Koning Willem-Alexander begint dinsdagmorgen in Stockholm aan het 24ste staatsbezoek uit zijn regeerperiode. Op vliegveld Arlanda worden de koning en koningin Máxima verwelkomd door het Zweedse kroonprinselijk paar en kort daarna volgt bij de Koninklijke Stallen de begroeting door koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia. In rijtuigen gaat het gezelschap vervolgens naar het paleis, voor de welkomstceremonie.
Het laatste Nederlandse staatsbezoek aan Zweden was in 1987. ,,Het werd dus weer tijd", aldus de Nederlandse ambassadeur aan de vooravond van de visite. Koning Carl Gustaf zelf was tweemaal op staatsbezoek in Nederland: in 1976, niet lang na zijn huwelijk, bij zijn peettante koningin Juliana en in 2009 bij koningin Beatrix.
Voorafgaand aan het staatsbezoek had Royalblog er het volgende over te zeggen:
Dat het Zweedse koningspaar uitgerekend in het 'Juliana jaar 2009' voor de tweede keer op staatsbezoek komt naar Nederland kan bijna geen toeval zijn. Het staatsbezoek (21-23 april) vindt plaats een week voor de herdenking van de honderdste geboortedag van Juliana.
Koning Carl XVI Gustaf was petekind van de in maart 2004 overleden koningin Juliana. Beiden zijn op 30 april geboren: Juliana in 1909 en Carl Gustaf in 1946. In een interview met Nederlandse media benadrukte het Zweedse koninklijk paar de warme banden met Juliana, en prins Bernhard.
Ook in de volgende generaties hebben beide koninklijke families de onderlinge banden en vriendschap onderstreept door bij elkaar op te treden als doopgetuige. Zo werd (toen nog) prinses Beatrix peettante van de Zweedse kroonprinses Victoria en trad Victoria op haar beurt op als getuige bij de doop van erfprinses Amalia. [En werd Willem-Alexander peetvader van Victoria's dochter Estelle]
Bij rouwen, trouwen, bijzondere verjaardagen en jubilea komen de Oranjes en Bernadottes graag bij elkaar over de vloer. Máxima beleefde nog voor haar huwelijk met prins Willem-Alexander haar debuut in internationaal koninklijk gezelschap bij de viering van het zilveren huwelijksfeest van koning Carl Gustaf en koningin Silvia in 2001.
Een viering overigens waar Máxima een gebroken enkel aan overhield na een ongelukkige val. Het Zweedse koningspaar kwam vervolgens in relatief korte tijd vier keer naar Nederland: voor het huwelijk van Alexander en de begrafenissen van Claus, Juliana en Bernhard. Maar ook in 1993 nog waren de Zweden in Amsterdam, voor de tentoonstelling De Gouden Eeuw in Zweden en Nederland.
De Oranjes op hun beurt togen in 2006 opnieuw naar Zweden voor de uitgebreide viering van Carl Gustafs zestigste verjaardag. Omdat Koninginnedag dat jaar op 29 april werd gevierd, leverde dat ook geen problemen op met de verplichtingen in eigen land.
Maar koningin Juliana en prins Bernhard zijn in het verleden ook wel na afloop van het defilé op paleis Soestdijk voor Juliana in het vliegtuig gestapt voor het verjaardagsfeest van Carl Gustaf.
De persoonlijke geschiedenis van de Zweedse koning heeft ook een droevige Nederlandse component. Zijn vader erfprins Gustaf Adolf (40) kwam in januari 1947 naar Nederland voor een jachtpartij met prins Bernhard als gastheer. Op weg terug naar Stockholm verongelukte de prins toen het KLM-vliegtuig neerstortte na een tussenlanding op vliegveld Kastrup in Kopenhagen.
Carl Gustaf was toen nog geen jaar oud en heeft zijn vader dus nooit gekend. In 1973 kwam hij op de troon na het overlijden van zijn grootvader koning Gustaf VI Adolf. ,,Prins Bernhard was altijd de eerste die mij opbelde op mijn verjaardag", vertelde de koning, die naar eigen zeggen goed kon opschieten met de prins die zich altijd verantwoordelijk is blijven voelen voor Carl Gustaf.
Het eerdere staatsbezoek aan Nederland in oktober 1976 was de eerste officiële buitenlandse reis van koningin Silvia die op 19 juni van dat jaar huwde met Carl Gustaf. Silvia sprak dan ook vol lof over de ontvangst door Juliana bij haar 'eerste staatsbezoek'. Carl Gustaf en Silvia hadden elkaar vier jaar eerder leren kennen bij de Olympische Spelen in München.
Bij het staatsbezoek, kort na het einde van het Lockheed-schandaal, verscheen prins Bernhard in burger bij de welkomstceremonie voor de Zweedse gasten, die met de torpedojager Halland naar Amsterdam waren gevaren. Op de tweede dag van het bezoek maakte Juliana destijds bekend dat ze 'voor de twaalfde keer' grootmoeder zou worden. Dochter prinses Christina was in verwachting van haar eerste kind.
Het koninklijk paar kiest ook dit keer voor een inhoudelijk bezoek, al keren ze niet terug naar de Flevopolder, waar in 1976 minder was te zien dan nu in Almere en Lelystad. Een bezoekje aan Volvo in Born zit er ook niet meer in, de Zweedse automaker is er vertrokken.
En het paleis op de Dam in Amsterdam, waar de koninklijke gasten destijds logeerden en vanaf het balkon het Amsterdamse publiek toewuifden is dit keer slechts decor bij de kranslegging bij het Nationaal Monument. Het gerenoveerde paleis is nog steeds niet in gebruik.
Duurzaamheid, hulp aan werklozen, kinderrechten en de handelsbetrekkingen staan onder meer op het volle programma dat Carl Gustaf en Silvia, al dan niet in gezelschap van de Oranjes, voert langs Den Haag, Amsterdam, Kudelstaart, Leiden, Delfzijl en Groningen.
© GPD RB; Foto's: © MPE Patrick van Katwijk
Laatste reacties