Prinses Margriet opent dinsdagmiddag de jubileumeditie van de internationale bloemententoonstelling Keukenhof in Lisse. Het is dan 75 jaar geleden dat de bloemententoonstelling voor het eerst voor het publiek is geopend.
Al in het eerste jaar kwam prinses Margriet samen met de andere prinsessen en koningin Juliana naar de Keukenhof. Koningin Juliana was in dat jaar beschermvrouwe van de tentoonstelling. De openingshandeling van de bloemententoonstelling werd later meerdere malen uitgevoerd door prinses Margriet.
Koninklijker dan de Keukenhof is geen enkele attractie in Nederland. Het jaarlijks terugkerende spektakelstuk van de bloembollenkwekers is royaal koploper wat betreft koninklijke visites. De tulpen en hyacinthen, in combinatie met een Hollandse molen en wisselende, fleurige thema's doen het niet alleen goed bij miljoenen toeristen, maar ook bij de Oranjes en hun gasten. Van de sjah van Iran tot de vrouw van de Chinese president.
En zoals gezegd, de koninklijke familie heeft zich sinds de Keukenhof in 1950 voor het eerst openging met regelmaat gemeld – voor de openingshandeling, voor het markeren van bijzondere gebeurtenissen, maar even zo goed om privé te genieten van de overweldigende kleurenpracht van de miljoenen tot bloei gekomen bloembollen in het 32 hectare grote park.
Zo ontsnapte in april 2007 de hoogzwangere prinses Máxima even uit de sleur van de Eikenhorst om met dochtertjes Amalia en Alexia afleiding te zoeken tussen de tulpen en narcissen. De geschiedenis vertelt niet of Máxima toen heeft teruggedacht aan haar eigen eerste kennismaking met de Keukenhof, zes jaar eerder.
Het hoogtepunt van alle koninklijke visites was ongetwijfeld 2 mei 1962. Toen vierden koningin Juliana en prins Bernhard hun zilveren bruiloft en besloten hun bruiloftsgasten te trakteren op een uitstapje naar de Keukenhof. Maar hoe vervoer je een keizerspaar, koningen en koninginnen, tientallen prinsen en prinsessen efficiënt maar toch ook elegant van Amsterdam naar Lisse?
Niet in een schier eindeloze rij auto's in elk geval, zo besloot het praktisch ingestelde Nederlandse hof. De keuze viel op autobussen van de firma Beuk. Eén van de in die tijd voor het koninklijk vervoer gebruikte Scania-bussen – L'Histoire genaamd – is nog altijd rijklaar en kan zelfs voor bijzondere gelegenheden worden gehuurd.
Een bus dus waarin sjah Reza Pahlavi heeft gezeten, samen met zijn jonge echtgenote Farah Diba, en ook de Queen en prins Philip, en de Noorse koning Olav. Die namen namelijk allemaal aan het 'koninklijk schoolreisje' dat de bloembollentuin voor enkele uren tot 'kroondomein' maakte, zoals het Polygoon-journaal het verwoordde.
'Per bus, met koningin Juliana als gids, werden zij naar Lisse gebracht', schreef een dagblad. Prinses Beatrix, die net als zus Margriet in de loop der jaren heel wat keren het gastenboek heeft mogen tekenen, miste de bus. Zij moest eerst naar Schiphol om daar de Belgische koning Boudewijn en koningin Fabiola af te halen. Die hadden het gala in het Amstelhotel de avond ervoor overgeslagen.
© RB Hans Jacobs; Bron: De Oranjes
Laatste reacties