
Keizer Naruhito van Japan heeft zijn broer kroonprins Akishino zondagmiddag officieel in audiëntie ontvangen in het Keizerlijk Paleis in Tokio. Bij deze zogenoemde 'Choken-no-Gi'-plechtigheid had de eerder op de dag formeel geïnstalleerde kroonprins een korte boodschap voor de keizer en daarna ook voor keizerin Masako. Beiden antwoordden ook, waarna Akishino en echtgenote Kiko ieder apart achter een tafeltje plaatsnamen.

De ontvangst vormde de afsluiting van de uit twee onderdelen bestaande 'Rikkoshi-no-Rei-ceremonie', de lang verwachte installatie of inhuldiging van de kroonprins. Die had oorspronkelijk al in april moeten plaatsvinden, maar vanwege de coronacrisis is toen besloten tot uitstel. De plechtigheden waren ook uitgekleed: zo was er zondag geen banket en was het aantal genodigden in het Keizerlijk Paleis beperkt.

De Japanse media toonden zondagochtend opnamen van het vertrek van het kroonprinselijk paar bij hun residentie. Daar vergezelde de jonge prins Hisahito (14) zijn ouders naar de auto, waarna hij naar Japans gebruik diep boog bij het wegrijden.
Hisahito is na zijn vader tweede in lijn van troonopvolging en op zijn schouders rust de toekomst van het keizershuis. In zijn generatie zijn er namelijk geen andere jongens en troonopvolging door vrouwen is volgens de huidige regels niet mogelijk.

Voor de Rikkoshi-Senmei-no-Gi-ceremonie waarin keizer Naruhito formeel bekendmaakte dat zijn jongere broer Akishino (54) – die ook bekend is als prins Fumihito – de nieuwe kroonprins is, waren zowel het keizerspaar als het kroonprinselijk paar in ceremoniële dracht gekleed. Daarmee is het moeilijk bewegen, zodat er voorafgaand aan zondag enkele keer is gerepeteerd om alles vlekkeloos te laten verlopen.

De twee dochters van Akishino en Kiko, de prinsessen Mako en Kako, woonden de plechtigheden bij. Hun nichtje prinses Aiko, enigskind van het keizerspaar, was afwezig. Vanwege de Japanse opvolgingsregels komt Aiko (18) dus ook niet in aanmerking voor de Chrysantentroon.
Als teken van zijn nieuwe waardigheid ontving de kroonprins het 'gekoesterde zwaard' Tsubokiri no Mitsurugi, dat al eeuwenlang van kroonprins op kroonprins overgaat. Het zwaard werd meegedragen toen Akishino en echtgenote Kiko naar het Shinto-heiligdom Kashiko-dokoro op het paleisterrein gingen om melding te maken van de installatie.

Tegelijkertijd was er ook een plechtgheid in het Ise-heiligdom in midden-Japan, waar de zonnegodin Amaterasu wordt geëerd. Daar leidde Akishino en Naruhito's jongere zus Sayako Kuroda als hogepriester de ceremonie. Sayako is niet langer prinses.
Die status verloor ze door haar huwelijk, een regeling die na de Tweede Wereldoorlog in de grondwet is opgenomen om de keizerlijke familie klein te houden. Prinsessen die trouwen verdwijnen daardoor uit het keizershuis.
Japanse premier moet aan de slag
Kroonprins Akishino (54) zal zich bij zijn officiële installatie hebben afgevraagd of hij ooit ook daadwerkelijk keizer zal worden. Hij scheelt immers maar vijf jaar in leeftijd met zijn broer keizer Naruhito.
Mogelijk dat Akishino – die ook Fumihito wordt genoemd – alleen overgangskeizer zal zijn of dat de troon meteen overgaat op zijn nu 14-jarige zoontje Hisahito, al zou daarvoor de wet moeten worden veranderd.

Traditioneel regeerden Japanse keizers tot hun overlijden. Keizer Akihito (86), de vader van Naruhito en Fumihito, brak met die gewoonte door vorig jaar af te treden. Hij vond dat zijn lichaam niet meer in staat was de taken naar behoren uit te voeren.
Er moest echter heel wat worden geregeld om het terugtreden mogelijk te maken en de bijbehorende wetten golden heel nadrukkelijk alleen voor deze gelegenheid. Wanneer Naruhito (60) zou willen aftreden, moet weer van voren af aan worden begonnen.
Indien Naruhito regeert tot zijn 85e en dan zou willen aftreden, dan is zijn broer inmiddels ook al tachtig. Niet echt een leeftijd om aan het keizerschap te beginnen, los nog van het feit hoe gezond hij of Naruhito dan zullen zijn.

Hisahito zou tegen die tijd 39 jaar zijn: oud genoeg om keizer te worden. Of de troon dan eerst overgaat op zijn vader en dan na enkele jaren op hem, is niet te voorspellen. Zeker is wel dat premier Yoshihide Suga snel aan de slag moet met een hervorming van de regels rond de troonopvolging.
Dit om te voorkomen dat er helemaal geen troonopvolgers meer zijn als er iets gebeurt met prins Hisahito. Hij is na zijn vader namelijk nog de enige in lijn van troonopvolging, los even van de bejaarde prins Masahito (84), een jongere broer van keizer-emeritus Akihito.

Er liggen verschillende veranderingsvoorstellen: van het openstellen van het keizerschap voor vrouwen tot het schrappen van de regel dat prinsessen die trouwen automatisch hun lidmaatschap van de keizerslijke familie verliezen.
In dat geval zouden hun eventuele kinderen – bedoeld wordt: zonen – met nog een paar andere aanpassingen van de regels in aanmerking kunnen komen voor de troon.
Premier Suga heeft eerder al erkend dat wijzigingen nodig zijn om het keizershuis van een bredere basis te voorzien dan nu het geval is met een kroonprins die bijna net zo oud is als de keizer zelf, en slechts één tiener in de volgende generatie.

© RB Hans Jacobs; Beeld: Screenshots
Laatste reacties