‘Het is meer dan de kermis’. Van de buitenkant lijkt de viering van 3 October (sinds 1574!) helemaal niet zo bijzonder. Het is kermis in de stad en rondom het kermisterrein kan geschranst worden – en gedronken. Maar de kermis is slechts een onderdeel van de Leidse feestdag die dit jaar voor de 450ste keer wordt gehouden. Met werkelijk schitterend weer!
‘Het feest der feesten’ noemen Leidse glibbers het, Leienaars dus. Een jaar lang wordt gespaard om geld te hebben voor het vertier, maar behalve de kermis zijn er veel andere traditionele elementen bij het feest van ‘Leidens Ontzet’.
Zie ook: 3 October-feest met Willem-Alexander
Haring en wittebrood – het voedsel waarmee de Watergeuzen de hongerende bevolking op 3 oktober 1574 kwam redden, hutspot ook – maar dan met een ander recept dan wat de Spanjaarden destijds in hun haast om te vluchten voor de geuzen en het wassende water achterlieten.
De dankbare bevolking dankte God met een dienst in de Pieterskerk, en daar wordt nog altijd – al 450 jaar lang, ook tijdens de Duitse bezetting maar dan weer niet in de Franse tijd – een herdenkingsdienst gehouden. Er is een Grote Optocht – te vergelijken met een carnavalsstoet, maar dan wat serieuzer van toon – en een Taptoe, waarbij de ene helft van Leiden (ouders) naar de andere helft (alle leden van sportverenigingen, maar vooral de kinderen) kijkt.
Museum De Lakenhal heeft de oorspronkelijke Spaanse kookpot uit 1574, en tal van schilderijen en andere zaken die het verhaal van 3 October vertellen. Dit jaar staat de optocht centraal en donderdag bracht koning Willem-Alexander een bliksembezoek. Geen poffertjes, paling, haring of hutspot voor hem, maar een snel tochtje van de vroegere Morspoortkazerne naar het museum.
Het was mooi om in het voetspoor te treden van Willem van Oranje; Leiden heeft zijn feest en zijn universiteit aan de Vader des Vaderlands te danken. Hij nam het initiatief tot het ontzet – het einde aan de Spaanse belegering – en hij schonk de stad de universiteit in februari 1575. Heel wat Oranjes hebben sindsdien aan de universiteit gestudeerd, niet de in laatste plaats Willem-Alexander en broer Constantijn, moeder Beatrix en tante Margriet en oma Juliana.
Het koninklijk bezoek voegde donderdag weer een nieuwe bladzijde toe aan de unieke geschiedenis van de viering van Leidens Ontzet.
© RB Hans Jacobs; Een speciaal item zaterdag bij Blauw Bloed.
Laatste reacties