Geplaatst op 16 januari 2024 om 11:47 in Andorra Andorre, Australië Australia, Bahrein Bahrain, België Belgium Belgique, Bhutan, Brunei Darussalam, Cambodja Cambodia, Canada, Denemarken Denmark, Japan, Jordanië Jordan, Koeweit Kuwait, Lesotho, Liechtenstein, Luxembourg, Maleisië Malaysia, Marokko Maroc Morocco, Monaco, Nederland, New Zealand, Noorwegen Norway, Oman, Qatar, Saudi Arabia, Spanje Spain, Swaziland, Thailand, Tonga, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, Willem-Alexander, Zweden Sweden | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (40) is republikein. Daar heeft ze nooit een geheim van gemaakt. Ze gelooft ook dat Nieuw-Zeeland nog tijdens haar leven een republiek wordt. Maar ze zal als premier daar nu niet het voortouw bij nemen.
,,Ik heb niet de indruk dat Nieuw-Zeelanders daar op dit moment om staan te springen. Ik kan met niet herinneren dat er ook maar één persoon is geweest die het onderwerp bij mij heeft aangekaart. Mijn regering heeft een lijst gemaakt van prioriteiten. Daar hoort dit niet bij”, herhaalde Ardern eerdere uitspraken.
De premier kreeg een vraag over het afschaffen van de monarchie toen ze eerder deze week in Wellington de nieuwe gouverneur-generaal Dame Cindy Kiro voorstelde. De gouverneur-generaal is de plaatsvervanger van koningin Elizabeth in Nieuw-Zeeland. Logisch dat Ardern ook werd gevraagd naar de wenselijkheid van het hebben van een staatshoofd op afstand.
De premier zei wel dat er wettelijk heel wat moet worden geregeld alvorens Nieuw-Zeeland zich kan ontdoen van de monarchie en de monarch. Zo is er het Verdrag van Waitangi, dat de verhoudingen tussen de Maori en de Kroon sinds 1840 regelt, en daar zal zorgvuldig naar gekeken moeten worden voordat Nieuw-Zeeland een republiek kan worden.
Het republikeinse sentiment is in Nieuw-Zeeland nooit zo sterk geweest als in bijvoorbeeld Australië, waar zelfs een referendum is gehouden. De republikeinen verloren dat overigens, mede omdat onduidelijk was op welke wijze een staatshoofd gekozen zou worden.
Koningin Elizabeth is naast staatshoofd van het Verenigd Koninkrijk ook staatshoofd van vijftien andere landen ('realms'), waarvan Australië, Canada en Nieuw-Zeeland de grootste en belangrijkste zijn. Afgelopen weekeinde maakte de regering van Barbados bekend verdere stappen te hebben gezet op weg naar de republiek. Die moet op 30 november een feit zijn.
© RB
Geplaatst op 26 mei 2021 om 13:18 in Australië Australia, Canada, New Zealand, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Queen Elizabeth, UK Windsor, Voormalige monarchie | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Dame Cindy Kiro wordt de nieuwe vertegenwoordiger van koningin Elizabeth in Nieuw-Zeeland. Premier Jacinda Ardern heeft maandag de door de Queen goedgekeurde benoeming van de nieuwe gouverneur-generaal bekendgemaakt.
Dame Cindy Kiro wordt de eerste Maori-vrouw in deze functie. Ze begint haar werkzaamheden op 21 oktober. Kiro volgt Dame Patsy Reddy op op 28 september na een ambtstermijn van vijf jaar terugtreedt. Reddy was in november 2016 pas net aangetreden toen koning Willem-Alexander op staatsbezoek kwam – het was voor haar het eerste.
Premier Jacinda Ardern (op foto rechts) vertelde maandag bij de presentatie van de nieuwe gouverneur-generaal in Wellington dat ze overleg had gevoerd met koningin Elizabeth. Cindy Kiro had de Queen nog niet gesproken over haar benoeming, maar had haar eerder wel eens een keer ontmoet. Kiro was ,,verrast” door het aanzoek van de premier, die twee weken geleden pas was gekomen.
,,Ik ben heel blij dat Dame Cindy de rol heeft aanvaard", zei Ardern aldus de New Zealand Herald. ,,Ze heeft een zeer vooraanstaande en langdurige carrière in academische en leidinggevende posities en heeft aanzienlijke bijdragen geleverd in een aantal vakgebieden en organisaties."
Kiro is van Ngā Puhi, Ngāti Kahu en Ngāti Hine afkomst. ,,Ik ben trots Māori en ook deels Brits," vertelde ze, eraan toevoegend dat de nieuwe rol een ,,uitstekend huwelijk" van de twee is.
© RB; Beeld: Screenshot TVNZ
Geplaatst op 24 mei 2021 om 12:27 in New Zealand, UK & Commonwealth, UK Queen Elizabeth, UK Windsor, Willem-Alexander | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Vreugde in het koningshuis van de eilandstaat Tonga. In het gezin van kroonprins Siaosi is een dochter geboren, die de naam van haar betovergrootmoeder koningin Salote heeft gekregen: Salote Mafile'o Pilolevu.
Het prinsesje kwam donderdag ter wereld, om 17.41 uur lokale tijd in het Calvary Hospital in Canberra. Het kroonprinselijk gezin bevindt zich al geruime tijd in de Australische hoofdstad omdat kroonprins Siasoi (de lokale schrijfwijze van George) daar studeert.
De kroonprins, die meestal wordt aangeduid met zijn titel Tupouto'a Ulukalala, en zijn vrouw kroonprinses Sinaitakala hebben nu vier kinderen. Naast de baby zijn dat prins Taufa'ahau Manumataongo (*2013), prinses Halaevalu Mata'aho (*2014) en prinses Nanasipau'u Eliana (*2018).
Gezien de reisbeperkingen die vanwege de coronapandemie zijn opgelegd, kan het nog wel even duren alvorens koning Tupou VI en koningin Nanasipau'u hun jongste kleinkind te zien krijgen. De koningin verbleef tot januari bijna een jaar in Auckland in Nieuw-Zeeland, samen met haar zoon, Viliami, de prins Ata. Koningsdochter Angelika woont ook in Canberra, als High Commissioner van Tonga in Australië en ambassadeur bij de Filipijnen.
© RB; Bron: Matangi Tonga
Geplaatst op 27 februari 2021 om 14:39 in Australië Australia, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, New Zealand, Tonga, Z-Corona Covid-19 | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koningin Nanasipau'u is donderdagmiddag (lokale tijd) na een afwezigheid van bijna een jaar teruggekeerd in Tonga. Ze arriveerde even na 13 uur met een speciale repatriëringsvlucht vanuit Auckland op het internationale vliegveld Fua'amotu. De koningin was in gezelschap van haar jongste zoon prins Ata.
Beiden werden meteen overgebracht naar het Dateline-hotel aan de rand van de hoofdstad Nuku'alofa. Daar moeten ze net als de andere 212 passagiers op de vlucht uit Nieuw-Zeeland twee weken in quarantaine. Koningin en prins werden bij aankomst getest op het coronavirus en dat gebeurt over veertien dagen opnieuw. Na vertrek uit het hotel dat dient als opvangcentrum is ook nog een week thuisquarantaine verplicht.
De koningin was vorig jaar maart in Nieuw-Zeeland voor een bezoek aan haar daar studerende zoon toen Tonga de grenzen sloot vanwege de coronapandemie. Maandenlang was het eilandstaatje afgegrendeld van de buitenwereld. Pas na de zomer kwamen er enkele repatriëringsvluchten op gang, maar koningin Nanasipau'u maakte daar geen gebruik van. Vanwege de reisbeperkingen kon ze ook niet naar haar oudste zoon en haar dochter die in de Australische hoofdstad Canberra wonen.
De strenge maatregelen die Tonga heeft genomen, inclusief de al bijna een jaar geldende noodtoestand en een avondklok, hebben tot nu toe wel kunnen voorkomen dat het coronavirus het Pacifische koninkrijk heeft bereikt. Dat is ook de reden voor de quarantaineregels.
© RB
Geplaatst op 14 januari 2021 om 04:00 in New Zealand, Tonga, Z-Corona Covid-19 | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Goed nieuws voor koning Tupou VI van de Pacifische eilandstaat Tonga. Op 14 januari komt zijn vrouw koningin Nanasipau'u met een repatriëringsvlucht vanuit Nieuw-Zeeland eindelijk naar huis.
De koningin bevond zich vorig jaar maart in Auckland bij haar zoon prins Ata toen de regering van Tonga als maatregel tegen het coronavirus de noodtoestand uitriep en de grenzen sloot. Daarmee kwam ook een einde aan het vliegverkeer, dat overigens ook van de kant van Nieuw-Zeeland werd stilgelegd toen dat land in lockdown ging.
Nieuw-Zeeland wist het coronavirus onder controle te krijgen terwijl Tonga er dankzij de maatregelen tot nu in is geslaagd virusvrij te blijven. Repatriëringsvluchten staan dan ook onder strenge controle. De koningin en prins Ata, die naar verluidt met zijn moeder meekomt, zullen bij aankomst in quarantaine moeten.
Koning Tupou heeft het afgelopen jaar niet alleen zijn echtgenote en jongste zoon moeten missen. Ook zijn andere twee kinderen verblijven buiten Tonga. Dochter prinses Angelika is ambassadeur in Australië en zoon kroonprins Tupouto'a 'Ulukala, zoals zijn officiële benaming luidt, is met zijn gezin eveneens in Canberra, waar hij een mastersopleiding volgt aan de nationale universiteit van Australië.
© RB
Geplaatst op 06 januari 2021 om 15:10 in Australië Australia, New Zealand, Tonga, Z-Corona Covid-19 | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Geplaatst op 31 december 2020 om 11:33 in Australië Australia, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Nederland, New Zealand, Prins Claus, Prins Constantijn, Tonga, Z-Corona Covid-19, Z-Kunst, Media, Cultuur, Z-Prijzen Awards | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Premier Mia Mottley van de Caribische eilandstaat Barbados is niet van plan een referendum te houden over het inruilen van koningin Elizabeth voor een republiek. Ze gaat de wijziging doorvoeren via het parlement, zo liet ze weten in een toelichting op de aankondiging in de troonrede eerder deze week. De wetsvoorstellen liggen al klaar.
Mottley hoeft in het parlement geen tegenstand te verwachten. Haar Labour-partij heeft sinds 2018 alle dertig zetels in handen. Een van haar partijgenoten, bisschop Joseph J.S. Atherley, moest zelfs 'overlopen' naar de oppositie omdat de grondwet van Barbados voorschrijft dat er altijd minstens één zetel moet worden bezet door de oppositie.
De premier wil de wijziging doorvoeren voor de viering van de 55e verjaardag van de onafhankelijkheid in ovember 2021. ,,Het is geen breuk met de monarchie, of een teken van minder respect. Integendeel. We hebben een uitstekende relatie met het Verenigd Koninkrijk en met de koninklijke familie, maar het is tijd om de volgende stap te zetten in de ontwikkeling van Bardados en het zelfvertouwen van onze bevolking te versterken”, aldus Mottley.
,,Ik kan me niet voorstellen dat het Verenigd Koninkrijk iemand anders zou willen dan een Brits staatshoofd, of de Verenigde Staten iemand anders dan een Amerikaan. Dat geldt ook voor Barbados, dus dit is slechts een natuurlijke stap”, legde ze uit aan de Australische televisiezender ABC.
In Australië dat in 1999 een referendum hield over afschaffing van de monarchie en toen besloot om de Queen toch maar te houden, heeft de aankondiging van Barbados veel losgemaakt. Ook in andere Caribische eilandstaten zou het debat over de staatsvorm weer een nieuwe impuls kunnen krijgen. Jamaica bijvoorbeeld speelt al jaren met het idee, zonder dat er concrete stappen zijn gezet.
© RB
Geplaatst op 19 september 2020 om 12:14 in Australië Australia, Canada, New Zealand, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Queen Elizabeth, Voormalige monarchie | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Premier Jacinda Ardern van Nieuw-Zeeland heeft vrijdag opgetogen gereageerd op de aankondiging van Clarence House, het kantoor van prins Charles, dat hij in november samen met echtgenote Camilla op bezoek komt. Het wordt de derde gezamenlijke visite. Charles en Camilla waren in 2012 en 2015 ook in Nieuw-Zeeland.
,,Ik ben verheugd om hen terug te mogen verwelkomen”, aldus Ardern, die eerder al Charles' oudste zoon prins William op bezoek had om te delen in het nationale verdriet na de terroristische aanslag in Christchurch. ,,Ik weet dat het paar enorm heeft genoten van de warme gastvrijheid van de Nieuw-Zeelanders”, meende de premier ook.
Clarence House heeft zoals te doen gebruikelijk nog geen nadere details over het bezoek bekend gemaakt, maar het ligt voor de hand dat behalve Auckland en Wellington ook Christchurch wordt bezocht. Voor Charles, die in 1970 in gezelschap van zijn ouders voor het eerst op bezoek was in Nieuw-Zeeland, wordt het zijn tiende visite.
© RB
Geplaatst op 26 juli 2019 om 21:16 in New Zealand, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, UK Queen Elizabeth, UK Windsor | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Nieuw-Zeeland heeft woensdag bekend gemaakt dat prins William op 25 en 26 april op bezoek komt. De vorige maand al aangekondigde reis staat in het teken van de terreuraanslag die op 15 maart plaatsvond in Christchurch, waarbij vijftig mensen het leven verloren.
Prins William begint zijn visite in Auckland, waar hij aanwezig is bij de herdenking van de zogenoemde Anzac Day. Dat is in Australië en Nieuw-Zeeland de equivalent van de Nederlandse Dodenherdenking. Aanvankelijk was de dag ingesteld om de tijdens de Eerste Wereldoorlog in Turkije gesneuvelde militairen te eren, maar in later jaren is de herdenking uitgebreid naar alle bij oorlogs- en vredesoperaties ongekomen Australiërs en Nieuw-Zeelanders.
Uit Auckland vliegt de hertog van Cambridge naar Christchurch, op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Daar heeft hij ontmoetingen met overlevenden van de terreuraanslag op twee moskeeën, met leden van de verschillende hulpdiensten en vertegenwoordigers van de moslimgemeenschap.
,,De hertog heeft een nauwe band met Nieuw-Zeeland en in het bijzonder met Christchurch. Zijn bezoek biedt de gelegenheid om degenen die getroffen zijn door de terroristische aanvallen van de moskee te eren en steun te betuigen aan de lokale en nationale gemeenschap”, aldus premier Jacinda Ardern in een toelichting.
William bezocht Christchurch ook in 2011 nadat de stad was getroffen door een zware aardbeving. Samen met echtgenote Catherine was hij in 2014 voor het laatst in Nieuw-Zeeland dat nog steeds zijn grootmoeder koningin Elizabeth als staatshoofd heeft.
© RB
Geplaatst op 17 april 2019 om 20:01 in New Zealand, UK & Commonwealth, UK Queen Elizabeth, UK William & Kate, Z-Kunst, Media, Cultuur | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Laatste reacties