Koningin Máxima werd donderdagmiddag in het Drents Museum meegesleept in Mexicaanse sferen. Dat gebeurde bij de opening van de unieke tentoonstelling 'Viva la Frida!' over het leven en werk van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo.
De koningin, die bloemen kreeg van een 'mini Frida' die bijna moest huilen van spanning en ontroering, had zich qua kleding ook geheel aangepast aan de bijzondere gelegenheid, waarbij met name haar hoofdtooi met bloemen een duidelijke verwijzing was naar de hoofddracht van Kahlo.
Het Drents Museum heeft tien jaar gewerkt aan het binnenhalen van deze expositie, waarbij de coronapandemie zorgde voor een extra jaar wachten. Maar uiteindelijk vielen alle puzzelstukjes in elkaar en kreeg directeur Harry Tupan het voor elkaar dat voor het eerst twee Mexicaanse Frida Kahlo-musea kunstwerken en persoonlijke spullen uitleenden, het Casa Azul en het Museo Dolores Olmedo. Die combinatie is nooit eerder in de wereld vertoond.
Tupan was terecht trots op het resultaat en na een wervelend openingsprogramma, dat ook de aanwezige Mexicaanse ambassadeur en zijn landgenoten aan het zingen en swingen kreeg bij een Nederland-Mexicaanse medley, nam hij de koningin mee naar de tentoonstelling.
Frida Kahlo (1907-1954), zo had hij al verteld, is waarschijnlijk 's werelds meeste bekende vrouwelijke kunstenaar, maar de naam kennen is nog niet hetzelfde als ook haar veelzijdige werk kennen. In het Drents Museum is die gelegenheid er nu wel. ,,Heel mooi, heel bijzonder", oordeelde Máxima na haar rondleiding.
Frida Kahlo verwerkte haar persoonlijke tegenslagen, waaronder lichamelijke beperkingen, en haar idealen over gelijkheid in haar kunstwerken. Het openingsprogramma begon met een show van modeontwerper Sergio Cruz, geïnspireerd op Frida Kahlo.
Daarnaast waren er interviews met de directeur van Museo Dolores Olmedo, de ambassadeur van Mexico en optredens van breakdancer Redouan Ait Chitt en Joris Linssen & Caramba. Koningin Máxima ontving van de algemeen directeur van het Drents Museum het tentoonstellingsboek. Aansluitend kreeg zij een rondleiding.
,,Kahlo is net als Mexico zelf de synthese van twee werelden. Ze heeft ons ook geholpen een identiteit te bouwen in een tijd dat we daar nog naar zochten", zei ambassadeur José Antonio Zabalgoitia Trejo. ,,We kijken nu met 21ste eeuwse ogen naar haar, maar moeten haar ook in haar tijd plaatsen."
© RB Hans Jacobs; Bron: RVD; Beeld: © RB
Laatste reacties