Dinsdag op reportage voor magazine Royalty - een verslag in het volgende nummer: de halve troonswisseling in Luxemburg. Groothertog Henri benoemde erfgroothertog Guillaume tot Lieutenant Représentant. Dat is zijn vertegenwoordiger of stadhouder.
Luxemburg heeft voor de verslaggever een bijzondere betekenis. Het was op 7 oktober 2000 dat voor het eerst in opdracht van een groot medium officieel verslag kon worden gedaan van een koninklijk evenement: de troonsbestijging van groothertog Henri.
De eigen aanstelling tot verslaggever met als specialisatie koninklijk huis volgde een aantal jaar later, en ook voor Luxemburg was er al over koninklijke zaken geschreven, maar 2000 was toch het begin. Vandaar dat het vanzelfsprekend was om accreditatie te vragen voor de gedeeltelijke machtsoverdracht op 8 oktober 2024. Het is immers de eerste stap op weg naar de volgende troonswisseling.
Groothertog Henri (69) weet al wanneer dat zou moeten zijn, maar houdt de datum nog voor zich. Verstandig want in 2000 liep het ook anders dan gepland. Zijn vader groothertog Jean had de overdracht gepland voor eind september. Toen echter raakte zijn zoon prins Guillaume - de jongste broer van Henri, niet te verwarren met de nieuwe lieutenant-représentant - betrokken bij een zeer ernstig auto ongeluk in Frankrijk. Er werd gevreesd om zijn leven. Guillaume herstelde uiteindelijk en de troonswisseling werd verschoven naar 7 oktober.
Fun fact: koningin Beatrix en koning Albert II (zwager van Jean, ook van Henri) en koningin Paola waren erbij en deden ook mee aan de balkonscène.
En dan nu. Een historische dag voor Luxemburg aldus premier Luc Frieden in zijn toespraak in het Groothertogelijk Paleis, waar groothertog Henri zijn handtekening zette onder het besluit om zijn oudste zoon een deel van zijn takenpakket over te dragen. Welk deel? Dat zullen ze van dag tot dag bekijken - in elk geval de geloofsbrieven en het ondertekenen van besluiten. Staatsbezoeken doet Henri - die staatshoofd blijft - voorlopig zelf.
Een korte plechtigheid - ondertekening, twee toespraken - in het paleis, daarna eedaflegging in het parlement dat daarvoor in speciale zitting bijeenkwam. Alleen Guillaume werd daar verwacht, en lang duurde het daar ook niet. Dat de eedaflegging in het parlement moest gebeuren is bepaald in de vorig jaar van kracht geworden Grondwet. De groothertog was er niet bij, erfgroothertogin Stéphanie ook niet. Na afloop een wandeling langs het publiek, en in het paleis nog een ontvangst - onder meer van de leden van het parlement.
Goed om te weten: het parlement is aan het paleis vastgebouwd. Veel lopen is dus niet nodig.
Bij de wandeling van Guillaume bevond de verslaggever zich onverwacht op de eerste rij achter het hek. Dat bracht de mogelijkheid met zich mee om hem niet alleen te feliciteren maar ook een kort onderonsje te hebben over taal, traditie en Nederland. Tussen 1815 en 1890 waren de koningen van Nederland ook Groothertog van Luxemburg.
De eerste stadhouder of Luitenant-Vertegenwoordiger was vanaf 1850 prins Hendrik (Henri) van Nederland. Premier Frieden, die meeluisterde, sprak daar ook over in zijn toespraak. Hendrik was bijna dertig jaar stadhouder. Guillaume zal wellicht twee jaar deze functie vervullen.
Volgend jaar het zilveren regeringsjubileum van zijn vader en dan een jaar later de troonswisseling. Kortom: er blijven goede redenen naar Luxemburg te gaan.
© RB Hans Jacobs: Beeld: © Patrick van Katwijk, Cour-Grandducale
Laatste reacties