De schijnwerpers in Denemarken zijn deze dagen gericht op het Rijksziekenhuis, waar prins Henrik sinds eind januari is opgenomen. De koninklijke familie bezoekt de zieke dagelijks, in steeds wisselende samenstelling. Koningin Margrethe ging maandagmiddag weer langs en zoon kroonprins Frederik is in het weekeinde halsoverkop thuis gekomen uit Korea, waar hij het IOC-congres bijwoonde en ook een deel van de Olympische Winterspelen zou bijwonen.
Opmerkelijk bij het ziekenbezoek is dat Henriks kleinkinderen met hun ouders meekomen. Dat veronderstelt dat hij nog altijd aanspreekbaar is. Het Deense hof bewaart al enige tijd het stilzwijgen over de gezondheidstoestand van de 83-jarige echtgenoot van koningin Margrethe die op 28 januari in het Rigshospital is opgenomen, na terugkeer uit Egypte.

Onderzoek wees uit dat de prins een goedaardige tumor had in zijn linkerlong en dat hij een longinfectie had opgelopen. Hij werd overgebracht naar de afdeling voor infectieziekten, en het paleis liet weten dat hij na ontslag uit het ziekenhuis zou aansterken op Fredensborg Slot, waar Margrethe al naar toe was gegaan. Afgelopen vrijdag echter bleek Henrik ernstig ziek en werd alarm geslagen.
De koninklijke familie begon hem nu regelmatig te bezoeken, hetgeen in de voorgaande tijd niet was gebeurd zoals Deense media opmerkten. Frederik, die net nog had geposeerd met Deense Olympiërs, stapte in het vliegtuig naar huis. Sinds 2000 had hij geen buitenlandse reis meer afgebroken. Destijds kwam hij eerder terug uit Sydney, omdat zijn grootmoeder koningin Ingrid ziek was. Ze overleed een maand later.
Prins Henrik was het afgelopen jaar natuurlijk het meest besproken lid van de Deense koninklijke familie. Zijn wilde uitspraken - over zijn laatste rustplaats bijvoorbeeld, en andermaal over de door hem gewenste titel koning-gemaal - riepen vragen op over zijn geestelijke gezondheid. Niet ten onrechte. Hij bleek dementie te hebben, in een verder gevorderd stadium dan aanvankelijk voor mogelijk gehouden.
De prins verdween daarop vrijwel uit zicht, en bracht een deel van zijn tijd in door in het buitenland. De vraag die de Denen nu bezighoudt, is wat er gebeurt indien Henrik overlijdt. Heeft hij een plek aangewezen waar hij begraven wil worden?
Vorig jaar immers wees hij tot ontsteltenis van ieder zijn laatste rustplaats in de kathedraal van Roskilde af. Of heeft de prins zich andermaal bedacht? Logische maar ook pijnlijke vragen, waarop het hof wellicht vooralsnog geen antwoord wil geven.
Duidelijk is wel dat een generatie 'royals' een leeftijd heeft bereikt waarop aandacht moet worden besteed aan de laatste wensen en de draaiboeken voor de uitvaart. Groothertog Jean van Luxemburg is inmiddels 97, prins Philip hoopt die leeftijd later dit jaar te bereiken terwijl zijn echtgenote koningin Elizabeth 92 jaar wordt. De Belgische koning Albert wordt in de zomer 83 jaar, zijn vrouw koningin Paola mag in september 81 kaarsjes uitblazen.
De Noorse koning Harald wordt deze maand al 81, koningin Sonja volgt in juli. De Spaanse koning Juan Carlos heeft zijn tachtigste verjaardag net gevierd, evenals prinses Beatrix. Koningin Sofia volgt in het najaar. En ook het Japanse keizerspaar is de tachtig al ruim gepasseerd. Gezegende leeftijden, dat zeker, maar leeftijden waarop een flinke groep, longontsteking of gemene val fataal kan zijn.
(C) Hans Jacobs
Laatste reacties