Koningin Máxima is woensdag door secretaris-generaal António Guterres van de Verenigde Naties benoemd tot speciale pleitbezorger voor financiële gezondheid (UNSGSA). Hiermee eindigt na vijftien jaar haar functie van speciale pleitbezorger voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.
Zie ook: Máxima voortaan bij VN-speciaal pleitbezorger voor financiële gezondheid
'In een wereld van economische onzekerheid, conflicten en klimaatverandering zijn financiële diensten van cruciaal belang om mensen te helpen hun leven en toekomst in eigen hand te houden. Als speciale pleitbezorger voor financiële gezondheid bouwt koningin Máxima voort op haar belangrijke werk om ervoor te zorgen dat financiële systemen de dromen, hoop en aspiraties van mensen over de hele wereld kunnen ondersteunen', aldus António Guterres.
De nieuwe VN-portefeuille ligt in het verlengde van financiële inclusie. Goede toegang tot officiële financiële diensten betekent echter niet per definitie dat mensen zich beter ontwikkelen en dat het bijdraagt aan financiële gezondheid. Koningin Máxima zegt hierover: 'Wij hebben met 80 procent toegang tot financiële diensten een solide basis gelegd. Wij willen nu bereiken dat mensen financiële producten en diensten kunnen gebruiken die hen helpen om grip te krijgen op hun dagelijkse inkomsten en uitgaven.'
Het gaat erom volgens Máxima dat mensen verantwoord kunnen investeren in een onderneming of sparen voor lange termijn doelen, zichzelf kunnen beschermen tegen financiële tegenvallers zoals baanverlies of de gevolgen van klimaatverandering en vertrouwen hebben in hun financiële toekomst. 'Deze vier elementen vormen samen financiële gezondheid', aldus de koningin.
Máxima pleit er zowel in VN-verband als in Nederland voor om financiële diensten, -producten en beleid te ontwikkelen met financiële gezondheid als belangrijkste doel. Financiële dienstverleners en beleidsmakers moeten de behoeften van de mensen centraal stellen. Daar gaat de koningin zich samen met haar VN-partners voor inzetten.
Financiële gezondheid is van belang voor zowel landen in ontwikkeling als ontwikkelde landen, op individueel niveau en voor de hele samenleving. De indicatoren die financiële gezondheid bepalen, verschillen per land en cultuur. Dit vraagt aan de ene kant om maatwerk en aan de andere kant om een wereldwijde aanpak.
© RB; Bron: RVD, UN
Laatste reacties