Tien jaar en drie kinderen verder: George, Charlotte en Louis. Donderdag zijn de hertog en hertogin van Cambridge tien jaar getrouwd. Een terugblik met het verslag van 29 april 2011.

De kersverse hertogin van Cambridge – tot haar huwelijk beter bekend als Kate Middleton – heeft haar eerste overwinning op de wereldpers binnen. In een tijd waarin geen geheim veilig is en vertrouwelijke gesprekken van staatshoofden en diplomaten via WikiLeaks op straat liggen, is de bruid van prins William erin geslaagd het ontwerp én de ontwerpster van haar bruidsjurk tot aan de kerk verborgen te houden. Knap ook gezien het aantal mensen dat eraan werkte.
Ook toen ze het Goring Hotel verliet voor de rit naar Westminster Abbey werd het geheim niet geheel prijs gegeven. Voor de uitgang van het hotel waar de familie Middleton de nacht doorbracht, was strategisch een tent neergezet om de tientallen fotografen verderop in de straat het zicht te ontnemen.
De details van de door Sarah Burton voor het modehuis van Alexander McQueen ontworpen ivoorkleurige jurk werden openbaar op het moment dat Kate onder oorverdovend gejuich en klokgelui bij de kerk uit de koninklijke Rolls Royce stapte.
Kate wilde met haar jurk een 'combinatie van traditie en vernieuwing uitdrukken' aldus de persmededeling. William, die op zijn trouwdag van zijn grootmoeder koningin Elizabeth de eeuwenoude maar lang niet meer gebruikte titels 'hertog van Cambridge en graaf van Streathearn, baron van Carrickfergus' kreeg, toonde zelfbeheersing toen zijn aanstaande echtgenote aan de hand van haar vader Michael naar het altaar schreed.
Hij keek geen enkele keer om. Broer en 'best man' Harry was nieuwsgieriger en gaf William meteen zijn eerste indrukken door. 'You look beautiful' zou William volgens liplezers tegen Kate hebben gezegd toen ze haar plaats naast hem innam.

De aartsbisschop van Canterbury liet er daarna geen gras overgroeien. Nadat het stil was gebleven op de vraag van de deken van de Abbey aan de 1900 genodigden of iemand reden had bezwaren aan te voeren tegen het voorgenomen huwelijk, volgde meteen de inzegening.
Kate – in de dienst aangeduid met haar volledige naam: Catherine – beloofde haar man lief te hebben, te steunen, te eren en onderhouden, maar niet om hem te 'gehoorzamen' zoals in oudere formulering van de trouwbelofte gebruikelijk. Williams moeder Diana liet het 'gehoorzamen' ook weg bij haar huwelijk met prins Charles, dertig jaar geleden.
Prins William, in het scharlaken rode uniform van de Irish Guards, had wat moeite om de uit goud uit Wales vervaardigde trouwring om Kate's vinger te schuiven. Zelf heeft hij er voor gekozen geen trouwring te laten maken of te dragen. ,,Een persoonlijke keuze'', aldus een woordvoerder van Clarence House, het kantoor en de residentie van prins Charles en zijn zoons. E
r moest verder niets achter worden gezocht, zeker geen gebrek aan toewijding. Het was wel een onderwerp waarover de overwerkte staf honderden vragen had gehad, maar het gebruik is in de Britse koninklijke familie niet onbekend.

Het bruidspaar speelde met de keuze van muziek en versiering van de enorme Westminster Abbey, waar in 1947 ook Williams grootouders huwden, in op het 'nationale' karakter van de plechtigheid. Het moest 'Brits' zijn, vandaar ook het in buitenland door de film Chariots of Fire beroemd geworden 'Jersusalem'.
Dat werd meegezongen door de congregatie en de circa één miljoen belangstellenden langs de route van de rijtoer, waar het geluid van de dienst via luidsprekers was te horen. Het publiek, dat het 'Ik wil' van bruid en bruidegom met in de kerk hoorbaar gejuich ontving, had geluk. Ondanks de onheilspellende weersverwachtingen, waarbij hevige regen en onweer niet werden uitgesloten, bleef het droog.
De zon brak zelfs door vlak voor het einde van de vijftig minuten durende plechtigheid. De rijtoer kon daarom volgens plan plaatsvinden in de open State Landauer, die zich langzaam een weg zocht van Westminster Abbey, langs de Britse regeringsgebouwen en de lange oprijlaan van Buckingham Palace - de Mall - waar veel fans, toeristen en nieuwsgierigen de nacht in tenten hadden doorgebracht.

Toen het bruidspaar, de koninklijke familie en de buitenlandse koninklijke gasten – Willem-Alexander en Máxima werden in een busje naar het paleis vervoerd – binnen waren, begon een typisch Brits logistiek hoogstandje.
Aangevoerd door misschien wel honderd agenten werd de vlaggen zwaaiende menigte voetstaps naar het Victoria monument en het paleis geleid. Een imposant gezicht, ook voor de 'royals', die vanachter de ramen stiekem toekeken tijdens de door koningin Elizabeth aan het bruidspaar aangeboden receptie en het wandelend buffet.
Even voor half twee plaatselijke tijd was het tijd voor de nieuwe hertog en hertogin van Cambridge om het publiek te bedanken voor de toejuichingen en hen te belonen voor het in enkele gevallen dagenlange wachten en kamperen. Na enig aandringen ('kiss, kiss') volgde een ook naar Britse koninklijke normen bescheiden kus.
Er was meer passie dan dertig jaar geleden bij het kusje van Diana en Charles, maar daar was ook alles mee gezegd. Brits, op en top, inclusief de ingetogen reactie van het publiek. Geen roep om een 'encore'.
Bij het sluiten van de balkondeuren was het publieke feestje meteen ook over. Weinig mensen zagen enkele uren later hoe de prins zijn hertogin in een open Aston Martin Volante - nummerplaat 'Net getrouwd' - even naar Clarence House reed, een afstand van paar honderd meter.
Het paar bereidde zich daar voor op de feestavond in het paleis, die van William en Kate een minder stoffig karakter moest krijgen dan de door alle officiële gasten, automatisch wat stijve receptie bij oma. Die overigens, heel wijselijk, het paleis ruim voor die tijd inruilde voor het rustiger Windsor Castle.
© RB Hans Jacobs
Laatste reacties