Prins Emmanuel van Liechtenstein heeft vrijdag in een schriftelijke verklaring aan Oostenrijkse media eindelijk gereageerd op de commotie die is ontstaan over het afschieten van een beer in Roemenië.
In het kort komt zijn verweer er op neer dat hij volkomen volgens de regels heeft gehandeld: tegen betaling voor een jachtvergunning en met het doel een overlast gevende beer te doden. Daarmee werden de inwoners van een dorp beschermd.
Prins Emmanuel heeft naar eigen zeggen fotografisch bewijs dat het niet ging om 'Arthur', door ngo Agent Green omschreven als grootste en met zeventien jaar oudste bruine beer van Roemenië. Het spijt de in Oostenrijk wonende prins dat zijn jachtpartij voor zoveel ophef heeft gezorgd.
Aan Roemenië nu de schone taak aan te tonen wie gelijk heeft: de beschuldigende natuurorganisaties of de prins van und zu Liechtenstein, part time arts en beheerder van Riegersburg, een burcht in Steiermark. Vast staat in elk geval dat de reputatie van Emanuel, mede door zijn lange zwijgen, enorme schade heeft opgelopen - zeker wanneer hij inderdaad binnen de bepalingen van de wet is gebleven.
Donderdag nog ging de prijs voor de domste reactie op de publicitaire mediastorm naar de Roemeense minister voor het milieu, Tanczos Barna.
,,Ik weet niet of het de grootste of de kleinste was, ik weet niet of zijn naam Arthur of Ioniță was. Ik weet niet wie van een beer, een hert of een everzwijn kan zeggen dat het de grootste van het land is", zei Barna in antwoord op vragen over het doden van bruine beer Arthur door - vermoedelijk - prins Emanuel von und zu Liechtenstein.
De bewindsman probeerde met zijn opmerking het brandje te blussen dat woensdag ontstond toen twee natuurorganisaties het doden van 'Arthur' aan de kaak stelden.
,,Ik weet niet of het die beer was, ik weet niet of het op die locatie is gebeurd, ik weet niet of wettelijk is gehandeld, ik weet niet of er mensen zijn die van een dier kunnen zeggen dat het de grootste van het land is. Die persoon moet dan bovennatuurlijke krachten hebben", stelde Barna.
Er circuleert een document waarop staat aangegeven dat de prins een enorme beer heeft geschoten en daarmee in de trofeejacht bijna de maximale score (592,8 punten op een maximum van 600) heeft behaald. De beer waarop gejaagd had mogen worden - volgens een uitzonderingsclausule in de wet - zou nog steeds rondstruinen bij het dorpje Ojdula.

Veel vragen zijn nog onbeantwoord. Hoe wist de prins bijvoorbeeld van de mogelijkheid om op een beer te jagen, hoe is hij naar Roemenië gekomen in coronatijd en hoe is hij erin geslaagd de beer te doden – voor de geringe prijs van 7000 euro? Minister Tanczos Barna moest het antwoord schuldig blijven. Zoals hij al aangaf, weet hij weinig.
Prins Emanuel (*1978) is in de verte verwant aan de regerende familie van Liechtenstein - zijn overgrootvader en de grootvader van vorst Hans Adam II waren broers. Zo ver weg dus. In het vorstendom nemen ze afstand van het 'privé handelen' van de ver verwijderde loot aan de zeer royaal bemeten stamboom.
Roemeense media hebben echter moeite de verschillende takken uit elkaar te houden en koppelden de prins al aan prins Nikolaus. Die heeft een zoon die Joseph Emanuel (*1989) heet - maar dat is niet hetzelfde als Emanuel.
© RB Hans Jacobs
Zie ook: Opschudding over doden grootste en oudste beer Roemenië door Liechtensteinse prins
Laatste reacties