Prins Ernst August van Hannover moest zich dinsdag in Wels verantwoorden voor zijn wangedrag afgelopen zomer. Hij las aan het begin van de zitting een korte verklaring voor waarin hij zei ,,de verantwoordelijkheid te nemen" en dat hij ,,spijt" had van wat er was gebeurd.
Hij was ook bereid ,,de schade te betalen", maar daarmee was volgens Herr Hannover ,,alles gezegd." Tegelijkertijd pleitte hij niet schuldig en verklaarde dat hij gebruik te maken van zijn recht om te weigeren te getuigen.
Lees ook: Ernst August is dit keer echt de weg kwijt

Lees ook: Ernst August: voorwaardelijke straf en verplichting geen alcohol te drinken
De prins (67) verscheen al om 8.20 uur bij het Landesgericht, dat hij via de achterdeur binnenging om de buiten wachtende media te ontlopen. Hij bleef ook niet lang. Ernst August, die kanker heeft gehad, was bang besmet te worden met het coronavirus en had er geen bezwaar tegen als het horen van getuigen buiten zijn aanwezigheid zou geschieden. Toen een psychiater over hem aan het woord kwam, moesten de media de zaal verlaten.
De Staatsanwaltschaft - het Openbaar Ministerie - beschuldigde de prins ervan zich door alcohol en medicatie in staat van bedwelming te hebben gebracht. In die toestand had hij vorig jaar een werknemer maar vooral ook meerdere politieagenten bedreigd en aangevallen. Deze misdrijven golden als verzet tegen het staatsgezag, het toebrengen van ernstig lichamelijk letsel, gevaarlijke bedreiging en dwang.
De verdediging voerde tal van verzachtende omstandigheden aan voor het agressieve gedrag van prins Ernst August in juli en september. Behalve dat hij een kankeroperatie had overleefd, had hij ook een conflict met zijn zoon en voelde hij zich ,,verlaten", zoals een van de advocaten uitlegde.
Ernst August, op papier nog echtgenoot van prinses Caroline van Monaco, betreurde de incidenten en ,,bood zijn excuses aan aan iedereen die hij onrecht heeft aangedaan. Het gebeurde zonder opzet.”
Sinds de incidenten heeft Ernst August een behandeling ondergaan, meldde dinsdag de Kronen Zeitung vanuit de rechtbank in Oberösterreich en ,,hij heeft zich daarna goed gedragen". De advocaten verklaarden zijn gedrag door te zeggen dat zijn tandarts hem sterke pijnstillers had gegeven. In combinatie met alcohol had dat tot een psychose geleid.
De verdediging stelde dat Ernst August geen eerlijk proces kon krijgen door alle publiciteit en vooroordelen, een verwijt dat het OM meteen afwees. ,,Er was geen bonus voor beroemdheden, noch was zijn naam een nadeel", aldus de officier van justitie.
De prins had in juli zelf de politie gebeld toen hij zich niet goed voelde en hulp nodig had. Volgens het OM ging het om een noodoproep door een oudere heer die als verward werd beschouwd en die zich bedreigd voelde en zichzelf als ziek had omschreven.
Eenmaal ter plekke in Grünau am Almtal liep de situatie snel uit de hand, met bedreiging van de politie door de met een mes zwaaiende en schijnbaar dronken Ernst August, een schermutseling en de overbrenging naar een psychriatische kliniek.
De prins stelde in de dagen erna dat het juist de politie was geweest die hem had aangevallen en hij overwoog een rechtszaak. Ondertussen was hij nog steeds zo boos dat hij besloot om in een taxi te stappen om verhaal te gaan halen op de betrokken politieagenten. Hij vergat niet om ook een honkbalknuppel mee te nemen.
Toen hij een van de agentes tegenkwam zei hij vanuit de taxi dat hij haar ,,schedel zou inslaan. Het zag er duidelijk uit als een wraakactie." De agent werd ook telefonisch met de dood bedreigd, aldus het OM. In september kwam het nog tot een nieuw incident, waarbij een echtpaar en hun dochter die in een huis woonden van een aan het huis Hannover verbonden stichting, betrokken waren.
© RB Hans Jacobs: Bronnen: Kronen Zeitung, NDR, Bild, Süddeutsche Zeitung, Die Presse
Laatste reacties