Prinses Beatrix heeft afgelopen vrijdag bij het skiën haar pols gebroken. Zij is inmiddels aan haar breuk geopereerd en naar Nederland teruggekeerd. De prinses verkeert verder in goede gezondheid en zal thuis van haar breuk herstellen.
Het reeds geplande bezoek van prinses Beatrix aan de viering van het 160-jarig bestaan van Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek op vrijdag 24 februari wordt uitgesteld.
Overnachten in het Oostenrijkse luxe ski-oord Lech is prijzig. In de loop der jaren heeft de verslaggever dan ook een alternatief gevonden in Feldkrich, aan de grens met Zwitserland en Liechtenstein.
Dat vraagt om voor dag en dauw opstaan teneinde met de eerste trein en vervolgens bus via Langen am Arlberg naar Lech te gaan voor de gebruikelijke fotosessie. Maar het scheelt behoorlijk op de kosten van zo'n uitstapje naar de sneeuw.
Omdat Feldkirch zoals gezegd op de grens ligt van Liechtenstein – je rijdt er met de bus zo naar toe – is het verblijf in Feldkirch meermaals gebruikt voor een bezoek aan het minivorstendom. Niet dat je er veel tijd voor nodig hebt, tenzij een fikse bergwandeling op het programma staat maar dat is in de winter niet altijd aan te bevelen of mogelijk.
Hoofdstad Vaduz is niet echt een reisbestemming om naar uit te zien. Eén winkelstraat (Städle) met minimaal aanbod – een paar souvenirwinkels, het postkantoor en als hoogtepunt het moderne en fraaie Kunstmuseum Liechtenstein afdeling Vaduz – is eigenlijk alles wat het stadje (5000+ inwoners) te bieden heeft.
En natuurlijk, het Schloss: voor wie de berg oploopt is het een stevige, maar interessante klim met mooi uitzicht over Vaduz en de Rijn. Maar het slot wordt gewoon gebruikt door erfprins Alois en zijn familie en is niet te bezichtigen. Naast het slot ligt een weide. Niks bijzonders, je kunt er zo koeien op laten grazen, maar op de nationale feestdag 15 augustus verandert het in de plek waar de Staatsfeiertag begint.
Een van de laatste uitstapjes naar Liechtenstein was in 2016; dat althans meldde Facebook.
In een niet-coronajaar was het deze week tijd geweest voor de traditionele fotosessie in Lech. Het is zo ongeveer voor het eerst in zestig jaar tijd dat de Oranjes daar niet in de sneeuw staan.
Het verkeersbureau van het Oostenrijkse skioord komt bijna dagelijks met aanstekelijke foto's - de toeristen worden gemist.
Oostenrijk laat in beginsel alleen eigen inwoners toe tot de skipistes. Vandaar maar even opnames uit voorgaande jaren: 2020, 2018 en 2019. Wellicht dat het volgend jaar weer kan.
Het overzicht van de activiteiten van de koninklijke familie in het bijna afgelopen jaar heeft zaterdagavond op NPO2 347.000 kijkers getrokken. Naar de herhaling later op de avond keken nog eens 43.000 mensen. Dat blijkt uit de zondag gepubliceerde cijfers van de stichting KijkOnderzoek.
In het Oranje-jaaroverzicht werd een beeld geschetst van de werkzaamheden van met name koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het jaar van de coronapandemie. Veel van de gebruikelijke agendapunten moesten plaatsmaken voor virtuele ontmoetingen en werkbezoek aan door de gezondheidscrisis getroffen sectoren.
Dat videovergaderen ook verrassingen oplevert, bleek ook in de uitzending toen Máxima werd getrakteerd op een weinig diplomatieke omschrijving van de kwaliteit van het vertoonde beeld. De koningin werd ook getoond toen ze na afloop van de zomerse fotosessie een huppeltje maakte, zich niet bewust van de NOS-camera en onmiddellijk tot de orde geroepen door oudste dochter Amalia.
In het overzicht passeerden verder de hoogte-en dieptepunten van het koninklijke jaar de revue: het bezoek van de koning aan Israël, het staatsbezoek aan Indonesië, de toespraak op 4 mei op de lege Dam in Amsterdam, maar ook de niet begrepen vakantiereis naar Griekenland en de nasleep daarvan.
Corona de rode draad
De maker van het NOS Oranje-jaaroverzicht had dit jaar geen moeite om een rode draad te vinden voor de activiteiten van de koninklijke familie. Het thema stond zowel voor de Oranjes zelf als voor de uitzending eigenlijk in april al vast: de coronapandemie en alles wat daarmee te maken heeft.
In het overzicht rijgt het koningspaar het enige coronabezoek aan het andere, van ziekenhuis naar teststraat, van videovergadering naar theatervoorstelling met dertig man én anderhalve meter afstand. Maar al die betrokkenheid en medeleven, kwam in oktober in een ander daglicht te staan door de vakantietrip naar Griekenland. In het programma becommentarieert Kysia Hekster deze 'kras op het koninklijk blazoen'.
Het ruim een half uur durende programma brengt echter ook in herinnering dat het jaar 2020 in een geheel andere toonsoort begon. Na de frivoliteiten van de gebruikelijke wintersportvakantie in Lech was er een belangrijk staatsbezoek aan Indonesië. Achteraf ook het enige staatsbezoek in het coronajaar. Niet zonder reden was de visite gepland in het jaar dat Indonesië de 75ste verjaardag van de onafhankelijkheid vierde. De koning maakte namens Nederland excuses voor de excessen tijdens de onafhankelijkheidsstrijd.
Dat het staatshoofd dit deed, maakte het zo bijzonder, legt hoogleraar Gert Oostindie uit, ook al was de boodschap niet geheel nieuw. Vanuit Sumatra stapten koning en koningin vrijwel meteen in een Nederland in zogenoemde 'intelligent lockdown' en het 'nieuwe normaal', al weigerde de koning dat zo te noemen. Het is hoogstens 'tijdelijk normaal' benadrukte hij bij diverse gelegenheden, in de hoop en verwachting dat het échte normaal weer een keer terugkeert.
Afwijkend was in dat opzicht de Dodenherdenking op 4 mei op de lege Dam in Amsterdam. Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, deelt met presentator Astrid Kersseboom haar indrukken van de nu al historische toespraak van koning Willem-Alexander. Daarin sneed hij onder meer het 'wegkijken' aan van zijn overgrootmoeder koningin Wilhelmina bij het leed dat de Joden werd aangedaan.
De focus in het programma van Etienne Glebbeek ligt zoals altijd op het koningspaar. Maar door de alternatieve 'thuis' editie van Koningsdag komen de drie prinsessen Amalia, Alexia en Ariane ook nadrukkelijker in beeld en vanwege de rol van sociale media krijgt zelfs gravin Eloise, de veel besproken dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien aandacht.
Koningin Máxima viert zondag haar 49ste verjaardag thuis op Huis ten Bosch met haar gezin. De maatregelen die verderde verspreiding van het coronavirus moeten indammen staan een knalfuif met een groot gezelschap in de weg, maar Máxima zal hopen dat dit volgend jaar wanneer ze een nieuwe mijlpaal bereikt, wél mogelijk is.
Ook voor de koningin zijn de afgelopen maanden niet verlopen zoals gepland. Na een bliksembezoek aan Argentinië eind februari, waarna ze met haar moeder Maria del Carmen naar Europa kwam, de traditionele skivakantie in Lech en het bewogen staatsbezoek aan Indonesië begin maart viel de publieke agenda stil. Het dringende advies om thuis te blijven en vanuit huis te werken gold evengoed voor de koninklijke familie.
Het koningspaar is de voorbije weken met videoconferenties, videobellen en een aantal zorgvuldig uitgekozen, maar vantevoren niet formeel aangekondigde, werkbezoeken overigens wel actief gebleven. Daarnaast is het gebruik van sociale media toegenomen, zoals op Koningsdag duidelijk werd gedemonstreerd en dat zaterdagavond ook bij het vervangende televisieprogramma voor het Eurovisie-songfestival met een bijzondere boodschap werd getoond. Ook het koninklijk gezin had uitgekeken naar de Eurovisie-finaleweek in Rotterdam.
Met de versoepeling van de maatregelen kan het paleis ook weer gaan kijken naar welke eerder geplande activiteiten doorgang kunnen vinden, en of er weer 'normale' bezoeken in het land mogelijk zijn. Zo moeten de Appeltjes van Oranje worden uitgereikt, al zal dat niet al op 26 mei zijn, en moet gekeken worden wat met de voorgenomen inkomende- en uitgaande staatsbezoeken moet gebeuren. Het lijkt daarnaast onwaarschijnlijk dat de koningin haar VN-werkbezoeken snel weer oppakt terwijl het longvirus nog steeds in grote delen van de wereld actief is.
De verjaardag in 'huiselijke kring', zoals de Rijksvoorlichtingsdienst het omschreef, in de aanwezigheid van haar moeder, en met traditioneel 'torta', geeft evenwel een mooie gelegenheid om de zinnen te verzetten.
Het valt nauwelijks nog bij te houden, de reeks annuleringen of verschuivingen op de nationale en internationale agenda vanwege de coronacrisis. Koninklijke families zitten ook met de handen over elkaar, in de hoop snel weer aan de slag te kunnen. Een kleine greep uit de berichten van de afgelopen dagen:
De Invictus Games in Den Haag gaan in mei niet door. Prinses Margriet is beschermvrouw en prins Harry, de initiatiefnemer van de spelen, zou met echtgenote Meghan aanwezig zijn geweest.
Prins Bernhard ziet de Grand Prix van Zandvoort, gepland voor 3 mei, uitgesteld. Dat is ook gebeurd met de Formule 1-races in Bahrein, Vietnam en Spanje. Monaco is afgelast.
Prins Albert II van Monaco is besmet met het coronavirus.
Koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen zijn 14 dagen in quarantaine na hun staatsbezoek aan Jordanië.
Het Nederlands koninklijk gezin heeft zich afgezonderd nadat in wintersportoord Lech en omgeving verschillende besmettingen zijn geconstateerd.
Koningsdag 2020 in Maastricht wordt niet gevierd.
Koning Mswati III van eSwatini annuleert de viering van zijn verjaardag op 19 april.
Reza Pahlavi, zoon van de laatste shah van Iran, annuleert viering Iraans nieuwjaar vanwege de vele virusdoden en de politieke situatie in Iran.
Buckingham Palace maakte donderdag bekend dat het staatsbezoek van keizer Naruhito en keizerin Masako dit voorjaar niet doorgaat en is uitgesteld.
Het bezoek van het Spaanse koningspaar aan president Donald Trump is uitgesteld.
Koningin Margrethe van Denemarken heeft de festiviteiten rond haar tachtigste verjaardag volgende maand afgelast.
Prinses Beatrice van York ziet haar bruiloft eind mei in het water vallen. Of dat ook geldt voor prinses Theodora van Griekenland is nog niet bekend.
Koning Filip en koningin Mathilde hebben eerder al hun staatsbezoek aan het zwaar getroffen Italië - wereldwijd de meeste virusdoden - uitgesteld.
Prinses Elisabeth moet haar studie aan het Atlantic College in Wales afbreken.
En enig lichtpuntje: donderdag is er in Bhutan een prinsje geboren, het tweede kind van koningin Jetsun en koning Jigme Khesar.
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun kinderen betrachten social distancing in verband met het coronavirus COVID-19 naar aanleiding van hun recente wintersportverblijf in Lech.
In Lech, gelegen in de deelstaat Voralberg, zijn vijf bevestigde coronabesmettingen, waarvan de bron niet direct duidelijk is. RIVM adviseert in dit soort gevallen gedurende twee weken nieuwe contacten te vermijden en bestaande contacten te beperken.
Hiermee wordt bedoeld dat iemand die niet ziek is zoveel mogelijk thuis moet blijven totdat zeker is dat deze persoon zelf niet besmet is. In het geval van het coronavirus duurt die periode maximaal twee weken. Er is bij het koninklijk gezin overigens geen sprake van gezondheidsklachten.
Deze preventieve maatregel duurt tot en met zaterdag 21 maart. Dat betekent dat geplande werkbezoeken in het kader van het coronavirus niet doorgaan.
Het Oostenrijkse Lech hoort net zo bij de Nederlandse koninklijke familie als Het Loo en Huis ten Bosch. Al meer dan een halve eeuw komen de Oranjes naar de wintersportplaats in Vorarlberg die mede door hun jaarlijkse aanwezigheid is uitgegroeid tot een dure pleisterplaats.
De sneeuwzekerheid en de talrijke ski-mogelijkheden en de hoge standaard van de plaatselijke ondernemingen spelen daarbij een minstens zo belangrijke rol.
Sinds de geboorte van prinses Amalia zijn er weer (bijna) jaarlijkse fotosessie in Lech, waarbij ook de verslaggever en fotograaf regelmatig aanwezig waren. Op het YouTube-kanaal van Royalblog zijn ook filmpjes te vinden, te beginnen in 2012 na het ongeluk van prins Friso.
2018
De extra lange onderbroek was geen overbodige luxe maandagmorgen om negen uur op de Rüfikopf, de 2350 meter hoge berg boven Lech. De thermometer gaf aan dat het -21 graden was, en ondanks de zon was het inderdaad bar koud voor de traditionele fotosessie in het Oostenrijkse vakantieoord.
Koning Willem-Alexander had medelijden met de 45 fotografen, cameramensen en verslaggevers en kwam met zijn gezin eerder dan afgesproken met de skigondel naar de bergtop die een schitterend uitzicht biedt over het dal en de bergtoppen er omheen. Of hij wilde snel echt aan zijn vakantie beginnen, dat kan natuurlijk ook.
2017
De koning trok met zijn gezin een half uurtje uit om de media ter wille te zijn in Oberlech, waar de laatste jaren de ontmoeting met de fotografen en cameraploegen wordt gehouden. Het rendez-vous was wel een half uur vervroegd om de familie meer eigen ski tijd te geven en te voorkomen dat er al veel andere skiërs aanwezig waren.
Het koninklijk gezelschap was ongebruikelijk klein. Prinses Beatrix ontbrak voor het eerst sinds de troonswisseling in 2013. Ze was de afgelopen tien dagen wel in Lech, samen met prinses Mabel en haar dochters, maar reisde al voor het fotomoment af. Ook prins Constantijn en zijn gezin waren afwezig.
2016
Geen sneeuwballen gooien! Prinses Amalia was de wijze les van haar vader van enkele jaren geleden nog niet vergeten maandagmorgen in het zonovergoten Oberlech. Ze gebaarde gedecideerd naar haar zusjes die in de verleiding waren gebracht door hun eigen moeder koningin Máxima.
Wie had gehoopt op minder dan voorbeeldig gedrag van de Oranjes-prinsessen en hun neefje en nichtjes, kwam bedrogen uit. Ze zijn inmiddels goed getraind in de foto-ontmoetingen, volgen de aanwijzingen van hun ouders gedwee op en blijven zelfs onverstoorbaar onder het soms irritante geroep van fotografen. Maar die kunnen ook weinig anders omdat ze het gezelschap graag recht in de lens laten kijken.
2015
Het weer werkte bijzonder meer maandagmorgen in Oberlech waar de koninklijke familie even voor toen uur aankwam voor het jaarlijkse fotomoment. Stralende zon, blauwe luchten: precies zoals de VVV van Lech het graag ziet. Het leverde inderdaad leuke beelden op.
De fotosessie in de huidige vorm is hard aan vernieuwing toe. Een paar jaar achteraan is de ontmoeting van de Oranjes met de media nu in Oberlech. Het is er mooi en biedt de mogelijkheid een paar semi-actiefoto’s te maken van de prinsesjes.
Maar spannend is het allerminst en nu Amalia, Alexia en Ariane ouder worden, is er voor hen ook geen lol meer aan om een paar keer de helling af te skiën, terwijl het poseren voor de groepsfoto in de sneeuw ook een herhaling van zetten begint te worden. Vraag is alleen: waar en hoe dan?
2014
Skiën leer je met vallen en opstaan. Dat leerde prinses Ariane maandagmorgen in Oberlech nog eens op pijnlijke wijze toen ze uit de sleeplift viel. Moeder koningin Máxima kwam zo snel als haar ski's dat toestanden naar boven lopen, terwijl ook de skileraar en beveiligers te hulp schoten. Vallen is nooit leuk, maar vallen in het zicht van tientallen fotografen en cameraploegen is dat nog minder.
De prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane hadden zin om te skiën en toonden met de ski's eenmaal ondergebonden weinig geduld voor de netjes achter een afrastering opgestelde media. ,,Nee, Amalia, even wachten tot iedereen boven is", moest koning Willem-Alexander zijn oudste dochter een paar keer vermanen. Amalia probeerde stiekem al wat metertjes te pakken, maar haar vader hield haar scherp in de gaten.
2013
‘Komen jullie ook naar Lech?’ Prinses Amalia wist vrijdag op het station van Amsterdam voor de treinreis naar het vaste vakantieadres van de familie al wat haar maandag te wachten stond. Een ontmoeting met 75 vreemde mannen en vrouwen die allemaal willen dat ze op één en hetzelfde moment in hun richting kijkt. ‘Ik heb geen acht ogen’, zei Amalia vrijdag gevat toen al het geroep om een bepaalde kant op te kijken haar teveel werd. En toen was de groep nog beperkt.
De koninklijke familie heeft maandagmorgen in Oberlech geduldig geposeerd voor de internationale media. Prins Willem-Alexander gaf zijn dochters Amalia, Alexia en Ariane meteen een wijze les mee. ,,Geen sneeuwballen gooien naar de fotografen, dat blijft je je leven lang achtervolgen'', waarschuwde hij.
De prinsesjes waren door de fotografen uitgedaagd om met sneeuw te gooien om de beelden verlevendigen. Maar Willem-Alexander wist uit eigen ervaring dat dat soort opnamen een leven lang hergebruikt worden.
De fotosessie waaraan behalve het gezin van Willem-Alexander en Máxima ook koningin Beatrix kort deelnam, was ontspannen en gebeurde op dezelfde plek in Oberlech waar twee jaar geleden ook de laatste fotosessie plaatsvond waaraan toen ook prins Friso en zijn gezin deelnamen. Het was toen voor het eerst dat koningin Beatrix met haar drie zoons en drie schoondochters alsmede al haar kleinkinderen kon worden gefotografeerd.
2012
Na het bezoek aan prins Friso verlaat de koninklijke familie vrijdag, een week na Friso's ongeval, het ziekenhuis in Innsbruck. Kort daarvoor is het nieuws over zijn gezondheidstoestand bekendgemaakt.
2011
Verrassing! Een enkele oplettende fotograaf had zaterdagmorgen wel gezien dat ook het gezin van prins Friso in hotel Mohnenfluh in het Oostenrijkse Oberlech aanwezig was, maar dat Friso en Mabel met hun twee dochtertjes ook zouden deelnemen aan de traditionele fotosessie van de Oranjes was toch een verrassing.
Hun komst was in elk geval niet van tevoren aangekondigd. Friso was de afgelopen jaren wel vaker in de buurt wanneer zijn broers Willem-Alexander en Constantijn voor de camera's moesten verschijnen, maar tot nu toe bleef hij altijd buiten beeld.
Hij wandelde dan door Lech, ski's op de schouders, knikte vriendelijk naar bekenden, en ging lekker de berg op, terwijl de familie zich opmaakte voor de confrontatie met de media. Constantijn en Laurentien hebben overigens ook niet vanaf het begin meegedaan, maar de laatste jaren doen ze wel mee.
2010
Koningin Beatrix hecht aan traditie. De jaarlijkse wintersportvakantie in het Oostenrijkse Lech staat daarom ook dit jaar weer op het programma.
Maar het thuisfront moet het stellen zonder officiële beelden van het koninklijk verblijf in Vorarlberg - er is, zo laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten, geen fotosessie. Het prinselijk gezin is bij de Winterspelen in Vancouver.
2009
De koninklijke familie heeft maandagmorgen in Lech uitgebreid geposeerd voor cameraploegen en fotografen. Zoals vantevoren aangekondigd vond er geen gesprek plaats met het handjevol toch aanwezige verslaggevers. Er kon amper een 'goedemorgen' vanaf. Pogingen om reacties los te krijgen, mislukten. Er werd gelachen, gespeeld, geravot, en koninklijk gezwegen.
Wellicht dat bij de Oranjes enige irritatie was ontstaan over de hinderlijk aanwezige NCRV-televisieploeg die met ballonnen en andere speeltjes de aandacht van de kinderen probeerde te trekken, om de eigen opnamen op te leuken. Manipulatie heet dat. Kinderlokken kun je het ook noemen. Wanneer straks iedere fotograaf en cameraman zijn eigen speeltjes gaat meenemen, is het snel gedaan met de fotosessies. En dan valt de Oranjes ook niets te verwijten.
2008
Lech, zondagmiddag. De zon doet bijna pijn aan de ogen. Alle hotelkamers zijn vol. Het hele dorp is op de been om te skiën of om het skiën mogelijk te maken.
Om tien uur zondagmorgen was het echter nog rustig bij de Kinderskischüle, vlak achter de kerk. Daar arriveerden de Oranjes voor het jaarlijkse fotohalfuurtje - dat dit jaar wat langer in beslag nam.
De kleinkinderen van koningin Beatrix kennen de skischool van hun eerdere vakanties. Amalia en Eloise zijn deze plek eigenlijk al ontgroeid, al spelen ze maar al te graag in de sneeuwmolen.
2007
Dit keer niet ravotten in de sneeuw buiten het prinselijk chalet aan de rand van Lech en geen ritje op slee of met de paardenkoets, maar met de familie poseren voor Gasthof Post in het hartje van het dorp.
Willem-Alexander, Máxima en de kinderen komen het eerst naar buiten. De prins was de afgelopen dagen goed ziek _ een uitstapje naar het WK schaatsen in Heerenveen zat er dan ook niet in _ vertelt zijn vrouw, en zondag gaat hij snel weer onder de wol vertelt Alexander zelf.
Maar daarna is het skiën geblazen, uiteraard zonder de hoogzwangere Máxima. ,,Dit keer ga ik niet achter mijn man aan", zegt ze met gevoel voor realiteit.
2006
Ook het engelengeduld van een tweejarig prinsesje kent grenzen. ,,Amalia!" klinkt het zondagmorgen voor de dertigste keer in de sneeuw van Lech. ,,Ja-ah", antwoordt de dochter van Willem-Alexander en Máxima licht geïrriteerd.
Dat geduw en getrek van de fotografen en cameramensen is ze nu wel gewend, maar dat geschreeuw en geroep gaat vervelen.
2005
Regen of sneeuw, de net van waterpokken herstelde prinses Amalia vindt een ritje in de arreslee even geweldig. Zaterdag wordt ze belaagd door tientallen fotografen en cameraploegen, zondag blijft het ritje met haar ouders en oma Beatrix in Lech vrijwel onopgemerkt. Precies zoals de koninklijke familie wil.
Het Oostenrijkse skioord Lech beleeft een weekeinde van uitersten. Op de eerste vakantiedag van prins Willem-Alexander, Máxima en Amalia is het zaterdag onaangenaam weer. Het kwik stijgt tot negen graden, regen verandert de straten van Lech in modderpoelen en maakt het skiën vrijwel onmogelijk.
Zonniger en warmer dan de fotosessie van maandag is het al die jaren in Oberlech, waar de persontmoeting na een onderbreking van een jaar weer plaatsvond, nauwelijks geweest. Geen wind op de berg, en temperaturen die bijna zomers waren te noemen.
Vaak werd er bij zoveel zon dan geklaagd over weerkaatsing van de sneeuw en dichtgeknepen ogen of een teveel aan zonnebrillen, maar nu was er geen wanklank.
De posities waren op basis van eerdere ervaringen goed uitgekozen, en het licht was zo vroeg in de ochtend ook nog goed.
De familie maakte er een ontspannen uitje van, waarbij zoals gebruikelijk in wisselende samenstellingen werd geposeerd. Mooi was de foto van prinses Beatrix met (een deel van) haar kleinkinderen - de dochters van Friso en Mabel ontbraken - en de 'fotobom' die graaf Claus met zijn vader prins Constantijn en koning Willem-Alexander organiseerden bij de groepsfoto met de dames.
In de dorpskerk van Lech wordt tegelijkertijd deze dagen andermaal stilgestaan bij het skiongeluk in 2012 en het overlijden een jaar later van prins Friso. Een foto, kaars en kaartje op een zijaltaar herinneren aan de prins.
Prinses Mabel was afgelopen week ook in Lech met haar dochters. Omdat de Engelse schoolvakanties niet gelijk lopen met de Nederlandse moest ze zondag al vertrekken.
Laatste reacties