
Staatsbezoeken heten al jaren achterhaald te zijn. Maar deze week toont aan dat dit instrument uit de diplomatieke gereedschapskist nog altijd populair is, inclusief de zachtere variant van een officieel bezoek.
Op de internationale agenda lijkt eind maart/begin april in trek te zijn voor staatsreizen, evenals een periode in oktober/november. Handig voor de planners.

Het Belgische koningspaar vertrok donderdag vanuit Seoul naar Brussel na een vruchtbaar staatsbezoek waarbij koning Filip zijn taekwondo kunsten vertoonde. Met leuk 'breaking' news in de kranten en een grappige woordspeling.

Ondertussen verbaasd koningin Mathilde zich over de muzikale talenten van jonge Koreanen.

Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei en zijn zoon prins Abdul Mateen sloten eveneens donderdag een driedaags staatsbezoek af aan Vietnam.

De sultan liet zijn echtgenote thuis omdat er louter besprekingen op de agenda stonden, naast de verplichte kranslegging bij het mausoleum van Ho Chi Minh.

Koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen zijn woensdag op stoom gekomen bij hun staatsbezoek aan Chili. In het Palacio De La Moneda in Santiago werd het koningspaar ontvangen door president Sebastian Pinera en zijn vrouw Cecilia. Op de agenda onder meer samenwerking bij het beschermen van de oceanen en poolgebieden.

Koning Tupou VI en koningin Nanasipau'u van Tonga zijn voor een officieel bezoek in Nieuw-Zeeland, waar ze in Government House werden ontvangen door gouverneur-generaal Dame Patsy Reddy en haar man David. Het was het eerste officiële bezoek van de koning aan Nieuw-Zeeland sinds 2013.

Koning Abdullah van Jordanië is een groot voorstander van persoonlijke diplomatie. Hij woont bij wijze van spreken in zijn vliegtuig. Deze week was de koning eerst in Egypte en woensdag kwam hij aan in Marokko.

Een visite aan Roemenië werd afgelast en Frankrijk, Italië en Tunesië – waar hij kort geleden ook al was – volgen nog. Koning Salman van Saudi-Arabië arriveerde donderdagavond al in Tunis.

Koning Felipe en koningin Letizia zijn op de terugweg uit Argentinië waar de hernieuwd kennis maakten met president Mauricio Macri en zijn echtgenote Juliana Awada. Felipe moest zondag bij aankomst een uur in zijn vliegtuig wachten omdat de Argentijnen zo snel geen passende trap konden vinden, maar daarna verliep het staatsbezoek op rolletjes. Woensdag was er nog een dag extra in Córdoba voor een internationale conferentie over de Spaanse taal.

Prins Charles en echtgenote Camilla – laatst genoemde met een parasol als onmisbaar accessoire – zijn al anderhalve week op reis. Officiële bezoeken aan de Gemenebest-eilandstaten St Lucia, Barbados, St Vincent & The Grenadines, St Kitts & Nevis en Grenada werden zondag gevolgd door een bezoek aan Cuba, waar president Miguel Diaz-Canel hen maandagavond ontving.

Harde noten werden niet gekraakt, maar de Britten probeerden de Cubanen met dit historische bezoek te paaien. Inmiddels zijn Charles en Camilla aangekomen op de Cayman Islands.

Prins Albert en prinses Charlène van Monaco kregen zondag zelf bezoek en wel van het Chinese presidentspaar Xi Jinping en Peng Liyuan. De tweeling Gabriella en Jacques en de zussen Caroline en Stéphanie werden ook uit coulissen gehaald om van het historische staatsbezoek een zo geslaagd mogelijk evenement van te maken.

Koningin Margrethe en kroonprins Frederik van Denemarken waren een week geleden al op staatsbezoek in Argentinië en Zwitserland kondigde deze week aan dat erfprins Alois van Liechtenstein volgende week op staatsbezoek komt.

Ierland krijgt in juni – ook een populaire reisperiode – het Nederlandse koningspaar op staatsbezoek en de Zweedse kroonprinses Victoria en echtgenoot Daniel gaan in mei de handelsbelangen behartigen in Vietnam.
© RB Hans Jacobs; met dank aan BeauMonde; Beeld: sociale media
Laatste reacties