Ze wordt al jaren de stille kracht achter de Spaanse troon genoemd: koningin Sofia. Die viert maandag haar 82ste verjaardag. In elk geval zonder haar wettige maar ontrouwe echtgenoot Juan Carlos, die sinds drie maanden in een soort van ballingschap in Abu Dhabi woont.
Sofia is hem daar niet achterna gereisd en dat had ook niemand verwacht, al waren er wel koningshuisfans die haar dat kwalijk namen. Maar Spanje verlaten vanwege de malversaties van haar man, die dat bovendien nog tot deed in gezelschap van vriendinnen als Corinna Larsen/zu Sayn-Wittgenstein-Sayn was één brug te ver.
Koningin Sofia is na het aftreden van Juan Carlos in 2014 actief gebleven en zij is anders dan de koning-emeritus ook niet officieel met pensioen gegaan. Ze is aanwezig bij tal van culturele en sociale evenementen en ondersteunt ook haar zoon koning Felipe en kleindochter prinses Leonor bij openbare optredens, zoals vorige maand nog in Oviedo bij de uitreiking van de Prinses van Asturië-prijzen.
Sofia heeft altijd de lieve vrede in het koninklijk gezin proberen te bewaren. 'Bedek schandalen, minimaliseer ruis, breng rust en geef iedereen rust, dat is haar grote rol in al die jaren geweest', noteerde een blad vorig jaar ter gelegenheid van haar verjaardag. Maar Sofia krijgt nu ook de erkenning voor haar opofferingen, en ze is nog altijd het meest populaire lid van het koningshuis.
De coronacrisis heeft de zichtbaarheid van Sofia overigens wel gehinderd. Tot de versoepeling van maatregelen in juli moest ook zij binnenblijven. Inmiddels echter reist ze met inachtneming van de geldende regels weer door Spanje, met name om financiële en morele steun te geven aan voedselbanken.
30 oktober: Spanje gaat koning Juan Carlos niet vervolgen
Het Spaanse Hooggerechtshof begint geen zaak tegen de gepensioneerde koning Juan Carlos. Hoewel er aanwijzingen zijn dat de in 2014 afgetreden koning mogelijk strafbare feiten heeft gepleegd, was Juan Carlos destijds onschendbaar en kan tegen hem geen vervolging worden ingesteld.
De speciaal voor deze zaak ingerichte kamer van de hoogste Spaanse rechter zal het onderzoek beëindigen en hun bevindingen voor kerst presenteren, zo meldden vrijdag verschillende Spaanse media op basis van bronnen bij het Hooggerechtshof.
Het onderzoek was eerder dit jaar ingesteld om te zien of Juan Carlos mogelijk betrokken was bij het aannemen van steekpenningen of de betaling daarvan voor het contract dat Spaanse bedrijven in de wacht sleepten voor de aanleg van een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië. Juan Carlos zou daarvoor honderd miljoen dollar hebben ontvangen van de toenmalige koning Abdullah.
Volgens het Saudische hof was dat echter een gift, van koningen onder elkaar. De betaling kwam aan het licht door onderzoek van de Zwitserse justitie naar een schimmig geldcircuit rond de koning, waarbij ook zijn ex-vriendin Corinna Larsen is betrokken. In een reactie liet de Spaanse minister van justitie Juan Campos weten niet van plan te zijn een wijziging van de grondwet voor te stellen om de onschendbaarheid van de koning eruit te halen.
© RB Hans Jacobs; Beeld: © MPE
Laatste reacties