Prinses Beatrix en prinses Mabel zijn woensdagavond in de aula van De Haagse Hogeschool in Den Haag bij de uitreiking van de tiende Prins Friso Ingenieursprijs.
Ingenieurs die zich onderscheiden in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap komen in aanmerking voor de jaarlijkse Prins Friso Ingenieursprijs. De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen.
De prijs is een initiatief van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI), de beroepsvereniging van ingenieurs sinds 1847. Met de jaarlijkse prijzen wil KIVI ingenieurs en hun werk zichtbaar maken.
Voor de tiende keer draagt deze prijs de naam van wijlen Prins Friso, ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek en lid van KIVI. In dat kader reikt prinses Mabel samen met de president van KIVI, ir. Jacolien Eijer-De Jong, de Prins Friso Ingenieursprijs uit.
De drie finalisten van dit jaar zijn dr. ir. Pavlina Nanou, co-founder en COO van TORWASH, prof. dr. ing. Kim Ragaert, hoogleraar Circular Plastics bij de Universiteit Maastricht en dr. ir. Christoff Heunis, CEO van Flux Robotics.
In 2022 is, mede op voorzet van prinses Mabel, de KIVI Engineering Student Team Award opgezet. Ook dit jaar wordt deze prijs uitgereikt aan het studententeam dat zich onderscheidt in de vier competenties: teamgeest, innovatiekracht, maatschappelijke impact en expertise.
Dit jaar zijn de finalisten team Afterlife van de Universiteit van Wageningen, team Solid van de Technische Universiteit Eindhoven en team SublimeStone van de Universiteit Maastricht.
Koning Willem-Alexander viert volgend jaar zijn verjaardag in Emmen. Eindelijk is Drenthe aan de beurt, na maar liefst 22 jaar wachten. De laatste keer dat de koninklijke familie daar neerstreek was in 2002, in Meppel en Hoogeveen. Dat was na een jaar uitstel want in 2001 moest de viering worden afgelast vanwege de mkz-crisis. Prinses Máxima maakte destijds Koninginnedag haar debuut in Drenthe.
De langst wachtende provincie is nu Flevoland (2006), gevolgd door Fryslân (2008).
Koningsdag:
2024: Emmen (Drenthe)
2023: Rotterdam (Zuid-Holland, 010)
2022: Maastricht (Limburg)
2021: Eindhoven (Brabant)
2020: AFGELAST/Uitgesteld Maastricht (Limburg); 'Koningsdag thuis' in Den Haag
2019: Amersfoort (Utrecht)
2018: Groningen (Groningen)
2017: Tilburg (Brabant)
2016: Zwolle (Overijssel)
2015: Dordrecht (Zuid-Holland)
2014: De Rijp en Amstelveen (Noord-Holland)
2013: troonswisseling, De Rijp en Amstelveen wachtten een jaar
Koninginnedag:
2012: Rhenen en Veenendaal (Utrecht)
2011: Thorn en Weert (Limburg)
2010: Wemeldinge en Middelburg (Zeeland)
2009: Apeldoorn (Gelderland)
2008: Makkum en Franeker (Fryslân)
2007: Woudrichem en Den Bosch (Noord-Brabant)
2006: Zeewolde en Almere (Flevoland)
2005: Den Haag/Scheveningen (Zuid-Holland)
2004: Warffum en Groningen (Groningen)
2003: Wijhe en Deventer (Overijssel)
2002: Hoogeveen en Meppel (Drenthe)
2001: bezoek aan Drenthe uitgesteld vanwege mkz
2000: Katwijk en Leiden (Zuid-Holland)
1999: Houten en Utrecht (Utrecht)
1998: Doesburg en Zutphen (Gelderland)
1997: Marken en Velsen (Noord-Holland)
1996: Sint-Maartensdijk (Zeeland) en Bergen op Zoom (Noord-Brabant)
Prinses Beatrix en prinses Mabel zijn woensdagmiddag virtueel aanwezig bij de uitreiking van de achtste Prins Friso Ingenieursprijs. De uitreiking vindt dit jaar weer online plaats.
Ingenieurs die zich onderscheiden in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap komen in aanmerking voor de jaarlijkse Prins Friso Ingenieursprijs. De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen.
De finalisten zijn ir. Nikéh Booister, adviseur Waterveiligheid en Klimaatadaptatie bij Sweco, dr. ir. Sjoerd Kerstens, leading professional Water bij Royal HaskoningDHV en ir. Marijn van Rooij, co-founder en CTO van Ocean Grazer bv.
Nieuw dit jaar is de uitreiking van de KIVI Engineering Student Team Award. Dit is een aanmoedigingsprijs voor studententeams die bij hun project of uitvinding uitblinken in onder andere innovatiekracht en maatschappelijke betrokkenheid.
Met de prijs wil het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) ingenieurs een podium bieden en de maatschappelijke dialoog met ingenieurs ondersteunen. KIVI is de beroepsvereniging van ingenieurs in Nederland en bestaat dit jaar 175 jaar. Prins Friso was ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek en lid van KIVI.
Prins Constantijn is donderdagmiddag om 16 uur te zien in een onlineprogramma van het Prins Claus Fonds. In het onlineprogramma wordt vijfentwintig uur aandacht besteed aan het 25-jarig bestaan van dit fonds.
Kunstenaars van over heel de wereld die de afgelopen jaren het Prins Claus Fonds hebben geïnspireerd, leveren aan deze online jubileumviering. Prins Constantijn is erevoorzitter van het Prins Claus Fonds en is voor het jubileum geïnterviewd in het Koninklijk Paleis in Amsterdam door de artistiek directeur van het onlineprogramma, Keng Sen Ong.
Tegenwoordig steunt Het Prins Claus Fonds jaarlijks honderd individuen in de eerste jaren van hun carrière met Seed Awards. Daarnaast worden met de toekenning van Mentorships Awards jaarlijks vijfendertig kunstenaars gesteund om hun carrière te verdiepen.
Ten slotte reikt het Prins Claus Fonds vanaf 2022 elke twee jaar de Prins Claus Impact Awards uit aan zes gevestigde cultuurbeoefenaars van wie het werk een positieve impact heeft op hun samenleving en bredere erkenning verdient.
Het Prins Claus Fonds eert sinds 1997 kunstenaars, denkers en organisaties in gebieden waar culturele expressie onder druk staat. Het Prins Claus Fonds gelooft dat cultuur een basisbehoefte is en dat cultuur de kracht heeft om op een positieve manier transformaties in gang te zetten.
Koningsdag in Eindhoven was voor de verslaggever de zeventiende keer dat verslag is gedaan van de nationale feestdag.De reeks begon in 2003 in Wijhe en Deventer. Het aantal had dus eigenlijk negentien moeten zijn.
Maar 2013 viel uit vanwege de troonswisseling en vorig jaar (2020) was Koningsdag een thuiswedstrijd van het koninklijk gezin, waarbij alleen de televisie welkom was. Eindhoven is qua opzet ook voornamelijk een televisieshow, maar een enkele verslaggever mag toch op het terrein komen. Vooral om tv te kijken.
Op RoyalblogNL zijn de eerdere verslagen van Koningsdagen terug te vinden. Wellicht aardig om nog eens terug te lezen en het geheugen op te frissen. Alle linkjes naar de eerdere artikelen zijn verzameld en worden hieronder in aflopende volgorde gepresenteerd. Ook de vooruit/achterblik over de wijze waarop doorgaans verslag kan worden gedaan is meegenomen in het overzicht.
2021: Eindhoven
In zijn dankwoord bij vertrek sprak Willem-Alexander van ,,een Koningsdag om nooit te vergeten en hopelijk nooit te herhalen.” Hij had natuurlijk waardering voor de dappere pogingen die Eindhoven had gedaan om er in de studio toch nog wat aantrekkelijks van te maken. Maar passie, vreugde, kleur en interactie ontbraken – en wie wordt er nu gelukkig van minutenlang regioquiz over het aantal inwoners van Son en Breugel?? Lees verder: De schimmel Mitch hoefde geen playlist in te dienen voor uniek Koningsdag feest
Koning Willem-Alexander heeft vanuit de vestibule van Huis ten Bosch zelf de aftrap gegeven voor de thuiseditie van Koningsdag. Die kwam in de plaats van een bezoek aan Maastricht. Lees verder: 'Leef Maastricht’ zit al in ons hart gesloten'
2019: Amersfoort
Koning Willem-Alexander heeft een fantastisch verjaardagsfeest gehad in Amersfoort. Dat zei hij in zijn dankwoord aan het slot van de flink uitgelopen rondgang door de Utrechtse gemeente. Dat de zon alle sombere weersvoorspellingen logenstrafte, maakte het extra feestelijk. Lees verder: Oranjes hebben mooie dag in Amersfoort
2018: Groningen
Alle wrede twitteraars ten spijt was het een zelfverzekerde en zelfstandige prinses Amalia (14) die op de verjaardag van haar vader af en toe de koninklijke familie aanvoerde bij de rondgang door het centrum van Groningen. Koning Willem-Alexander moest het enthousiasme van zijn dochter soms zelfs afremmen. Lees verder: Prinses Amalia heeft haar draai gevonden
2017: Tilburg
Het mooiste van Koningsdag 2017 in Tilburg? Dat het droog bleef. Sterker nog: de zon scheen soms zeer aangenaam. Dat 'redde' de rondgang van de koninklijke familie in '013'. Mooi voor Tilburg was dat er naar schatting 150.000 mensen afkwamen op de festiviteiten. Lees verder: Koningsdag Tilburg: het blijft droog!
2016: Zwolle
Koningsdag is gemaakt voor televisie. Het publiek treedt op als figurant en draagt bij aan de mooie beelden. De koninklijke familie speelt uiteraard de hoofdrol, maar meer dan vroeger als consument dan als actieve deelnemer. De Oranjes kijken naar het toneel, en staan er zelf minder op – zoals bij de 'grande parade' in Zwolle. Lees verder: Hoofdrol Oranjes, maar meer consument dan actieve deelnemer
2015: Dordrecht
'Geheel vernieuwd' schreeuwt de reclame om de zoveel tijd. 'Nu nog witter, nog efficiënter, nog beter' of wat de reclameboys ook verzinnen. Waarom moest ik daar aan denken? Omdat we in Dordrecht een Koningsdag 'nieuwe stijl' beleefden. Nog koninklijker, nog feestelijker, nog moderner. Of iets van die strekking. Lees verder: Oordeel over Koningsdag 'nieuwe stijl' moet nog jaartje wachten
2014: De Rijp en Amstelveen
Fred de Graaf wordt op Koningsdag de eerste burgemeester die de koninklijke familie twee keer te gast krijgt op de nationale feestdag. De Graaf is sinds begin dit jaar waarnemend burgemeester van Amstelveen, na De Rijp de tweede Noord-Hollandse plaats die koning Willem-Alexander bezoekt. Lees verder: De Graaf komt Oranjes opnieuw tegen
Burgemeester Fred de Graaf is degene die de meeste aandacht trekt op sociale media en niet de prinsesjes die ’s middags onaangekondigd, maar niet geheel onverwacht, hun opwachting maakten bij het koninklijk verjaardagsbezoek aan Amstelveen. Lees verder: Waarom de succesformule veranderen?
Prinses Mabel kreeg zaterdag extra aandacht in de uitzending van Blauw Bloed. In een kort interview na afloop van de uitreiking van de Prins Friso Prijs voor de 'Ingenieur van het jaar' sprak ze over de passie van haar man voor het ingenieurschap. De prins dacht daarbij niet aan 'nerds' maar liever aan mensen (m/v) die met briljante oplossingen komen voor hedendaagse problemen – zoals de naaldloze injectie van de prijswinnaar van 2021.
In een aansluitend studiogesprek kwamen de huidige bezigheden van prinses Mabel aan de orde. Ze woont met haar dochters Luana (komende week wordt ze alweer zestien jaar) en Zaria in Londen, en dat bevalt best. Al is de Britse 'lockdown' op dit moment vele malen strenger dan de Nederlandse variant. Pas eind deze maand mag het gezin de eigen wijk uit, en bezoek is helemaal niet toegestaan.
Wat dat betreft was het vorig jaar iets gemakkelijker toen ze vijf maanden woonden in het eerder gekocht huis aan het water in Breukeleveen. Voor Luana en Zaria was het hun eerste langdurige kennismaking met Nederland, waar ze voorheen eigenlijk alleen op vakantie of bezoek kwamen. Het huis ligt op een mooie plek, en is ook niet ver van beide oma's.
Nadat in september de Engelse scholen weer open gingen, werden de Loosdrechtse plassen ingeruild voor Londen. En kon het huis tegen de vlakte. Het is de bedoeling een duurzaam 'groen' familiehuis te bouwen, een mooie uitvalsbasis voor Mabel, maar ook voor haar moeder en zussen. Van verhuizen is in elk geval geen sprake, zo vertelde ze een paar jaar geleden al eens. De prinses woont al sinds haar huwelijk in 2004 in Londen.
Daar kan ze veel meer dan in Nederland opgaan in de menigte en anoniem blijven. In Amsterdam zal ook niet iedereen haar meteen herkennen, maar de kans dat ze wordt opgemerkt is veel groter zoals haar de aandacht zoekende nichtje gravin Eloise heeft ervaren.
Qua werk doet Mabel binnenkort, wanneer er een opvolger is gevonden, een stapje terug bij 'haar' Girls Not Brides. Na elf jaar is het tijd dat de organisatie in de strijd tegen kindhuwelijken op eigen benen komt te staan, al blijft Mabel nog wel in verschillende hoedanigheden betrokken. Een nieuwe job ligt nog niet in verschiet, maar meer tijd thuis is ook welkom met dochters die over enkele jaren zullen uitvliegen.
En actiebloed blijft Mabel door de aderen stromen zoals afgelopen vrijdag bleek toen ze meteen na het ontvangen van de eerste coronaprik opriep ook mensen in de armste landen te helpen om die vaccinatie te ontvangen. Het virus kan immers alleen worden verslagen of beheerst, als iedereen is gevaccineerd.
Wat niet verandert, zo stelde ze toen vorig de door haar geschreven leidraad voor de viering van 75 jaar bevrijding werd gepresenteerd, is haar motivatie en drang om ervoor te strijden dat iedereen in de wereld gelijke kansen heeft. ,,Het moet er niet toedoen waar iemand ter wereld is gekomen”, aldus Mabel. ,,Ik was negen toen mijn vader onverwachts stierf. Maar zijn verhalen over ongelijkheid, armoede en onrecht zal ik mijn hele leven niet meer vergeten. Ze hebben hun stempel gedrukt op de manier waarop ik naar mensen en de wereld kijk, ze liggen ten grondslag aan vele van de keuzes die ik in mijn leven maak.”
Prinses Beatrix en prinses Mabel waren woensdagmiddag virtueel aanwezig bij de uitreiking van de zevende Prins Friso Ingenieursprijs. Voor Beatrix was het haar eerste 'virtuele' activiteit, buiten het overwinnen van haar digitale schroom bij de viering van de verjaardag van oudste zoon Willem-Alexander vorig jaar april.
Vorig jaar kon de uitreiking nog net fysiek plaatsvinden: op 4 maart in De Oude Bibliotheek Academy in Delft. Kort daarna ging Nederland, zoals bekend, in 'lockdown'.
Ingenieurs die zich onderscheiden in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap komen in aanmerking voor de jaarlijkse Prins Friso Ingenieursprijs. De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen. De gelukkige is dit jaar David Fernandez Rivas, associate professor aan de Universiteit Twente, CEO & oprichter InkBeams en BuBclean.
Andere finalisten waren Abeje Mersha, Professor - Unmanned Robotic Systems bij Hogeschool Saxion en Rob Dijcker, teamleider en senior projectleider & adviseur Circular Solutions bij Witteveen+Bos.
Met de prijs wil het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) ingenieurs een podium bieden en de maatschappelijke dialoog met ingenieurs ondersteunen. KIVI is de beroepsvereniging van ingenieurs in Nederland sinds 1847.
Prins Friso (1968-2013) was ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek en lid van KIVI.
Prinses Beatrix en prinses Mabel waren woensdagavond in De Oude Bibliotheek Academy in Delft aanwezig bij de uitreiking van de zesde Prins Friso Ingenieursprijs.
Ingenieurs die zich onderscheiden in expertise, innoverend vermogen, maatschappelijke impact en ondernemerschap komen in aanmerking voor de jaarlijkse Prins Friso Ingenieursprijs. De winnaar mag zich een jaar lang Ingenieur van het Jaar noemen.
De finalisten van dit jaar zijn ir. Bas Reedijk, afdelingshoofd Water bij BAM Infraconsult, dr. ir. Erik Duisterwinkel, innovator, data scientist & sensor expert bij Antea Group en ir. Jelte Kymmell, managing director en oprichter van Mocean Offshore. Na de uitreiking spraken Beatrix en Mabel met de finalisten en bekeken zij hun innovaties.
Met de prijs wil KIVI, het Koninklijk Instituut voor Ingenieurs, excellente ingenieurs en hun werk een podium bieden. KIVI is de beroepsvereniging van ingenieurs in Nederland sinds 1847. Prins Friso was ingenieur werktuigbouwkunde en lucht- en ruimtevaarttechniek en lid van KIVI.
Het Oostenrijkse Lech hoort net zo bij de Nederlandse koninklijke familie als Het Loo en Huis ten Bosch. Al meer dan een halve eeuw komen de Oranjes naar de wintersportplaats in Vorarlberg die mede door hun jaarlijkse aanwezigheid is uitgegroeid tot een dure pleisterplaats.
De sneeuwzekerheid en de talrijke ski-mogelijkheden en de hoge standaard van de plaatselijke ondernemingen spelen daarbij een minstens zo belangrijke rol.
Sinds de geboorte van prinses Amalia zijn er weer (bijna) jaarlijkse fotosessie in Lech, waarbij ook de verslaggever en fotograaf regelmatig aanwezig waren. Op het YouTube-kanaal van Royalblog zijn ook filmpjes te vinden, te beginnen in 2012 na het ongeluk van prins Friso.
2018
De extra lange onderbroek was geen overbodige luxe maandagmorgen om negen uur op de Rüfikopf, de 2350 meter hoge berg boven Lech. De thermometer gaf aan dat het -21 graden was, en ondanks de zon was het inderdaad bar koud voor de traditionele fotosessie in het Oostenrijkse vakantieoord.
Koning Willem-Alexander had medelijden met de 45 fotografen, cameramensen en verslaggevers en kwam met zijn gezin eerder dan afgesproken met de skigondel naar de bergtop die een schitterend uitzicht biedt over het dal en de bergtoppen er omheen. Of hij wilde snel echt aan zijn vakantie beginnen, dat kan natuurlijk ook.
2017
De koning trok met zijn gezin een half uurtje uit om de media ter wille te zijn in Oberlech, waar de laatste jaren de ontmoeting met de fotografen en cameraploegen wordt gehouden. Het rendez-vous was wel een half uur vervroegd om de familie meer eigen ski tijd te geven en te voorkomen dat er al veel andere skiërs aanwezig waren.
Het koninklijk gezelschap was ongebruikelijk klein. Prinses Beatrix ontbrak voor het eerst sinds de troonswisseling in 2013. Ze was de afgelopen tien dagen wel in Lech, samen met prinses Mabel en haar dochters, maar reisde al voor het fotomoment af. Ook prins Constantijn en zijn gezin waren afwezig.
2016
Geen sneeuwballen gooien! Prinses Amalia was de wijze les van haar vader van enkele jaren geleden nog niet vergeten maandagmorgen in het zonovergoten Oberlech. Ze gebaarde gedecideerd naar haar zusjes die in de verleiding waren gebracht door hun eigen moeder koningin Máxima.
Wie had gehoopt op minder dan voorbeeldig gedrag van de Oranjes-prinsessen en hun neefje en nichtjes, kwam bedrogen uit. Ze zijn inmiddels goed getraind in de foto-ontmoetingen, volgen de aanwijzingen van hun ouders gedwee op en blijven zelfs onverstoorbaar onder het soms irritante geroep van fotografen. Maar die kunnen ook weinig anders omdat ze het gezelschap graag recht in de lens laten kijken.
2015
Het weer werkte bijzonder meer maandagmorgen in Oberlech waar de koninklijke familie even voor toen uur aankwam voor het jaarlijkse fotomoment. Stralende zon, blauwe luchten: precies zoals de VVV van Lech het graag ziet. Het leverde inderdaad leuke beelden op.
De fotosessie in de huidige vorm is hard aan vernieuwing toe. Een paar jaar achteraan is de ontmoeting van de Oranjes met de media nu in Oberlech. Het is er mooi en biedt de mogelijkheid een paar semi-actiefoto’s te maken van de prinsesjes.
Maar spannend is het allerminst en nu Amalia, Alexia en Ariane ouder worden, is er voor hen ook geen lol meer aan om een paar keer de helling af te skiën, terwijl het poseren voor de groepsfoto in de sneeuw ook een herhaling van zetten begint te worden. Vraag is alleen: waar en hoe dan?
2014
Skiën leer je met vallen en opstaan. Dat leerde prinses Ariane maandagmorgen in Oberlech nog eens op pijnlijke wijze toen ze uit de sleeplift viel. Moeder koningin Máxima kwam zo snel als haar ski's dat toestanden naar boven lopen, terwijl ook de skileraar en beveiligers te hulp schoten. Vallen is nooit leuk, maar vallen in het zicht van tientallen fotografen en cameraploegen is dat nog minder.
De prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane hadden zin om te skiën en toonden met de ski's eenmaal ondergebonden weinig geduld voor de netjes achter een afrastering opgestelde media. ,,Nee, Amalia, even wachten tot iedereen boven is", moest koning Willem-Alexander zijn oudste dochter een paar keer vermanen. Amalia probeerde stiekem al wat metertjes te pakken, maar haar vader hield haar scherp in de gaten.
2013
‘Komen jullie ook naar Lech?’ Prinses Amalia wist vrijdag op het station van Amsterdam voor de treinreis naar het vaste vakantieadres van de familie al wat haar maandag te wachten stond. Een ontmoeting met 75 vreemde mannen en vrouwen die allemaal willen dat ze op één en hetzelfde moment in hun richting kijkt. ‘Ik heb geen acht ogen’, zei Amalia vrijdag gevat toen al het geroep om een bepaalde kant op te kijken haar teveel werd. En toen was de groep nog beperkt.
De koninklijke familie heeft maandagmorgen in Oberlech geduldig geposeerd voor de internationale media. Prins Willem-Alexander gaf zijn dochters Amalia, Alexia en Ariane meteen een wijze les mee. ,,Geen sneeuwballen gooien naar de fotografen, dat blijft je je leven lang achtervolgen'', waarschuwde hij.
De prinsesjes waren door de fotografen uitgedaagd om met sneeuw te gooien om de beelden verlevendigen. Maar Willem-Alexander wist uit eigen ervaring dat dat soort opnamen een leven lang hergebruikt worden.
De fotosessie waaraan behalve het gezin van Willem-Alexander en Máxima ook koningin Beatrix kort deelnam, was ontspannen en gebeurde op dezelfde plek in Oberlech waar twee jaar geleden ook de laatste fotosessie plaatsvond waaraan toen ook prins Friso en zijn gezin deelnamen. Het was toen voor het eerst dat koningin Beatrix met haar drie zoons en drie schoondochters alsmede al haar kleinkinderen kon worden gefotografeerd.
2012
Na het bezoek aan prins Friso verlaat de koninklijke familie vrijdag, een week na Friso's ongeval, het ziekenhuis in Innsbruck. Kort daarvoor is het nieuws over zijn gezondheidstoestand bekendgemaakt.
2011
Verrassing! Een enkele oplettende fotograaf had zaterdagmorgen wel gezien dat ook het gezin van prins Friso in hotel Mohnenfluh in het Oostenrijkse Oberlech aanwezig was, maar dat Friso en Mabel met hun twee dochtertjes ook zouden deelnemen aan de traditionele fotosessie van de Oranjes was toch een verrassing.
Hun komst was in elk geval niet van tevoren aangekondigd. Friso was de afgelopen jaren wel vaker in de buurt wanneer zijn broers Willem-Alexander en Constantijn voor de camera's moesten verschijnen, maar tot nu toe bleef hij altijd buiten beeld.
Hij wandelde dan door Lech, ski's op de schouders, knikte vriendelijk naar bekenden, en ging lekker de berg op, terwijl de familie zich opmaakte voor de confrontatie met de media. Constantijn en Laurentien hebben overigens ook niet vanaf het begin meegedaan, maar de laatste jaren doen ze wel mee.
2010
Koningin Beatrix hecht aan traditie. De jaarlijkse wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech staat daarom ook dit jaar weer op het programma.
Maar het thuisfront moet het stellen zonder officiële beelden van het koninklijk verblijf in Vorarlberg - er is, zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten, geen fotosessie. Het prinselijk gezin is bij de Winterspelen in Vancouver.
2009
De koninklijke familie heeft maandagmorgen in Lech uitgebreid geposeerd voor cameraploegen en fotografen. Zoals vantevoren aangekondigd vond er geen gesprek plaats met het handjevol toch aanwezige verslaggevers. Er kon amper een 'goedemorgen' vanaf. Pogingen om reacties los te krijgen, mislukten. Er werd gelachen, gespeeld, geravot, en koninklijk gezwegen.
Wellicht dat bij de Oranjes enige irritatie was ontstaan over de hinderlijk aanwezige NCRV-televisieploeg die met ballonnen en andere speeltjes de aandacht van de kinderen probeerde te trekken, om de eigen opnamen op te leuken. Manipulatie heet dat. Kinderlokken kun je het ook noemen. Wanneer straks iedere fotograaf en cameraman zijn eigen speeltjes gaat meenemen, is het snel gedaan met de fotosessies. En dan valt de Oranjes ook niets te verwijten.
2008
Lech, zondagmiddag. De zon doet bijna pijn aan de ogen. Alle hotelkamers zijn vol. Het hele dorp is op de been om te skiën of om het skiën mogelijk te maken.
Om tien uur zondagmorgen was het echter nog rustig bij de Kinderskischüle, vlak achter de kerk. Daar arriveerden de Oranjes voor het jaarlijkse fotohalfuurtje - dat dit jaar wat langer in beslag nam.
De kleinkinderen van koningin Beatrix kennen de skischool van hun eerdere vakanties. Amalia en Eloise zijn deze plek eigenlijk al ontgroeid, al spelen ze maar al te graag in de sneeuwmolen.
2007
Dit keer niet ravotten in de sneeuw buiten het prinselijk chalet aan de rand van Lech en geen ritje op slee of met de paardenkoets, maar met de familie poseren voor Gasthof Post in het hartje van het dorp.
Willem-Alexander, Máxima en de kinderen komen het eerst naar buiten. De prins was de afgelopen dagen goed ziek _ een uitstapje naar het WK schaatsen in Heerenveen zat er dan ook niet in _ vertelt zijn vrouw, en zondag gaat hij snel weer onder de wol vertelt Alexander zelf.
Maar daarna is het skiën geblazen, uiteraard zonder de hoogzwangere Máxima. ,,Dit keer ga ik niet achter mijn man aan", zegt ze met gevoel voor realiteit.
2006
Ook het engelengeduld van een tweejarig prinsesje kent grenzen. ,,Amalia!" klinkt het zondagmorgen voor de dertigste keer in de sneeuw van Lech. ,,Ja-ah", antwoordt de dochter van Willem-Alexander en Máxima licht geïrriteerd.
Dat geduw en getrek van de fotografen en cameramensen is ze nu wel gewend, maar dat geschreeuw en geroep gaat vervelen.
2005
Regen of sneeuw, de net van waterpokken herstelde prinses Amalia vindt een ritje in de arreslee even geweldig. Zaterdag wordt ze belaagd door tientallen fotografen en cameraploegen, zondag blijft het ritje met haar ouders en oma Beatrix in Lech vrijwel onopgemerkt. Precies zoals de koninklijke familie wil.
Het Oostenrijkse skioord Lech beleeft een weekeinde van uitersten. Op de eerste vakantiedag van prins Willem-Alexander, Máxima en Amalia is het zaterdag onaangenaam weer. Het kwik stijgt tot negen graden, regen verandert de straten van Lech in modderpoelen en maakt het skiën vrijwel onmogelijk.
Binnen de monarchie is de rol van de troonopvolger duidelijk. Dat geldt echter niet voor de volgende in lijn van troonopvolging. Prins William weet dat hij later koning moet worden, maar de toekomstige rol van prins Harry is onduidelijk. Vandaar wellicht dat de prins daar nu zelf invulling aan wil geven door een stapje terug te doen, al liet koningin Elizabeth subtiel weten dat er nog geen afspraken zijn gemaakt over hoe en wat.
Koningshuizen hebben in de historie voor hun voortbestaan altijd ingezet op een 'heir and a spare': een troonopvolger en een reserve. Dat was zeker in vroeger tijden, met grote kindersterfte geen overbodige luxe. De Britse koningin Anne, die van 1702 tot 1714 regeerde, was maar liefst 17 keer zwanger, maar slechts één zoontje overleefde het kraambed. Hij werd echter niet ouder dan elf jaar zodat Anne uiteindelijk kinderloos stierf.
Tegenwoordig speelt dat niet meer in dezelfde mate. Binnen de nog regerende koninklijke families wordt ook verschillend gedacht over de rol van de prinsen en prinsessen die niet meteen in aanmerking komen voor de troon. Koningin Beatrix en prins Claus waren daar heel vooruitstrevend in. Hun tweede en derde zoons, Friso en Constantijn, kregen alle ruimte een eigen carrière en bestaan op te bouwen.
Alleen op hoogtijdagen lieten ze zich even zien, maar verder gingen ze hun eigen weg. Precies eigenlijk wat prins Harry zou willen: zelf voor zijn inkomen zorgen en slechts gedeeltelijk meedraaien binnen het koningshuis, zoals prins Constantijn eigenlijk ook alleen zijn opwachting maakt op Koningsdag en Prinsjesdag en bij een enkele prijsuitreiking.
De Zweedse koning Carl Gustaf ontkoppelde vorig jaar met het oog op de toekomst ook een deel van zijn kleinkinderen, zoals de Deense koningin Margrethe een deel van haar familie al had gedaan. Maatregelen om aan de ene kant de omvang en kosten van de monarchie te beperken en aan de andere kant om al die voor het voortbestaan van het koningshuis 'overbodige' prinsen en prinsessen een eigen toekomst te geven.
Die gedachte was bij het Britse koningshuis nog niet op alle niveaus doorgevoerd. Elizabeths dochter prinses Anne koos ervoor haar kinderen geen titels te laten geven en een eigen loopbaan te laten kiezen, buiten het koninklijk bedrijf. Zoon Peter en dochter Zara zijn haar daar zeer dankbaar voor.
Prins Andrew echter, de tweede zoon van de Queen, vond dat zijn dochters wel een rol zouden mogen spelen, net als hijzelf overigens. Van prins Harry, hoewel niet langer eerste maar inmiddels zesde reserve, werd het eigenlijk verwacht, maar hij heeft woensdag de zaken opgeschud door een andere richting te kiezen.
Laatste reacties