Koningin Máxima kan beter maar even wachten met een nieuw VN-bezoek aan Peru.
De dinsdag nieuw aangetreden president Manuel Merino is zondag alweer (noodgedwongen) afgetreden. Peru krijgt dus weer een nieuw staatshoofd: de vierde sinds het VN-maart 2014, en volgend jaar april zijn er verkiezingen.
Dit verscheen afgelopen week op Royalblog:
Koningin Máxima bracht in maart 2014 een bezoek aan Peru. Dat Zuid-Amerikaanse land had nog wel het een en ander in te halen wat betreft toegankelijkheid tot financiële diensten. In haar VN-functie voerde de koningin een aantal gesprekken met de toenmalige president, Ollanta Humala.
Hij haalde er zelfs leden van zijn regering bij zodat verschillende ministers nu eens gezamenlijk over die toegankelijkheid konden praten. De minister van Financiën en die van landbouw bijvoorbeeld, of de minister die identiteitsbewijzen in zijn portefeuille heeft of communicatie. Ze moeten namelijk samenwerken wil toegankelijkheid mogelijk worden.
Neem mobiel bankieren als voorbeeld. Financiën dat toezicht houdt op het bankverkeer moet zorgen voor de regelgeving, en de mogelijkheid geld te storten en op te nemen via een mobiele telefoon. Binnenlandse Zaken moet zorgen dat iedereen gemakkelijk een betrouwbaar identiteitsbewijs krijgt, dat ook buiten de eigen woonplaats kan worden verstrekt. Maar zonder goede verbindingen en concurrentie onder telecombedrijven, kan het ook niet.
Enfin, Peru maakte afspraken met zichzelf.
President Humala echter verdween in 2016 van het toneel. Dat hoeft geen probleem te zijn als zijn opvolger in dezelfde richting denkt. Maar inmiddels zijn we zes jaar en dadelijk vier presidenten (!) verder.
Het Peruviaanse Congres maakt er een soort sport van om presidenten af te zetten: Humala's opvolger, Pedro Pablo Kuczynski verdween in 2018 en zijn vervanger Martín Vizcarra werd op 9 november aan de kant gezet.
Dinsdag 10 november is de parlementsvoorzitter Manuel Merino geïnstalleerd als interim-president, met de intentie tot 28 juli 2021 aan te blijven. Er braken echter protesten uit tegen zijn aanstelling, die leidden tot dodelijke slachtoffers. Reden voor het Congres om het aftreden van Merino te eisen. Anders zou hij worden afgezet.
Wie volgt?
De afspraken die Peru maakte in 2014 zullen volgend jaar wellicht vergeten zijn. Het is een voorbeeld van de moeilijkheid van het VN-werk van Máxima.
Nieuwe president of regering, en de kans bestaat dat het beleid verandert of dat prioriteiten anders liggen. Het verklaart ook waarom ze enkele landen – Bangladesh, Ethiopië, Indonesië, Pakistan – meermaals bezocht.
Soms was dat om te adviseren over het vervolg, maar soms ook om met een nieuwe regering programma's een nieuwe impuls te geven. Het lijkt erop dat Peru ook wel weer eens een visite kan gebruiken.
7 maart 2014: Máxima kwam op het juiste moment
Koningin Máxima is heel blij met het resultaat van haar bezoeken aan Colombia en Peru. Dat zei ze vrijdagmiddag (plaatselijke tijd) in Lima na afloop van een ontmoeting met de lokale media.
De komst van de koningin, in haar rol als speciale gezant van de Verenigde Naties, had in beide landen het benodigde zetje te geven over verder te werken aan het beter toegankelijk te maken van financiële diensten. ,,Ik kwam op het juiste moment", aldus Máxima.
Uit eerste hand had ze geleerd over de knelpunten, zoals de enorme omvang van de informele economie in Peru, en over de vooruitgang die is gemaakt, zoals met de introductie van mobiel bankieren. Het is kennis die Máxima meeneemt in haar adviezen die ze nmens de VN geeft aan regeringen. Zo wilde Peru ook leren van haar ervaringen, die ze kon delen tijdens een bijeenkomst in het presidentieel paleis.
President Ollanta Humala bood haar daar een lunch aan, gevolgd door een rondetafelgesprek waaraan ook een aantal ministers deelnam. Daar werd gesproken over het nationale plan dat Peru wil ontvouwen om de financiële diensten toegankelijker te maken. Humala heeft daartoe al een wet gemaakt die elektronisch bankieren regelt. Een initiatief dat Máxima in haar hoedanigheid van speciale VN-gezant toejuichte.
Eerder in de week had ze Colombia eraan herinnerd dat zo'n zelfde wet al twee jaar op de plank lag en dat de bevolking geholpen zou zijn met aanname. Mensen die vaak ver van een bank afwonen, kunnen dan simpel met een sms'je geld overmaken of andere zaken regelen. Een andere manier is om bankzaken te kunnen regelen in een supermarkt of winkel.
Een groot deel van met name de arme bevolking heeft helemaal geen bankrekening of verzekering, mede vanwege de ontoegankelijkheid, de hoge drempel en hoge tarieven. Kleine bedrijfjes lenen meestal geld in het informele circuit, met hoge rentes. Betere toegang tot financiële producten, het onderwerp waar Máxima zich sinds 2009 namens VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bezighoudt, brengt onder meer de kosten omlaag, en stimuleert de ontwikkeling.
Hoe het in Peru in de praktijk uitpakt zag de koningin donderdag tijdens een uitgebreid veldbezoek aan achterstandswijken van Lima. Daar bundelen huishoudens hun schaarse financiële middelen om een kapitaaltje te hebben waarvan iedereen om beurten kan profiteren voor een eigen bedrijfje. Ondernemersgeest is er in Peru genoeg, zo stelde Máxima vast, maar nu moet de financiële instractuur worden verbeterd.
7 maart 2014: Máxima verwelkomd bij president Peru
President Ollanta Humala van Peru en zijn echtgenote Nadine Heredia hebben vrijdagmiddag (plaatselijke tijd) koningin Máxima ontvangen in het presidentieel paleis in het hartje van Lima. De koningin had de presidentsvrouw eerder op de dag al ontmoet bij een conferentie over het versterken van vrouwelijk ondernemerschap.
Voor het paleis stond op de trap een erewacht opgesteld, hetgeen de ontvangst een ceremonieel en officieel tinje gaf. Het presidentieel paar bood de koningin een lunch aan en in het paleis vond ook een rondetafelgesprek plaats met de president, een aantal ministers en Máxima over het verbeteren van de toegang tot financiële diensten voor met name de arme bevolking van Peru.
© RB Hans Jacobs
Laatste reacties