in Amsterdam het Nationaal Holocaustmuseum in Amsterdam. Hij houdt tijdens de openingsbijeenkomst in de nabijgelegen Portugese Synagoge een toespraak en vervolgens krijgt de koning een rondleiding door het museum.
Bij de opening zijn ook de presidenten van Oostenrijk en Israel aanwezig, alsmede de voorzitter van de Duitse Bondsraad. Duitsland en Oostenrijk hebben financieel bijgedragen aan de totstandkoming van het museum.
Het Nationaal Holocaustmuseum vertelt de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. Tussen 1940 en 1945 zijn op last van de Duitse bezetter Joden in Nederland, maar bijvoorbeeld ook Roma en Sinti, systematisch gediscrimineerd, vervolgd, gedeporteerd en vermoord. Circa 102.000 Joden die in Nederland woonden zijn in de Holocaust omgebracht.
Het museum toont aan de hand van 2500 voorwerpen, herontdekte foto’s en films, geluidsopnamen, documenten en installaties de geschiedenis van de Holocaust in Nederland en in de concentratie- en vernietigingskampen in Europa.
Ook het dagelijks leven van Joden voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding vanuit het perspectief van Joodse Nederlanders en de omgang met de Holocaust in de Nederlandse herinneringscultuur komen in het museum aan bod. De objecten komen uit tientallen museumcollecties uit binnen- en buitenland.
Daarnaast toont het Nationaal Holocaustmuseum voorwerpen van slachtoffers, overlevenden en nabestaanden die niet eerder voor het publiek te zien waren.
Het Nationaal Holocaustmuseum opent in de voormalige Hervormde Kweekschool, tegenover de gerenoveerde gedenkplaats Hollandsche Schouwburg. Beide locaties zijn onderdeel van het Joods Cultureel Kwartier.
© RB; Bron: RVD
Geplaatst op 10 maart 2024 om 09:01 in Duitsland Germany, Nederland, Oostenrijk Austria Habsburg, Willem-Alexander, Z-Kunst, Media, Cultuur | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Prinses Traute zur Lippe is zaterdag, kort na haar 98ste verjaardag, in familiekring in het Fürstliches Residenzschloss in Detmold overleden. Dat heeft het vorstenhuis van Lippe bekendgemaakt.
Prinses Traute was aangetrouwde familie van prins Bernhard: haar man prins Armin (1924-2015) was een volle neef van de echtgenoot van koningin Juliana. Armin was in 1937 ook bruidsjonker bij het huwelijk van Bernhard en Juliana.
Prinses Traute (geboren Traute Becker) was niet van adellijke afkomst. Ze trouwde in maart 1953 met prins Armin. Zijn vader Leopold IV had tot 1918 nog daadwerkelijk over het nu in de deelstaat Noordrijn-Westfalen opgenomen ministaatje geregeerd.
Leopold had destijds een wat moeilijke verstandhouding met zijn jongere broer 'Berni', zeker toen die huwde met de eerder gescheiden Armgard von Cramm. De kinderen uit dat huwelijk, onder wie Bernhard (1911-2004), werden aanvankelijk graven en geen prinsen. Pas in 1916 kregen ze die hogere titel.
Armin volgde in 1949 zijn vader op als hoofd van de familie. In de jaren vijftig nam hij in Duitsland standpunten in die lijnrecht ingingen tegen die van zijn Nederlandse neef. Armin en Traute werden lid van de Bond van Dienstweigeraars, terwijl prins Bernhard juist al het militaire koesterde. De relatie van Armin met zijn in Nederland wonende neef werd pas in Bernhards laatste levensfase, na de troonsafstand van Juliana, weer goed.
,,Ik kende hem als kind niet zo goed, maar we konden altijd uitstekend met elkaar opschieten. Hoewel Bernhard, toen ik nog klein was, meer interesse had voor mijn oudere zusters dan voor mij,” vertelde Armin kort na Bernhards overlijden in 2004. ,,Hij was een vrijbuiter. Hij wist precies wat hij wilde en hij liet zich niets voorschrijven.”
© RB; Beeld: © RB, screenshot LZ.de
Geplaatst op 27 februari 2023 om 01:21 in Duitsland Germany, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Juliana & Bernhard, Voormalige monarchie | Permanente link | Reacties (1)
Reblog
(0)
|
| |
Het overlijden van koning Constantijn is dinsdag op sociale media met gejuich en spot ontvangen. Haat en afkeer van het koningshuis en van koning Constantijn zitten ook vijftig jaar na afschaffing van de monarchie nog diep bij veel Grieken. Die zijn al boos dat Constantijn buiten Griekenland nog steeds wordt aangeduid met 'koning.'
Meer sympathieke of neutrale Griekse media spreken over 'oud-koning Constantijn'. Andere media hebben het over Constantijn Glücksburg, naar de Duitse stad waar de huidige Deense koninklijke familie gedeeltelijk zijn oorsprong vindt. Het was namelijk een prins uit het Deense koningshuis die de tweede koning werd van het onafhankelijke Griekenland. Constantijn heeft die achternaam echter altijd geweigerd. ,,Ik heb geen achternaam", was zijn stelling.
De Griekse staat eiste dat hij een achternaam koos. Anders kon hij geen paspoort krijgen. Het paspoort op naam van 'Constantijn, voormalig koning van Griekenland', werd in 1994 ingetrokken. Constantijn reisde op een Deens diplomatiek paspoort als 'Constantijn van Griekenland.'
Koning zijn van Griekenland was een onzeker ambt. ,,Het belangrijkste gereedschap voor een koning van Griekenland is een koffer", merkte koning George II eens op. Koningen werden regelmatig afgezet en/of in ballingschap gestuurd. Het onafhankelijke Griekenland heeft tussen 1832 en 1974, toen de monarchie definitief werd ingeruild voor een republiek, dan ook zeven koningen gekend.
De eerste koning was Otto, een prins uit het Beierse koningshuis. Hij kwam onder meer op de troon omdat andere kandidaten, zoals Leopold van Saksen-Coburg, geen trek hadden in de baan. Otto deed zijn best, maar paste niet bij de Grieken die van zijn wensen tot orde en tucht niets moesten hebben. Hij bleef een Duitser en werd in 1862 aan de kant geschoven.
De Grieken moesten op zoek naar een nieuwe koninklijke familie en vonden die uiteindelijk in Denemarken. Prins Vilhelm, zoon van de Deense koning Christian IX, werd in 1863 koning George I (Georgios) van ‘de Hellenen’. Er woonden in die tijd meer Grieken buiten de grenzen van het koninkrijk dan er binnen, vandaar de ruimere benaming. George, wist zijn grondgebied fiks te vergroten, maar werd in 1913 vlak voor zijn gouden regeringsjubileum tijdens een wandeling in Thessaloniki vermoord.
Opvolger koning Constantijn I (foto onder) regeerde tweemaal (1913-1917, 1920-1922) en moest twee keer aftreden en in ballingschap gaan. Dat hij voor een tweede keer op de troon belandde, kwam door de onfortuinlijke en voortijdige dood door de gevolgen van een apenbeet van zijn zoon koning Alexander (regeerde 1917-1920).
Constantijn I werd opgevolgd door een andere zoon, George II, die maar twee jaar regeerde (1922-1924) alvorens de monarchie werd afgeschaft. Het experiment met een republiek beviel uiteindelijk toch niet en in 1935 werd de koning teruggehaald, om tot zijn dood in 1947 te regeren.
In 1941 moest hij overigens andermaal in ballingschap, vanwege de Duitse bezetting van Griekenland. In die tijd ging ook zijn neefje Constantijn (*1940) mee in ballingschap.
Opvolger van George II was diens broer Paul (Pavlos, foto onder), die tot zijn overlijden in maart 1964 koning was. Dat bracht zijn jonge zoon Constantijn II (23) op de troon. Dat duurde maar kort. Een militaire staatsgreep in 1967 en een mislukte tegencoup op instigatie van Constantijn, zorgden ervoor dat ook deze Griekse koning in ballingschap moest gaan. Na het herstel van de democratie kozen de Grieken in 1974 in meerderheid in een referendum voor de republiek, die reeds in 1973 was uitgeroepen.
In veel kringen bleef antipathie bestaan tegen Constantijn, niet in de laatste plaats in regeringskringen. Pas na de geslaagde Olympische Spelen in Athene in 2004 ontdooide het klimaat en werd er niet langer krampachtig of met militair geschut gereageerd op bezoeken van de (oud)koning. Constantijn erkende het resultaat van het referendum en noemde zich niet langer 'koning van de Hellenen', maar bleef wel 'koning.'
De laatste jaren van zijn leven bracht hij met echtgenote Anna-Marie, met wie hij in 1964 was getrouwd, door in Griekenland. Hij vestigde zich in Porto Heli, ver buiten Athene om niemand in de weg te lopen. Niet ver daar vandaan bevindt zich het vakantiehuis van het goed bevriende Nederlandse koningspaar.
De gezondheid van de koning liet de laatste jaren te wensen over maar vorige zomer kon hij wel aanwezig zijn bij het huwelijk van zijn jongste zoon prins Philippos en Nina Bohr. Jongste dochter prinses Theodora wilde in 2020 al trouwen, maar moest haar huwelijk uitstellen vanwege de coronapandemie. Het is de bedoeling dat ze later dit jaar trouwt.
© RB Hans Jacobs. Met dank voor de waardevolle correcties door JT en KMdB.
Geplaatst op 11 januari 2023 om 00:06 in Denemarken Denmark, Duitsland Germany, Griekenland Greece, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Voormalige monarchie | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Prinses Laurentien heeft donderdag in Beeld & Geluid in Den Haag 'Better Time Stories' gelanceerd dat gevluchte Oekraïense kinderen in contact brengt met achtergebleven familieleden via prentenboeken. Met een audiobook app kunnen familieleden de boeken voorlezen aan hun kinderen. Het non-profit initiatief is gelanceerd samen met Olena Zelenska, Elke Büdenbender en Doris Schmidauer, de presidentsvrouwen van Oekraïne, Duitsland en Oostenrijk.
,,Ik ben diep geraakt door het leed van Oekraïense kinderen en hun moeders die van hun geliefden zijn gescheiden. Better Time Stories wil dit verzachten door hen dichtbij te brengen terwijl ze fysiek van elkaar gescheiden zijn. Voorgelezen worden door je ouders zijn waardevolle momenten voor een kind dat opgroeit. Verhalen laten je kennismaken met de wereld, leren je omgaan met het leven en laten je zien dat thuis bestaat uit de mensen die van je houden", aldus prinses Laurentien.
Om de kinderen steun te bieden en hen welkom te heten in hun gastland, heeft Better Time Stories een cadeaupakket samengesteld. Het pakket bevat een set van vijf interactieve prentenboeken over thema's als troost, liefde en optimisme. Ieder boek, geschreven door Oekraïense auteurs, is ook beschikbaar als luisterboek. Daarnaast kunnen familieleden op afstand via een beveiligde web-app de verhalen inspreken en opnemen, zodat de kinderen de stem van hun vader, moeder, broer, zus, oma of opa horen terwijl ze lezen.
,,De kracht van Better Time Stories is dat door oorlog gescheiden families, die elkaar lang niet hebben gezien en elkaar missen, dankzij het boek en een herkenbare stem weer nader tot elkaar komen. Het is dan fijn om in de moedertaal de stem te horen van een geliefd familielid en zo hun nabijheid te voelen. Ik zie het als een eerste stap om eindelijk weer samen te zijn. En omdat alle boeken tweetalig zijn, brengt het initiatief op een slimme manier twee culturen samen", aldus Olena Zelanska, de Oekraiënse presidentsvrouw.
© RB; Bron: Better Time Stories
Geplaatst op 29 september 2022 om 16:21 in Duitsland Germany, Laurentien van Oranje, Oostenrijk Austria Habsburg, Z-Kunst, Media, Cultuur | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Een economisch bezoek aan California en Texas met koningin Máxima, een weekeinde in Kopenhagen voor het gouden jubileum van koningin Margrethe, een ingelaste trip naar Londen voor het plechtige overbrengen van het stoffelijk overschot van koningin Elizabeth van Buckingham Palace naar Westminster Hall, en dan ook nog een kerkelijk huwelijk in het vorstenhuis Mecklenburg-Strelitz komende zaterdag.
Om niet te spreken van Prinsjesdag, voor het eerst met prinses Amalia én op een nieuwe locatie: de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Het streekbezoek aan de Peel moet worden overgeslagen. Koninklijke verslaggeving is wel eens minder hectisch geweest. Jammer in deze tijd is dat een aantal verplaatsingen met het vliegtuig moeten worden gemaakt.
Schiphol is tegenwoordig immers allesbehalve de soepele machine waaraan iedereen de afgelopen jaren gewend was. Integendeel. En de trein dan? Voor zowel Londen als Berlijn is die veel duurder dan het vliegtuig – en zeker naar Duitsland duurt het ook nog lang. Dat er geen hogesnelheidslijn is naar de hoofdstad van ‘ons’ belangrijkste buurland is natuurlijk idioot.
Verslagen van al die evenementen zijn slechts ten dele terug te vinden op RoyalblogNL; opdrachtgevers en klanten hebben de verhalen graag voor zichzelf. Het Reformatorisch Dagblad pakte maandag uit met drie pagina’s over het feest in Denemarken en ook maandblad Royalty heeft een fraaie reportage. Daarin komt ook een terugblik op het bezoek aan de Verenigde Staten.
Maar op Twitter zijn impressies van de activiteiten terug te vinden.
© RB Hans Jacobs
Geplaatst op 13 september 2022 om 21:01 in Amalia Alexia Ariane, Denemarken Denmark, Duitsland Germany, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Jubileum, Nat Dag, Kerst , Máxima, Koningin, Prinses, NED Prinsjesdag, Nederland, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, UK Queen Elizabeth, UK Windsor, Z-Streekbezoek, Z-Werkbezoek | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Prinses Nathalie zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg en Alexander Johannsmann zijn gescheiden. Dat heeft het Deense hof maandag bevestigd. Nathalie is een dochter van prinses Benedikte en een nichtje van koningin Margrethe.
De prinses en Alexander waren twaalf jaar gehuwd en hebben twee kinderen, Konstantin (12) en Louisa (7). De ouders delen de zorg voor de kinderen en prinses Nathalie (47) blijft wonen op kasteel Berleburg in Bad Berleburg, waar ook haar broer Gustav en zijn vrouw Carinna wonen.
Nathalie en Alexander trouwden op 27 mei 2010 in de Orangerie in het slotpark van Slot Berleburg voor de wet, dezelfde plek die Gustav eerder dit jaar ook koos voor zijn huwelijk. De kerkelijke inzegening volgde een jaar later en werd onder meer bijgewoond door de koninginnen Margrethe en Anne-Marie - tantes van de bruid. De dienst begon destijds met enige vertraging omdat Nathalie haar bruidsboeket was vergeten.
Prinses Nathalie, net nog onderscheiden vanwege haar verdiensten voor de Deense ruitersport, was een succesvol dressuurruiter, die in 2002 en 2009 het Deens kampioenschap won. Ook behaalde ze met het dressuurteam een bronzen medaille bij de Olympische spelen van 2008, waar de ruiters in actie kwamen in Hong Kong en nam ook deel aan de Spelen in Londen in 2012. Tegenwoordig maakt ze zich verdienstelijk als trainer.
Alexander Johannsmann is een Duitser, afkomstig uit een milieu waarin paardensport een belangrijke rol speelde. Het paar woonde in Berleburg, waar ze onder meer paarden fokten.
Nathalie's oudere zus prinses Alexandra trouwde in 1998 met graaf Jefferson von Pfeil und Klein-Ellguth. Het huwelijk hield stand tot 2017. Alexandra trad een jaar later opnieuw in het huwelijk, nu met de Deense graaf Michael Ahlefeldt-Laurvig-Bille, jachtmeester en kamerheer van koningin Margrethe.
© RB Hans Jacobs; Beeld (uit 2011): © MPE Patrick van Katwijk; RB HJ
Geplaatst op 16 augustus 2022 om 12:12 in Denemarken Denmark, Duitsland Germany, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Sport, Olympics, IOC | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Het is feest tralala. De koning van Thailand wordt donderdag zeventig jaar. De Thai is gevraagd huis en haard te versieren en aanwezig te zijn bij de festiviteiten die overal in het land zijn georganiseerd. Veel Thai zullen echter liever het vierdaagse weekeinde gebruiken voor andere doeleinden.
Koning Vajiralongkorn is het afgelopen jaar veel minder in het nieuws geweest dan in de voorgaande periode. Wat daarbij opvalt, is het weer verdwijnen van zijn ‘noble consort’ Sineenat. Van haar is sinds eind 2021 niets meer vernomen. Vajiralongkorn gaat tegenwoordig alleen op stap met koningin Suthida. Die straalt dan ook van oor tot oor.
Het rommelige privéleven van de koning beheerste lange tijd het nieuws uit Thailand. Suthida werd enkele dagen voor de kroning van Vajiralongkorn in mei 2019 zijn vierde echtgenote. Maar niet lang daarna werd Sineenat ‘gelegaliseerd’ door haar koninklijke bijvrouw te maken. Een ongemakkelijke situatie voor de koningin, zeker toen Vajiralongkron steeds vaker met hen beiden in de openbaarheid trad.
* De koning donderdag bij de verjaardagsontvangst in het Grand Palace
Voor Suthida klaarde het op toen Sineenat in de gevangenis werd gegooid vanwege jaloezie en het te veel op de voorgrond willen treden. Niemand echter zo wispelturig als Vajiralongkorn die haar binnen het jaar weer terughaalde. De meestal in Beieren verblijvende koning koos eind 2020 voor een nieuwe tactiek. Hij ging voortaan om beurten met Suthida en Sineenat op stap.
Het koninklijk stuivertje wisselen zaaide verwarring in de gelederen van de superfans van het koningshuis. Zeker toen de koningin weken achtereen buiten beeld bleef. Gezien het gemak waarmee hij in het verleden vrouwen had afgedankt, bestond de vrees dat Suthida dit lot ook had ondergaan. In het geruchtencircuit heette het zelfs dat de koning van plan was om Sineenat de titel van koningin te geven, of anders toch wel van prinses.
* Archieffoto van de koning met koningin Suthida (r) en Sineenat, die netjes apart zit.
Dat gebeurde echter niet. Er was binnen en buiten het paleis teveel weerstand. Om een einde te maken aan alle verhalen over wie van de twee nu zijn voorkeur heeft, toerde hij weer met allebei. ,,Hoe kan de koning zowel zijn vrouw als zijn minnares meenemen om openlijk een evenement bij te wonen”, werd gevraagd.
,,We gaan toch niet toestaan dat ongebruikelijke dingen in de samenleving normaal worden? We moeten eisen dat hij slechts één vrouw meeneemt naar een openbaar optreden.” Aan die oproep werd vanaf oktober 2021 gehoor gegeven. Vajiralongkorn keerde vanuit Beieren terug zonder Sineenat. Sindsdien is ze compleet van de aardbodem verdwenen. Mogelijk achtergebleven in Beieren. Het paleis noemt haar niet meer.
De ‘noble consort’ ontbrak bij de ontvangsten (foto boven) en offerandes die het koningspaar donderdag gaf ter ere van de koninklijke verjaardag. De verwachting is ook dat ze op 12 augustus niet zal verschijnen op de foto’s die gemaakt zullen worden van een bezoek aan de dan negentigjarige koningin-moeder Sirikit.
© RB; Beeld: screenshots sociale media, Thai Royal Office
Geplaatst op 28 juli 2022 om 08:25 in Duitsland Germany, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Jubileum, Nat Dag, Kerst , Thailand | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Wanneer is een koninklijk bezoek een staatsbezoek? Veel media blijken met die vraag te worstelen. Zo zouden onlangs kroonprins Frederik en kroonprinses Mary op staatsbezoek zijn in Nederland, en ging Beatrix op 'staatsbezoek naar Curaçao’. Toch is het vrij eenvoudig en aan de vooravond van het Nederlandse staatsbezoek aan Oostenrijk is het wellicht goed het nog eens uit te leggen.
Regel 1: alleen een staatshoofd kan een staatsbezoek brengen – aan een ander staatshoofd. Ezelsbruggetje: komt het woord staats drie keer voor, dan is het ook echt een staatsbezoek. Of anders gezegd: zonder staatshoofd geen staatsbezoek. Frederik is kroonprins van Denemarken en geen staatshoofd. Hij kwam dus niet op staatsbezoek.
Een staatsbezoek is in feite de luxe uitvoering van een ontmoeting tussen staatshoofden. Een staatsbezoek kent vaste elementen, zoals een staatsbanket, vaak een kranslegging, ontvangsten door premier, parlement en soms ook de burgemeester van de hoofdstad.
Daaruit blijkt al dat het werkbezoek vorig jaar december van prinses Beatrix aan Curaçao nooit een staatsbezoek kon zijn: Beatrix is immers sinds 2013 geen koningin oftewel staatshoofd meer. Haar laatste staatsbezoeken waren in januari van dat jaar aan Brunei en Singapore.
Internationaal zijn er afspraken gemaakt over staatsbezoeken, bijvoorbeeld over het logies (voor hoeveel gasten) en het ere-escorte en dat het kortst regerende staatshoofd eerst op visite gaat bij zijn langer regerende collega.
* Staatsbezoeken aan het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Duitsland en Indonesië
Zo kwamen de presidenten van Estland, Letland en Litouwen snel even op audiëntie bij koningin Elizabeth zodat zij daarna naar die landen op staatsbezoek kon gaan. Die regels moeten bezoeken vergemakkelijken - en je kunt in onderling overleg altijd besluiten ervan af te wijken.
Regel 2: Je kunt niet bij jezelf op bezoek gaan. Anders gezegd: ook als koningin had Beatrix geen staatsbezoek kunnen brengen aan Curaçao of één van de andere vijf Caribische eilanden van haar eigen Koninkrijk. Ze was daar immers zelf staatshoofd van.
Koningin Elizabeth heeft nog nooit een staatsbezoek gebracht aan Australië of Canada, terwijl ze er toch vaak is geweest. Dit omdat ze nu eenmaal ook staatshoofd is van die landen.
* Op visite in het eigen Koninkrijk: tweemaal Aruba en eenmaal Sint Maarten (2011, 2015)
Regel 3: een staatshoofd kan ook een officieel bezoek afleggen. Dat is dus géén staatsbezoek. Er bestaat ook niet zoiets als een ‘officieel staatsbezoek’. Een staatsbezoek is altijd officieel, de toevoeging is dus overbodig.
In een tijdperk waarin alles sneller moet gaan, biedt een officieel bezoek meer bewegingsvrijheid. Er zijn namelijk minder 'moetjes'. Gastheer is in de regel de regering (minister-president) en niet het staatshoofd, al kan met dat laatste worden gespeeld.
* Staatsbezoeken aan Nederland: Argentinië en Kaapverdië: welkomstceremonie, kranslegging, regeringslunch.
De Jordaanse koning Abdullah accepteerde een uitnodiging van koning Willem-Alexander voor een staatsbezoek, maar liet de visite omzetten in een officieel bezoek. Hij logeerde wel op paleis Noordeinde maar hoefde bijvoorbeeld geen krans te leggen in Amsterdam.
Koningin Beatrix en prins Claus gingen in augustus 1994 op officieel bezoek naar Oostenrijk; de visite had echter in alles het karakter en de elementen van een staatsbezoek en de Oostenrijkers noteerden het ook als zodanig. Maar vanwege dat minder formele karakter is het staatsbezoek van koning Willem-Alexander komende week aan het Alpenland pas het tweede Nederlandse staatsbezoek.
De vorige keer was in 1962. Koningin Juliana ging niet alleen met echtgenoot prins Bernhard, maar werd ook vergezeld door haar dochters de prinsessen Beatrix en Irene.
* Staatsbezoeken (Vaticaan, India, Ierland, Baltische staten, Portugal) en officieel bezoek aan Canada van Margriet en Pieter.
Regel 4: Officiële bezoeken zijn niet voorbehouden aan het staatshoofd. Die kan ook andere familieleden op pad sturen voor een officieel bezoek. Zo zijn prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven verschillende keren op officieel bezoek naar Canada geweest, voor het laatst nog in mei.
Bij een officieel bezoek aan Nederland – dat kunnen ook premiers zijn – kan een formele ontvangst op het paleis – met bijvoorbeeld welkomstceremonie en lunch – ook worden vervangen door een audiëntie: een korte ontmoeting.
* Een kennismakingsbezoek aan Denemarken en werkbezoeken aan Duitsland.
Er zijn ook buitenlandse werkbezoeken. Die kunnen geheel naar eigen wensen worden ingericht. In de reeks werkbezoeken aan Duitse bondsstaten zaten formele elementen als een ontvangst door de ministers-presidenten van de deelstaten, vaak ook een door hen aangeboden lunch of diner, naast bemoeienissen met de meereizende handelsmissies.
Bij zijn aantreden in 2013 introduceerde koning Willem-Alexander nog een nieuwe vorm: het kennismakingsbezoek. Even een dagje op en neer om zich voor te stellen als nieuw staatshoofd, waardoor er niet gewacht hoefde te worden op een uitnodiging voor een staatsbezoek. Het voorbeeld werd snel gevolgd door de nieuwe koningen van België en Spanje, Filip en Felipe.
© RB Hans Jacobs
Geplaatst op 26 juni 2022 om 09:31 in Apeldoorn & Oranjes, Argentina, Australië Australia, Beatrix, Koningin, Prinses, België Belgium Belgique, Denemarken Denmark, Duitsland Germany, Dutch Caribbean, Jordanië Jordan, Margriet & Pieter, Máxima, Koningin, Prinses, Nederland, Oostenrijk Austria Habsburg, Spanje Spain, Staatsbezoek State Visit, Troonswisseling Abdication Coronation, UK Queen Elizabeth, Ver Arab Emiraten UAE, Willem-Alexander, Z-Officieel bezoek, Z-Werkbezoek | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Erfgroothertog Guillaume van Luxemburg is maandag begonnen aan een vierdaagse economische missie naar Canada. Op de agenda staan bezoeken aan de metropolen Toronto en Montréal.
Aan het begin van de reis had Guillaume een interview met de Montréal Gazette. Daarin bracht hij nadrukkelijk onder de aandacht dat de Oranjes niet de enige koninklijke familie zijn met bijzondere banden met Canada. ,,Het is beter bekend dat de Nederlandse koninklijke familie hier in Canada tijd heeft doorgebracht, maar ook de Luxemburgse familie was hier."
Guillaume benadrukte dat zijn familie nauwe banden heeft met Canada en goede herinneringen bewaart aan het verblijf. Hij stipte dat ook aan in zijn toespraak in Toronto, waarin hij ook de dankbaarheid van zijn familie uitte voor het bieden van onderdak in donkere tijden.
Zijn opa groothertog Jean – destijds ongehuwd en troonopvolger - en overgrootmoeder groothertogin Charlotte woonden tijdens de oorlogsjaren ook in Canada, met andere leden van de groothertogelijke familie. Zij kozen niet voor Ottawa, zoals prinses Juliana, maar voor de Franstalige provincie Québec en het tweetalige Montréal.
,,Ik ben al een paar keer in Québec geweest, ook privé. Ik heb de kans gehad te zien waar ze toen woonden”, vertelde Guillaume. Zijn opa ging als student naar de Laval universiteit, waar hij rechten en politieke wetenschappen studeerde. Zijn vier zussen en jongere broer Charles gingen naar andere onderwijsinstellingen. Een straat in de buurt van de universiteit heet tegenwoordig Rue de Luxembourg.
Guillaume is met een grote handelsdelegatie in Canada. ,,We hebben al zeer, zeer nauwe economische banden", zei hij. ,,De handelsrelatie is al heel sterk, maar er is meer potentieel. Ik denk dat het een van de eerste handelsmissies buiten Luxemburg is na de pandemie.”
Guillaume was woensdag al weet terug in Luxemburg voor de viering van de nationale feestdag. Met echtgenote Stéphanie bezocht hij het feest in Esch-sur-Alzette.
© RB; Bron: Montreal Gazette. Met dank aan Mieke. Beeld: © Cour grand-ducale
Geplaatst op 21 juni 2022 om 09:54 in Canada, Duitsland Germany, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Margriet & Pieter, Z-Officieel bezoek | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Laatste reacties