Geplaatst op 16 januari 2024 om 11:47 in Andorra Andorre, Australië Australia, Bahrein Bahrain, België Belgium Belgique, Bhutan, Brunei Darussalam, Cambodja Cambodia, Canada, Denemarken Denmark, Japan, Jordanië Jordan, Koeweit Kuwait, Lesotho, Liechtenstein, Luxembourg, Maleisië Malaysia, Marokko Maroc Morocco, Monaco, Nederland, New Zealand, Noorwegen Norway, Oman, Qatar, Saudi Arabia, Spanje Spain, Swaziland, Thailand, Tonga, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, Willem-Alexander, Zweden Sweden | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koning Willem-Alexander ontving woensdagochtend op bijzondere wijze geloofsbrieven van vier nieuwe ambassadeurs. Ze overhandigden hun geloofsbrieven digitaal - in de Nederlandse ambassade in Brussel, en de koning keek vanuit het paleis toe.
Het ging om de ambassadeurs van Mauritius, Sutiawan Gunessee, Haïti, Jesse Jean, van Zijne Majesteit de Koning van Lesotho, Pontšo Susan Matumelo Sekatle, en van Singapore, Lim Hong Huai. Deze landen hebben geen ambassade in Nederland, maar wel in Brussel, vanwaar ook de betrekkingen met Nederland worden onderhouden.
Bij de overhandigingen is gekozen voor een videogesprek omdat niet noodzakelijk reizen vanwege het coronavirus wordt afgeraden. De geloofsbrieven werden namens de koning door ambassadeur Pieter Jan Kleiweg de Zwaan op de Nederlandse ambassade in Brussel in ontvangst genomen.
Op soortgelijke wijze ontvangt koningin Elizabeth sinds de coronapandemie geloofsbrieven. Zij is dan in Windsor en de nieuwe ambassadeur komt in Buckingham Palace.
© RB; Bron: RVD
Geplaatst op 12 mei 2021 om 12:01 in Lesotho, Nederland, Singapore, Willem-Alexander | Permanente link | Reacties (2)
Reblog
(0)
|
| |
Prinses Mabel heeft vrijdag haar eerste vaccinatie ontvangen tegen het coronavirus. Dat maakte ze bekend via sociale media. Ze kwam in aanmerking als ingezetene van het Verenigd Koninkrijk van boven de 50. Mabel verbond aan haar vaccinatie meteen een actie.
,,Dankbaar dat ik vandaag een gratis # Covid19-vaccin heb ontvangen (als inwoner van het VK, leeftijd 50+), zal ik nu doneren aan @vaccineforward om het mogelijk te maken dat mensen in de armste landen ter wereld ook gevaccineerd worden. Niemand is veilig totdat iedereen veilig is. Doe met mij mee!", schreef ze op Instagram.
Alle financiering gaat rechtstreeks naar het @gavialliance COVAX AMC-initiatief, dat wereldwijd verantwoordelijk is voor de aanschaf van vaccins voor de armste economieën ter wereld.
VACCINATIE 2 - Deze week was er meer nieuws over de vaccinatie van verschillende 'royals'. Het bejaarde Belgische koningspaar liet zelfs hun hele tocht door de prikstraat in beeld brengen. Koning Albert (86) en koningin Paola (83) behoren gezien hun leeftijd en gezondheid tot de risicogroep voor het virus. Het Spaanse hof bevestigde ondertussen dat koningin Sofia (82) in Madrid ook haar eerste prik heeft gekregen.
VACCINATIE 3 – In Spanje is enige polemiek ontstaan over de inenting van de Infanta's Elena en Cristina. Die zijn volgens het Spaanse vaccinatieschema nog lang niet aan de beurt maar gebruikten naar verluidt een bezoek aan hun in Abu Dhabi wonende vader koning-emeritus Juan Carlos (83) om een prik te halen. De regels in de Verenigde Arabische Emiraten, met een grotendeels jonge bevolking, zijn nu eenmaal anders dan in Spanje.
VACCINATIE 4 – Op het bericht van de vaccinatie van de prinsessen kwamen twee soorten reacties. Linkse partijen in Spanje reageerden furieus. Het was een schande dat ze voorrang hadden genomen. De rechtse Volkspartij was echter pragmatisch: de Infanta's zorgen ervoor dat weer twee keer twee meer vaccins beschikbaar zijn in Spanje. Zij hebben die immers niet nodig. In Nederland zou de discussie waarschijnlijk zijn gegaan over de 'noodzaak' van de reis naar Abu Dhabu.
VACCINATIE 5 – In het Afrikaanse Lesotho is het koningspaar voor het oog van de camera's geprikt. Het voorbeeld van de koning weegt hier nog altijd zwaar. Het Jordaanse hof gaf dat ook als verklaring voor het vroegtijdig – niet volgens het prikschema – en voor de camera's vaccineren van koning Abdullah (59) en kroonprins Hoessein (26).
Hetzelfde gebeurde onder meer in Qatar en Saudi-Arabië waar emir Tamim (40) en koning Salman (85) en kroonprins Mohammed (35) publiekelijk werden geprikt.
VACCINATIE 6 - Inmiddels weten we ook van verschillende andere koninklijke staatshoofden dat ze hun inenting hebben gehad: Koningin Elizabeth (94) en prins Philip (99), koning Harald (84) en koningin Sonja (83), koning Carl Gustaf (74) en koningin Silvia (77), koningin Margrethe (80). Ook prins Charles (72) en echtgenote Camilla (73) zijn al aan de beurt geweest. Als het Nederlandse vaccinatieprogramma op schema zou liggen, dan zouden prinses Beatrix (83) en Pieter van Vollenhoven (81) ook al aan de beurt geweest.
VACCINATIE 7 - Het Servische kroonprinselijk paar Aleksandar II en Katherine haalde de prikken tijdens een verblijf in de VS. In Roemenië gingen Margareta (71) en haar man prins Radu (60) naar een kliniek in Cluj-Napoca. Het Liechtensteinse vorstenpaar Hans Adam II en Marie ging ook voor de camera naar de dokter voor een prik.
© RB Hans Jacobs; Archiefbeeld: © Instagram, Twitter
Geplaatst op 19 maart 2021 om 20:37 in Apeldoorn & Oranjes, Beatrix, Koningin, Prinses, Lesotho, Liechtenstein, Mabel van Oranje, Margriet & Pieter, Nederland, Noorwegen Norway, Qatar, Roemenië Romania, Servië Serbia Yugoslavia, SPA Cristina Iñaki, SPA Juan Carlos, Spanje Spain, UK Charles Camilla, UK Queen Elizabeth, Ver Arab Emiraten UAE, Z-Corona Covid-19 | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
India en Maleisië hadden me in slaap gesust. Mooi, zelfs heet weer. Zonneschijn. Geen jas of paraplu nodig. Het was dinsdagmorgen dan ook schrikken toen ik vanuit mijn hotel naar buiten ging. Het hoosde. Ik had dat natuurlijk al kunnen verwachten. Het hoteldak lekte en het tweede bed in de slaapkamer had al het nodige regenwater opgevangen.
Verrassingen zijn er altijd.
Op straat was het rustig. De inhuldigingsdag is een vrije dag. Dat scheelde in de metro en trein. Niet duwen en sjorren, maar gewoon zitten en redelijk snel naar het ontmoetingspunt voor de buitenlandse media even buiten het Keizerlijk Paleis. Gelukkig kwam ook nu de regen met bakken uit de lucht, zodat ik kletsnat bij de veiligheidscontrole aankwam. Daar mocht je in de regen even wachten.
Regen beheerste verder de rest van de morgen. De perskaart gaf toegang tot de binnenplaats van het paleis. Links van mij de staatszaal, waar de troon en de 'august seat' van het keizerspaar stonden opgesteld. Uit het zicht. Rechts de galerij of zaal met de buitenlandse genodigden, die dus achter glas, over de binnenplaats heen naar de overkant moesten gluren om iets van de plechtigheid te zien.
Wie niet van koninklijke bloede was, zoals bijvoorbeeld de presidenten van Nepal en Brazilië, had pech. Zij waren aangewezen op de strategisch opgestelde monitoren. Vooruit kijken leverde een blik op de muren van de staatszaal op. Aan de andere twee kanten van de binnenplaats zaten Japanse genodigden - achter mij de ouders van keizerin Masako - naar de tv-schermen te kijken.
Vanwege de regen werd de ceremoniële wacht op de binnenplaats teruggetrokken. Zij hielden het pak droog maar dat konden de arme cameramensen en fotografen niet zeggen. Die kwamen rond half elf bij hun werkplek - 2,5 uur voor het begin van de ceremonie. En laat de perstribune nu net onder de dakrand zijn neergezet: precies daar waar al het water van het dak gutste...
Ik was recalcitrant en wist met enige welgekozen woorden de Japanners te bewegen om de 'pen journalists' te laten wachten onder een overkapping. Koud en winderig, maar relatief droog. Een van de gebruikte argumenten: in de regen wordt het opschrijfboekje kletsnat en dan kan ik mijn werk niet doen. De tijd werd verdreven met een alleraardigste discussie met de collega uit Nepal.
Het was sowieso een bont gezelschap in het persvak, met slechts twee buitenlandse penjournalisten (zo noemen de Japanners dat, met de implicatie dat deze alleen een pen en nimmer een camera (telefoon) ter hand neemt) en fotografen uit onder meer Bhutan, Brunei, Cambodja, Marokko en Qatar.
Enfin.
Even dacht ik met de poolkaart een gifpil te hebben gekregen want bij de briefing werd min of meer gezegd dat er vanuit die positie niets te zien zou zijn. Uiteindelijk viel het honderd procent mee. De zon ging schijnen op het moment dat ik het persvak in moest, net voordat koning Willem-Alexander en koningin Máxima hun opwachting maakten, en op de gasten had ik redelijk goed zicht.
Toen was het tijd voor een quickscan van de genodigden. De koninklijke gasten namen een voor een hun plek in. De koningsparen van Swaziland en Tonga, Bhutan en België, koning Carl Gustaf en kroonprinses Victoria, en als allerlaatste sultan Hassanal Bolkiah en zijn superster zoon prins Abdul Mateen.
Om de ceremonie te zien moest ik mijn toevlucht nemen tot de livestream van persbureau Reuters, dat de beelden van het paleis overnam. Het had wel iets surrealistisch. Je staat midden in de plechtigheid, in het paleis, maar buiten, en op enkele tientallen meters speelt zich af wat je via de tv moet bekijken. Maar veel dichterbij was niet mogelijk.
En het was droog!
© RB Hans Jacobs; Foto koningspaar © EO Blauw Bloed
Geplaatst op 22 oktober 2019 om 12:13 in Bhutan, Brazil Brasil, Cambodja Cambodia, India, Japan, Lesotho, Maleisië Malaysia, Máxima, Koningin, Prinses, Nederland, Nepal, Qatar, Spanje Spain, Staatsbezoek State Visit, Tonga, Troonswisseling Abdication Coronation, Willem-Alexander, Zweden Sweden | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Het aantal genodigden bij de intronisatie van keizer Naruhito is imposant. Maar Japan heeft dan ook de hele wereld uitgenodigd. Volgens de maandag verstrekte opgave worden de volgende 'royals' verwacht.
KONINKLIJKE GASTEN IN JAPAN
Bahrein: kroonprins Salman
België: koning Filip en koningin Mathilde
Bhutan: koning Jigme Khesar en koningin Jetsun
Brunei: sultan Hassanal Bolkiah en prins Mateen
Cambodja: koning Norodom Sihamoni
Denemarken: kroonprins Frederik en kroonprinses Mary
eSwatini: koning Mswati III en een van zijn koninginnen
Jordanië: kroonprins Hoessein
Lesotho: koning Letsie III met koningin
Liechtenstein: erfprins Alois
Luxemburg: groothertog Henri
Maleisië: koning sultan Abdullah en echtgenote
Marokko: prins Moulay Rachid
Monaco: vorst Albert II
Nederland: koning Willem-Alexander en koningin Máxima
Noorwegen: kroonprins Haakon
Qatar: emir Tamim
Samoa: prins Tuimaleali'ifano Sualauvi II, staatshoofd
Spanje: koning Felipe en koningin Letizia
Tonga: koning Tupou VI en koningin
Verenigd Koninkrijk: prins van Wales
Zweden: koning Carl Gustaf en kroonprinses Victoria
Opvallend niet vertegenwoordigd met lid koningshuis: Thailand
Geplaatst op 21 oktober 2019 om 15:21 in Afrika Africa, Andorra Andorre, Bahrein Bahrain, België Belgium Belgique, Bhutan, Brunei Darussalam, Cambodja Cambodia, Denemarken Denmark, Japan, Jordanië Jordan, Lesotho, Liechtenstein, Luxembourg, Maleisië Malaysia, Marokko Maroc Morocco, Mexico, Monaco, Mozambique, Nederland, Noorwegen Norway, Qatar, Samoa, Spanje Spain, Swaziland, Thailand, Tonga, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, Willem-Alexander, Zweden Sweden | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
De First Lady van Kenia, Margaret Kenyatta, heeft prins Harry uitgenodigd een bezoek te brengen aan haar land. Dat melden Keniaanse media woendag. Kenyatta had dinsdag een korte ontmoeting met de hertog van Sussex en met Sir Elton John, die in de RAI in Amsterdam bij de wereldaidsconferentie de 'Men Star coalitie' presenteerden.
De uitnodiging kwam nadat Sir Elton John interesse had getoond voor het programma Beyond Zero, dat er op gericht op het terugdringen van moeder- en kindsterfte bij geboortes. Dat cijfers is in Kenia nog erg hoog. In samenhang daarmee wordt ook de verspreiding van hiv en aids aangepakt, reden voor Margaret Kenyatta om naar Amsterdam te komen.
Kenia is geen onbekend terrein voor de Britse koninklijke familie. Prins William vroeg zijn vriendin Kate Middleton tijdens een verblijf in het Oost-Afrikaanse land ten huwelijk en prinses Elizabeth hoorde er in februari 1952 dat haar vader koning George VI was overleden en dat zij koningin was geworden. Harry zelf is nauw betrokken bij ontwikkelingen in onder meer Lesotho en Botswana, waar hij ook echtgenote Meghan naar toe heeft genomen.
De First Lady had ook een gesprek met prinses Mabel, zo liet ze weten via een bericht op Twitter. ,,We hadden een uitgebreide discussie hoe Beyond Zero kan samenwerken met Girls Not Brides”, aldus Kenyatta. ,,Dank voor de rijke conversatie”, twitterde prinses Mabel in antwoord.
© RB
Geplaatst op 25 juli 2018 om 12:30 in Afrika Africa, Lesotho, Mabel van Oranje, Nederland, UK & Commonwealth, UK Harry & Meghan, UK Queen Elizabeth | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Prins Harry komt voor de 22ste wereldaidsconferentie die op 23 juli begint twee dagen naar Amsterdam. Dat heeft Kensington Palace bevestigd. Prins Harry vergezelt jongeren uit Lesotho en Botswana die onder de vlag van de organisatie Sentebale, waarvan de prins beschermheer en mede-oprichter is, deelnemen aan bijeenkomsten in Amsterdam.
Geplaatst op 10 juli 2018 om 19:33 in Afrika Africa, Lesotho, Nederland, UK & Commonwealth, UK Windsor | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Prins Harry en Meghan Markle hebben 'I will' gezegd en ringen uitgewisseld. Zij zijn nu man en vrouw, hertog en hertogin van Sussex. De huwelijksplechtigheid in St George's Chapel brak met een aantal koninklijke conventies, niet in de laatste plaats door het gefrunnik van het verliefde bruidspaar.
Koningin Elizabeth kwam geen moment lachend of vrolijk in beeld; haar familieleden konden een grimlach niet onderdrukken tijdens de opvallende opwindende overweging van de Amerikaanse bisschop Michael Curry. Het bruidspaar en zeker Meghan leken blij met hun keuze.
St George's Chapel was een mooie trouwlocatie, al zullen niet alle genodigden daar zo over hebben gedacht. Wie in het koor mocht zitten - de Quire - kon alles perfect volgen, maar de Quire is zo goed als afgeschermd van de 'Nave', het middenschip. Alleen op de momenten dat het bruidspaar voor het altaar stond, konden mensen in de Nave - en dan alleen degenen de gelukkigen die aan het gangpad zaten - ook echt iets zien van wat er gebeurde.
Op prins Seeiso van Lesotho na waren er geen buitenlandse koninklijke gasten, maar er was wel 'royalty' uit de wereld van sport en film. De A-list betekende bij vorige gelegenheden de koning van Noorwegen of de kroonprinses van Zweden, maar zaterdag waren dat George Clooney, Ophrah Winfrey, en David Beckham. De Britse koninklijke familie was redelijk compleet, inclusief de hertogin van Kent en de hoogzwangere Zara Tindall.
Meghan had voor haar bruidsjurk gekozen voor de Britse ontwerpster Clare Waight Keller van het Franse modehuis Givenchy. Uit de koninklijke collectie droeg ze een diadeem dat heeft toebehoord aan de oma van koningin Elizabeth, de in 1953 overleden koningin Mary. Dat was ook de koningin wiens zoon Edward VIII de troon opgaf om te trouwen met een (tweemaal) gescheiden Amerikaanse; Mary is begraven in St George's Chapel. Harry droeg het uniform van de Blues and Royals.
Windsor was volgestroomd met belangstellenden, en ook langs de niet voor niets zo genoemde 'Long Walk' stonden mensen rijen dik om een korte glimp op te vangen van Harry en Meghan terwijl ze in de open Ascot landauer van de kerk naar het kasteel reden, terwijl de gasten zich verzamelden voor de receptie in St George's Hall in Windsor Castle.
© RB; Beeld: screenshots The Royal Family
Geplaatst op 19 mei 2018 om 16:12 in Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Lesotho, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, UK Harry & Meghan, UK Queen Elizabeth, UK William & Kate, UK Windsor | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
De Spaanse koningin Sofia is volgende week donderdag in Bangkok aanwezig bij de crematieplechtigheid voor koning Bhumibol. Dat heeft het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag bekend gemaakt.
Sofia treft op het koninklijk veld Sanam Luang, waar een heel tijdelijk gebouwencomplex en crematorium is neergezet, ook de koninginnen Máxima, Mathilde en Silvia en de koningsparen van Bhutan, Lesotho en Tonga.
Luxemburg vaardigt erfgroothertog Guillaume af naar Thailand, terwijl de Britse koningin Elizabeth haar zoon prins Andrew, hertog van York, heeft gevraagd om haar te vertegenwoordigen. Canada en Australië zijn beide aanwezig met hun gouverneur-generaal en Maleisië stuurt sultan Nazrin Shah van Perak, die tevens onderkoning is, naar het buurland.
De keizer van Japan, die eerder dit jaar samen met keizerin Michiko naar de troonzaal van het Grand Palace kwam om persoonlijk eer te betuigen aan de Thaise koning, wordt bij de crematieplechtigheid vertegenwoordigd door zijn zoon prins Akishino en diens vrouw prinses Kiko.
Andere aanwezigen zijn de presidenten van Singapore, Myanmar en Laos, de vicepresident van Vietnam en de premiers van Cambodja en Swaziland.
© RB
Geplaatst op 20 oktober 2017 om 17:31 in Australië Australia, België Belgium Belgique, Bhutan, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Japan, Lesotho, Luxembourg, Maleisië Malaysia, Máxima, Koningin, Prinses, Nederland, Thailand, Tonga, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Queen Elizabeth, Zweden Sweden | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koning Tupou VI van Tonga en koningin Nanasipau'u hebben in de Dusit Prasat troonzaal van het Grand Palace in Bangkok de laatste eer bewezen aan de vorig jaar overleden koning Bhumibol van Thailand. Dat meldden Thaise media donderdag.
Koning Tupou, die vorige week nog in New York was voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, plaatste een grote krans met witte bloemen bij de kist met de stoffelijke resten van de Thaise koning. Eind volgende maand vindt de crematie plaats.
Vorig jaar had kroonprins Tupouto'a 'Ulukalala al een rouwbezoek gebracht aan Thailand. Ook het koningspaar van Bhutan, de koningen van Bahrein en Lesotho alsmede de keizer en keizerin van Japan hebben persoonlijk afscheid genomen. Over buitenlandse gasten bij de crematie is nog niets bekend gemaakt.
© RB
Geplaatst op 28 september 2017 om 17:28 in Bahrein Bahrain, Bhutan, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Japan, Lesotho, Thailand, Tonga, Troonswisseling Abdication Coronation, United Nations & UNSGSA | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Laatste reacties