Geplaatst op 23 november 2020 om 08:19 in Japan, Jubileum, Nat Dag, Kerst , Laurentien van Oranje, Nederland, Z-Kunst, Media, Cultuur, Z-Officieel bezoek | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Prins Charles en echtgenote Camilla hebben zondag in Berlijn de plechtigheden bijgewoond ter gelegenheid van 'Volkstrauertag'. Op deze Nationale Rouwdag herdenkt Duitsland alle oorlogsslachtoffers ter wereld.
Het Britse paar was aanwezig bij kranslegging bij de Neue Wache en Charles hield daarna een toespraak tijdens de algemene herdenking – de Zentrale Gedenkstunde – in het Duitse parlement, de Bundestag. Daar waren dit keer nauwelijks aanwezigen; ook de plechtigheid was voornamelijk virtueel. Charles hield zijn rede afwisselend in het Engels en Duits, en kreeg bij televisiezender ZDF lof voor zijn welgekozen woorden.
De 'Volkstrauertag' stond dit jaar in het teken van 75 jaar Duits-Britse vriendschap in de naoorlogse jaren en geldt als eerbetoon aan de geallieerde inzet voor de bevrijding van het nazi-regime, en voor de wederopbouw, herdemocratisering en daaropvolgende hereniging van Duitsland. Het was voor het eerst dat een lid van het Britse koningshuis op de nationale gedenkdag aanwezig was.
Charles en Camilla kwamen zaterdagavond al aan in Berlijn, op de 72ste verjaardag van de prins van Wales. Die vierde zijn verjaardag in de wetenschap dat troon en kroon voorlopig blijven toebehoren aan zijn hoogbejaarde moeder koningin Elizabeth (94). Als de Britse troonopvolger daaraan nog twijfelde dan is hij donderdag uit de brand geholpen.
Toen werd bekend dat in juni 2022 vier dagen lang feest zal worden gevierd ter gelegenheid van het platina (70 jarig) regeringsjubileum van de Queen. Die is dus niet van plan om tussentijds een stapje terug te doen. Daarover was in de aanloop naar haar 95ste verjaardag volgend voorjaar voorzichtig gespeculeerd, maar Charles zal beter hebben geweten.
Hij is al jaren de troonopvolger die het langst in de wachtkamer zit en als het ooit van een koningschap komt, is hij op het moment van troonsbestijging ouder dan alle Britse vorsten die hem voorgingen. De afgelopen jaren en zeker sinds de coronacrisis heeft hij meer en meer taken van zijn moeder op zich genomen. Niet alleen in het buitenland, maar ook in het Verenigd Koninkrijk.
De prins van Wales zit soms hele dagen achter de camera om videoboodschappen op te nemen en om maar zichtbaar te blijven, terwijl de koningin sinds maart slechts drie keer buiten Windsor Castle in het openbaar is getreden. Charles, die begin dit jaar zelf besmet raakte met het coronavirus, gaat wat vaker op pad en is daarom ook in Duitsland. Bondspresident Frank-Walter Steinmeier had hem gevraagd deel te nemen aan 'Volkstrauertag'.
© RB
Geplaatst op 15 november 2020 om 14:09 in Duitsland Germany, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, UK Queen Elizabeth, Z-Officieel bezoek | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koning Felipe maakt voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis weer een buitenlandse reis. De Spaanse koning woont op 8 november de inauguratie bij van de nieuwe president van Bolivia, Luis Arce. Deze socialist van de partij van voormalig staatshoofd Evo Morales heeft de op 18 oktober gehouden presidentsverkiezingen gewonnen zonder dat een tweede ronde nodig was.
Als troonopvolger had Felipe een abonnement op het bijwonen van de installaties van nieuwe staatshoofden in Latijns-Amerika. Tussen 1996 en 2014 stak hij maar liefst 69 keer de Atlantische oceaan over om Spanje bij die plechtigheden te vertegenwoordigen. Als toekomstige koning bouwde Felipe daarmee een groot netwerk op, terwijl Spanje tegelijkertijd liet zien veel belang te hechten aan de relaties met Centraal- en Zuid-Amerika.
Na zijn troonsbestijging is Felipe nog maar drie keer bij een inauguratie geweest: Mexico (2018), Panama (2019) en eerder dit jaar Uruguay. Een tijdje vroeg hij zijn vader Juan Carlos om namens hem te gaan. Maar dat was geen oplossing voor de lange termijn, mede omdat Juan Carlos ook daadwerkelijk met pensioen ging. Vandaar dat Felipe nu maar weer zelf in het vliegtuig stapt, in gezelschap van de minister van Buitenlandse Zaken.
De reis van koning Felipe, die op 7 november in Bolivia wordt verwacht, betekent ook een herstel van de vorig jaar december verstoorde diplomatieke relaties tussen beide landen.
© RB
Geplaatst op 06 november 2020 om 09:01 in SPA Juan Carlos, Spanje Spain, Z-Corona Covid-19, Z-Officieel bezoek | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
De Poolse president Andrzej Duda brengt op dinsdag 29 en woensdag 30 oktober een officieel bezoek aan Nederland. Hij wordt hierbij vergezeld door zijn echtgenote, Agata Kornhauser-Duda.
Op dinsdag woont de president samen koning Willem-Alexander de viering bij van 75 jaar bevrijding van Breda. Op woensdag ontvangt minister-president Mark Rutte president Duda.
Koning Willem-Alexander ontvangt het presidentspaar eerst op Paleis Noordeinde. Na de inspectie van de erewacht vinden een audiëntie en een lunch plaats waar koningin Máxima bij aanwezig is. Koning en de president houden tijdens de lunch een toespraak. Vervolgens vertrekt de koning met het presidentspaar naar Breda om daar de viering bij te wonen.
Op 29 oktober 1944 werd Breda bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek. Een dag later ontving generaal Maczek hiervoor uit handen van burgemeester Van Slobbe voor zijn hele divisie het Bredase ereburgerschap.
In Breda herinneren verschillende monumenten aan de bevrijding door de Polen. Breda staat de hele maand oktober stil bij de verbintenis met haar bevrijders.
Het bezoek begint op het Pools Militair Ereveld. Hier liggen 160 Polen begraven die tijdens de bevrijding van Breda zijn gesneuveld. Ook generaal Maczek, die in 1994 overleed, ligt hier begraven. Koning en president Duda leggen allebei een krans op het ereveld.
Aansluitend gaan zij bij scholengemeenschap De Rooi Pannen in gesprek met leerlingen van diverse onderwijsinstellingen over hun kijk op vrede en vrijheid en welke bijdragen zij daar zelf aan kunnen leveren. Tot slot bekijken Willem-Alexander en president Duda op de Grote Markt de vrijheidstocht met veteranen en historische voertuigen.
Het Poolse presidentspaar was kort geleden nog in België, voor een soortgelijke herdenking.
© RB; Bron: RVD; Beeld: staatsbezoek aan Polen (2014)
Geplaatst op 09 oktober 2019 om 23:07 in Máxima, Koningin, Prinses, Nederland, Polen Poland, Willem-Alexander, Z-Officieel bezoek | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
De aankondiging van het verwachte staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Duitsland kwam wel heel vroeg. Het bezoek is pas volgend jaar juni (2-4), maar de bekendmaking kwam woensdag tegelijk met het uitgebreide bezoek van minister-president Mark Rutte en de halve regeringsploeg aan bondskanselier Angela Merkel en haar kabinet.
Voor Willem-Alexander, die wordt vergezeld door koningin Máxima, sluit het staatsbezoek tevens zijn in juni 2013 begonnen eerste rondgang af langs de zestien Duitse 'Länder'. Eén daarvan was namelijk nog niet bezocht: Berlijn. Dat is behalve de hoofdstad ook een deelstaat. Tijdens de visite zal Berlijn dan ook extra aandacht krijgen.
Dat het koningspaar uitgerekend in 2020 naar het buurland gaat onderstreept de bijzondere relatie die de afgelopen 75 jaar is opgebouwd. In 2020 wordt immers ook de bevrijding gevierd, die 75 jaar eerder een einde maakte aan de bezetting door nazi-Duitsland. Maar 2020 is ook het jaar van dertig jaar Duitse hereniging, toen de door de Sovjets gecontroleerde DDR zich aansloot bij 'West-'Duitsland.
Koning en koningin hebben de Duitse bondspresident Frank-Walter Steinmeier al eerder ontmoet. In mei vorig jaar kwam hij voor de lunch naar paleis Noordeinde. Willem-Alexander en Máxima vergezelden koningin Beatrix in 2011 bij haar tweede staatsbezoek aan Duitsland.
© RB
Geplaatst op 02 oktober 2019 om 18:16 in Beatrix, Koningin, Prinses, Duitsland Germany, Máxima, Koningin, Prinses, Nederland, Staatsbezoek State Visit, Willem-Alexander, Z-Officieel bezoek | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koning Willem-Alexander brengt deze week een staatsbezoek aan de republiek Ierland. Zijn moeder koningin Beatrix ging daar in oktober 1990 samen met prins Claus als eerste Nederlandse staatshoofd op staatsbezoek. Ierland is weliswaar een oude natie, maar de republiek is nog niet zo lang zelfstandig.
In 2011 kwam de Ierse president - Uachtarán na hÉireann - Mary McAleese op officieel bezoek in Nederland (1-3 mei). Op paleis Noordeinde kreeg ze een lunch aangeboden door koningin Beatrix. De gastheer van het koningspaar, Michael D. Higgins, is de opvolger van McAleese die destijds nog een half jaar had te gaan als president.
Een verslag van het officieel bezoek
Ierland beleeft zware tijden en er liggen nog zware tijden in het verschiet, maar Ierland zal er alles aan doen om de economische en financiële crisis op te lossen. Dat zei de Ierse president Mary McAleese dinsdag 3 mei 2011 in paleis Noordeinde, waar zij tijdens haar officiële bezoek aan Nederland te gast was bij koningin Beatrix.
,,Terecht dat u verwacht dat betere tijden terugkeren", meende de vorstin in haar tafelrede in de Galerijzaal van het paleis, waar de Ierse gasten een lunch kregen aangeboden. De Ierse president dankte voor de Nederlandse steun en solidariteit, niet alleen in de huidige crisis, maar ook tijdens het lange, moeilijke vredesproces in Noord-Ierland.
McAleese, die eind dit jaar haar tweede ambtstermijn van zeven jaar afsluit, vergat daarbij de rol van koning-stadhouder Willem III niet. Hij versloeg in juli 1690 bij de rivier Boyne zijn schoonvader, de katholieke Engelse koning James II (Jacobus). ,,Het heeft even geduurd voordat de voor- en tegenstander van toen met elkaar overweg konden", zei McAleese, met een verwijzing naar de ruim driehonderd jaar van vijandelijkheden en stekeligheden.
In de Ierse vlag komen beide partijen bij elkaar, aldus de president: het wit in het midden symboliseert de vrede tussen groen (de katholieke Ieren) en oranje (de protestanten, die tegenwoordig vooral in het onder Brits bestuur gebleven Noord-Ierland wonen).
,,Het bezoek van het staatshoofd van uw grotere buur is het bewijs dat na een lange tijd van conflict de fase van verzoening is bereikt", aldus Beatrix, die de Britse koningin Elizabeth, die over twee weken een historisch staatsbezoek brengt aan Dublin, niet met name noemde.
President McAleese bezocht in Nederland onder meer de Europese ruimtevaartorganisatie Estec in Noordwijk, en de internationale tribunalen en strafhoven in Den Haag, sprak met de voorzitters van Eerste- en Tweede Kamer en bekeek tussendoor de schilderijencollectie van het Mauritshuis.
© RB Hans Jacobs; Foto's: © MPE Patrick van Katwijk
Geplaatst op 10 juni 2019 om 13:16 in Beatrix, Koningin, Prinses, Máxima, Koningin, Prinses, Nederland, Prins Claus, Staatsbezoek State Visit, Willem-Alexander, Z-Officieel bezoek | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Staatsbezoeken heten al jaren achterhaald te zijn. Maar deze week toont aan dat dit instrument uit de diplomatieke gereedschapskist nog altijd populair is, inclusief de zachtere variant van een officieel bezoek.
Op de internationale agenda lijkt eind maart/begin april in trek te zijn voor staatsreizen, evenals een periode in oktober/november. Handig voor de planners.
Het Belgische koningspaar vertrok donderdag vanuit Seoul naar Brussel na een vruchtbaar staatsbezoek waarbij koning Filip zijn taekwondo kunsten vertoonde. Met leuk 'breaking' news in de kranten en een grappige woordspeling.
Ondertussen verbaasd koningin Mathilde zich over de muzikale talenten van jonge Koreanen.
Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei en zijn zoon prins Abdul Mateen sloten eveneens donderdag een driedaags staatsbezoek af aan Vietnam.
De sultan liet zijn echtgenote thuis omdat er louter besprekingen op de agenda stonden, naast de verplichte kranslegging bij het mausoleum van Ho Chi Minh.
Koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen zijn woensdag op stoom gekomen bij hun staatsbezoek aan Chili. In het Palacio De La Moneda in Santiago werd het koningspaar ontvangen door president Sebastian Pinera en zijn vrouw Cecilia. Op de agenda onder meer samenwerking bij het beschermen van de oceanen en poolgebieden.
Koning Tupou VI en koningin Nanasipau'u van Tonga zijn voor een officieel bezoek in Nieuw-Zeeland, waar ze in Government House werden ontvangen door gouverneur-generaal Dame Patsy Reddy en haar man David. Het was het eerste officiële bezoek van de koning aan Nieuw-Zeeland sinds 2013.
Koning Abdullah van Jordanië is een groot voorstander van persoonlijke diplomatie. Hij woont bij wijze van spreken in zijn vliegtuig. Deze week was de koning eerst in Egypte en woensdag kwam hij aan in Marokko.
Een visite aan Roemenië werd afgelast en Frankrijk, Italië en Tunesië – waar hij kort geleden ook al was – volgen nog. Koning Salman van Saudi-Arabië arriveerde donderdagavond al in Tunis.
Koning Felipe en koningin Letizia zijn op de terugweg uit Argentinië waar de hernieuwd kennis maakten met president Mauricio Macri en zijn echtgenote Juliana Awada. Felipe moest zondag bij aankomst een uur in zijn vliegtuig wachten omdat de Argentijnen zo snel geen passende trap konden vinden, maar daarna verliep het staatsbezoek op rolletjes. Woensdag was er nog een dag extra in Córdoba voor een internationale conferentie over de Spaanse taal.
Prins Charles en echtgenote Camilla – laatst genoemde met een parasol als onmisbaar accessoire – zijn al anderhalve week op reis. Officiële bezoeken aan de Gemenebest-eilandstaten St Lucia, Barbados, St Vincent & The Grenadines, St Kitts & Nevis en Grenada werden zondag gevolgd door een bezoek aan Cuba, waar president Miguel Diaz-Canel hen maandagavond ontving.
Harde noten werden niet gekraakt, maar de Britten probeerden de Cubanen met dit historische bezoek te paaien. Inmiddels zijn Charles en Camilla aangekomen op de Cayman Islands.
Prins Albert en prinses Charlène van Monaco kregen zondag zelf bezoek en wel van het Chinese presidentspaar Xi Jinping en Peng Liyuan. De tweeling Gabriella en Jacques en de zussen Caroline en Stéphanie werden ook uit coulissen gehaald om van het historische staatsbezoek een zo geslaagd mogelijk evenement van te maken.
Koningin Margrethe en kroonprins Frederik van Denemarken waren een week geleden al op staatsbezoek in Argentinië en Zwitserland kondigde deze week aan dat erfprins Alois van Liechtenstein volgende week op staatsbezoek komt.
Ierland krijgt in juni – ook een populaire reisperiode – het Nederlandse koningspaar op staatsbezoek en de Zweedse kroonprinses Victoria en echtgenoot Daniel gaan in mei de handelsbelangen behartigen in Vietnam.
© RB Hans Jacobs; met dank aan BeauMonde; Beeld: sociale media
Geplaatst op 28 maart 2019 om 14:44 in Argentina, België Belgium Belgique, Brunei Darussalam, China, Denemarken Denmark, Jordanië Jordan, Liechtenstein, Marokko Maroc Morocco, Monaco, Máxima, Koningin, Prinses, Nederland, New Zealand, Noorwegen Norway, Spanje Spain, Staatsbezoek State Visit, Tonga, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, UK Wales, Vietnam, Willem-Alexander, Z-Officieel bezoek, Z-Werkbezoek, ZWE Victoria Daniel, Zweden Sweden | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Amerikanen en Cubaanse bannelingen spreken er vanzelfsprekend schande van. Prins Charles en Camilla, hertogin van Cornwall, zijn zondag in Havana aangekomen voor een vierdaags officieel bezoek. Het is de eerste keer sinds de Cubaanse revolutie van 1959 dat een lid van het koningshuis daar op bezoek gaat. Charles en Camilla zeiden vooraf dat ze erg uitkeken naar het verblijf op het Caribische eiland.
De visite aan Cuba maakt deel uit van de lange rondreis door het Caribisch gebied die Charles en Camilla sinds vorige week zondag maken. Het paar had daarvoor strategisch Bridgetown op het centraal gelegen Barbados gekozen als uitvalsbasis van waaruit de verschillende eilandstaten konden worden bezocht. Voor vertrek naar Cuba gingen Charles en Camilla ook nog even naar de kerk in de kathedraal van Bridgetown.
Charles ging zonder Camilla - die op Barbados acclamatiseerde - naar St Lucia, en na een gezamenlijke rustdag zetten ze hun reeks bezoeken voort op Barbados zelf. Het programma op de eilanden - alle lid van het Gemenebest en alle met koningin Elizabeth als staatshoofd en Charles als toekomstig koning - bestond steeds uit één dag. Vanuit Barbados werden daarna St Vincent & The Grenadines en St Kitts & Nevis aangedaan.
Vrijdag was er weer een rustdag - Charles (70) en Camilla (71) worden tenslotte een dagje ouder - en zaterdag was Grenada aan de beurt. Het iets meer dan honderdduizend inwoners tellende Grenada heeft als bijnaam het specerijeneiland, vanwege de productie van nootmuskaat en foelie. Charles en Camilla werden bijgepraat over de specerijenteelt en over die van organische cacao, waarmee wordt geëxperimenteerd.
Na een nog een strandwandeling in St George's ging het gezelschap weer naar Barbados voor de laatste voorbereidingen op het historische bezoek aan Cuba. Daarmee is de reis nog niet voltooid. Aansluitend wachten ook nog de Cayman Islands, het Britse overzeese gebiedsdeel.
© RB Hans Jacobs; Beeld: sociale media
Geplaatst op 24 maart 2019 om 22:28 in UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, UK Queen Elizabeth, UK Windsor, Z-Officieel bezoek | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
De Jordaanse kroonprins Hoessein heeft dinsdag en woensdag een officieel bezoek gebracht aan Bahrein.
Op het vliegveld werd hij dinsdag verwelkomd door kroonprins Salman, die hem meenam naar het Gudaibiya paleis voor een welkomstceremonie.
Tijdens zijn verblijf in de Golfstaat had kroonprins Hoessein een ontmoeting met koning Hamad, en verdere gesprekken met zijn collega-kroonprins Salman.
Hij bezocht verschillende instellingen in Bahrein, trainde mee met de Royal Guard en had ook een ontmoeting met vertegenwoordigers van de Jordaanse gemeenschap in het koninkrijk. Jordanië levert onder meer officieren aan het leger van Bahrein.
© RB; Beeld: sociale media
Geplaatst op 06 februari 2019 om 12:43 in Bahrein Bahrain, Jordanië Jordan, Z-Officieel bezoek | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Prins Charles en echtgenote Camilla gaan dit voorjaar naar Cuba. Het paleis heeft de reis nog niet bekend gemaakt maar barones Hale klapte dinsdag uit de school na een bezoek van Charles en Camilla aan het Britse Hooggerechtshof.
De voorzitter van de 'Supreme Court' vertelde over haar gesprek met Camilla.
,,Ze gaan naar het Caribisch gebied. Niet alleen naar de Anglo-Caribische eilanden maar ook naar Cuba”, onthulde Lady Hale, zoals de opperrechter meestal wordt genoemd. ,,Ze kijkt er erg naar uit om naar Cuba te gaan. Ze zei dat ze van de muziek hield en geïnteresseerd was in de architectuur. En ze maakte een opmerking over dat ze niet zo zeker was van het eten.”
Er circuleerden al enige tijd geruchten over een mogelijk bezoek van prins Charles, meldde The Telegraph dinsdag. Dit nadat de Cubaanse president in november op audiëntie was geweest in Clarence House, de residentie van de prins van Wales en hertogin van Cornwall. Leden van de Britse koninklijke familie zijn niet eerder in Havana geweest.
Charles is degene die namens de Windsors de belangrijkste buitenlandse bezoeken aflegt nu zijn hoogbejaarde moeder koningin Elizabeth (92) geen verre reizen meer onderneemt en dus ook geen staatsbezoeken meer aflegt. De troonopvolger maakt zijn reizen op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken, om de betrekkingen met in dit geval Cuba te verbeteren.
Het communistische land hengelt al een tijdje naar een bezoek van de Spaanse koning Felipe. De uitnodiging ligt echter nog altijd op het bureau van de Spaanse premier. Felipe's vader koning Juan Carlos was tweemaal op Cuba. In 1999 voor de Ibero-Amerikaanse topconferentie en in 2016, als koning-emeritus, voor de uitvaart van Fidel Castro.
Van de Nederlandse koninklijke familie heeft prins Claus in 1998 nog samen met zijn zoon prins Friso een privéreis gemaakt naar Cuba. Dat was destijds niet bekend, maar het bezoek werd beschreven in een na zijn overlijden verschenen boek over de echtgenoot van koningin Beatrix.
© RB Hans Jacobs
Geplaatst op 05 februari 2019 om 22:05 in Prins Claus, SPA Juan Carlos, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, UK Queen Elizabeth, Z-Officieel bezoek | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Laatste reacties