Geplaatst op 16 januari 2024 om 11:47 in Andorra Andorre, Australië Australia, Bahrein Bahrain, België Belgium Belgique, Bhutan, Brunei Darussalam, Cambodja Cambodia, Canada, Denemarken Denmark, Japan, Jordanië Jordan, Koeweit Kuwait, Lesotho, Liechtenstein, Luxembourg, Maleisië Malaysia, Marokko Maroc Morocco, Monaco, Nederland, New Zealand, Noorwegen Norway, Oman, Qatar, Saudi Arabia, Spanje Spain, Swaziland, Thailand, Tonga, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, Willem-Alexander, Zweden Sweden | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koningin Elizabeth zit maandag precies 70 jaar en 127 dagen op de troon. Daarmee passeert ze de regeringstijd van koning Bhumibol Adulyadej van Thailand. Die regeerde van 9 juni 1946 tot aan zijn overlijden op 13 oktober 2016. Dat was 70 jaar en 126 dagen.
Koningin Elizabeth komt nu op de tweede plaats op de (discutabele) wereldranglijst van langst regerende monarchen. Ze heeft nog 712 dagen te gaan alvorens ze de toppositie kan innemen. Die wordt bezet door de Zonnekoning, Lodewijk (Louis) XIV (14 mei 1643-1 september 1715). Die werd weliswaar lang niet zo oud (76) als Elizabeth (96), maar begon al als vierjarige.
De Queen heeft dus nog bijna twee jaar te gaan om het record te verbeteren. Dat is gezien haar leeftijd een lange tijd. Op de vierde plaats staat overigens vorst Johann II van Liechtenstein met 70 jaar en 91 dagen (1858-1929). De Britse koningin Victoria kwam tot 63 jaar en 216 dagen. Koningin Wilhelmina regeerde 57 jaar en 286 dagen.
Van de huidige monarchen is er niemand die in de buurt komt van Elizabeth. Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei staat op 54 jaar en 251 dagen, de Deense koningin Margrethe op 50 jaar en 150 dagen en koning Carl XVI Gustaf van Zweden op 48 jaar en 271 dagen. Hij viert volgend jaar september zijn gouden jubileum.
Het echte ‘record’ is menselijkerwijs gesproken buiten bereik. Koning Sobhuza van Swaziland (nu eSwatini) regeerde 82 jaar en 254 dagen (1899-1982) en kwam als vier maanden oude baby al op de troon. Maar omdat Swaziland in die tijd deels onder Brits bestuur stond, wordt hij niet meegeteld op de lijst met staatshoofden van 'onafhankelijke landen'. Discutabel. Het onderscheid op de ranglijst is pas kort geleden gemaakt.
Er zijn nog meer zulke – vaak Duitse of Indiase - vorsten die royaal meer dan 70 jaar regeerden. Bernhard VII van Lippe bijvoorbeeld: 81 jaar en 234 dagen, maar dan wel van 1429 tot 1511.
© RB Hans Jacobs
Geplaatst op 13 juni 2022 om 04:35 in Brunei Darussalam, Denemarken Denmark, Duitsland Germany, Frankrijk France, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Jubileum, Nat Dag, Kerst , Liechtenstein, Nederland, Swaziland, Thailand, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, UK Queen Elizabeth, Voormalige monarchie, Zweden Sweden | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Swaziland – zo kennen we eSwatini toch nog beter – is in rep en roer. Afgelopen nacht meldden Zuid-Afrikaanse media dat koning Mswati III (53) het land was ontvlucht, een bericht dat in de loop van dinsdag werd ontkend door de regering.
Wat is er aan de hand in dit door Zuid-Afrika en Mozambique omsloten koninkrijk met zo'n 1,16 miljoen inwoners? Het korte antwoord is: de bevolking en met name de jongeren zijn het gebrek aan vrijheid, democratie en toekomstperspectief beu. Overal in het land zijn rellen uitgebroken, die met veel vernielingen en brandstichtingen gepaard gaan.
Koning Mswati is een absoluut heerser. Het is niet onjuist te zeggen dat hij in de eerste en de tweede plaats aan zichzelf denkt, en aan de macht en rijkdom van zijn zeer uitgebreide familie. Wat wordt bedoeld met uitgebreid? Zijn vader koning Sobhuza II (1899-1982) had naar verluidt zeventig (!) echtgenotes en zo'n 210 kinderen.
Mswati doet het wat rustiger aan met vijftien vrouwen en 35 kinderen, al is van beide het precieze aantal niet officieel bekendgemaakt. Er willen namelijk ook wel eens vrouwen weglopen. Kennelijk is het niet voor iedereen aangenaam aan het hof van Swaziland, ondanks een eigen bungalow en luxe-auto.
Afwijkende meningen en ideeën worden in Swaziland niet op prijs gesteld – politieke partijen zijn sinds jaar en dag verboden – en wie tegen de door de koning gedicteerde stroom ingaat, kan rekenen op bezoek van de politie, gevangenisstraf of erger. Mensen die het niet eens zijn met het bewind wijken vaak uit naar Zuid-Afrika.
Eind mei gebeurde er iets dat de lont in het kruitvat heeft aangestoken.
De 25-jarige rechtenstudent Thabani Nkomonye werd door zijn familie als vermist opgegeven. De politie verspreidde zijn signalement en riep het publiek op naar hem uit te kijken of om informatie te geven. Maar wat bleek kort daarna? De auto van de vermiste student bevond zich op het terrein van de politie...
Fast forward en Nkomonye's lichaam – schedel ingeslagen, ribben gebroken en nog zo wat – wordt langs de weg gevonden, vlak bij de daar opeens weer geparkeerde en nu beschadigde auto. Het wordt duidelijk dat hij slachtoffer is van politiegeweld – niet ongebruikelijk in eSwatini. Maar opeens is de maat vol. Overal breken protesten uit en #justiceforthabani is wat wordt gevraagd.
Parlementslid Magawugawu schaart zich achter het protest, maar de meeste andere parlementsleden – zetbazen eigenlijk – houden zich koest, hetgeen de volkswoede doet toenemen. Zoals vaker bij autoritaire regimes worden de demonstranten afgeschilderd als gevaarlijke onruststokers, en hier zelfs 'blaffende honden' die op hun plaats gezet moeten worden.
De regering probeert de protesten te onderdrukken, maar dit keer lijkt het geen effect te hebben. De afgelopen dagen is de situatie geëscaleerd door brandstichtingen en plunderingen, waarop de politie alleen maar met meer geweld weet te reageren. Dat is de situatie op dit moment, met het bericht dus dat de koning op de vlucht zou zijn geslagen voor het geweld.
Mswati heeft echter teveel te verliezen door zo maar zijn rijk te verlaten, en de demonstranten weten ook niet echt wat ze willen of hoe dat te bereiken. De kans bestaat dus dat de koning, die al sinds 1986 regeert, het nog wel even volhoudt.
© RB Hans Jacobs
Geplaatst op 29 juni 2021 om 21:20 in Swaziland | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Binnen de uitgebreide koninklijke familie van de in maart overleden Zulu-koning Goodwill Zwelithini is een lelijke strijd uitgebroken over zowel de erfenis als de opvolging. Het conflict is verscherpt door het onverwachte overlijden vorige week van koningin-regentes Mantfombi Dlamini-Zulu, de derde echtgenote van Goodwill Zwelithini.
Voor de media in Zuid-Afrika en de provincie KwaZulu-Natal is het nauwelijks bij te benen want leden van de koninklijke familie buitelen over elkaar om tegenstrijdige verklaringen op te leggen. Op de achtergrond speelt ook het koningshuis van eSwatini (v/h Swaziland) een rol want de overleden koningin-regentes is een zus van koning Mswati III.
De grond van het probleem en het conflict is wellicht het feit dat wijlen de koning van de Zulu-natie maar liefst zes keer is getrouwd en dat er nu ongeveer dertig kinderen uit die huwelijken nog in leven zijn, én dat die echtverbintenissen niet allemaal dezelfde status hebben. Het eerste huwelijk was tevens een burgerlijk huwelijk, de andere waren ceremoniële huwelijken waarbij dat met Mantfombi Dlamini werd gezien als het voornaamste. Ze was dan ook de hoofdvrouw.
Op grond daarvan werd Mantfombi aangewezen als regentes voor de duur van de drie maanden rouwperiode na het overlijden van haar man. Haar zoon prins Misuzulu (47) werd ook getipt als nieuwe koning. Maar daar was de eerste echtgenote koningin Sibongile Dlamini (geen Swazi royal) het niet mee eens. Zij is daarom naar het hooggerechtshof in Pietermaritzburg gestapt met een zéér royale eisenlijst.
Koningin Sibongile claimt de helft van de erfenis. De andere vijf vrouwen en hun 26 kinderen kunnen de overige vijftig procent verdelen. Alle bezit was van haar en de overleden koning samen en als in het testament wat anders staat, dan is dit vervalst. Hij had haar als jong meisje volgens Zulu-gebruik laten schaken om in 1969 met haar te trouwen, waardoor zij de hoofdvrouw werd. Wie wat anders zegt, heeft het mis.
Sibongile heeft aan de premier van KwaZulu-Natal gevraagd om in beeld te brengen wie tot de koninklijke familie behoort en wie niet. De regering is namelijk verantwoordelijk voor de financiering van het Zulu-koningshuis, en zou moeten weten wie koning Goodwill tot zijn familie rekende.
Alsof dit drama niet genoeg is, heeft prinses Thembi – een zus van wijlen de koning – zich samen met een andere broer en nog twee leden van de familie, gekeerd tegen de traditionele premier van het koningshuis, prins Buthelezi. De 'royal rebels' zoals ze inmiddels worden genoemd, willen meer inspraak over erfenis en troonopvolging.
De begrafenis van de koningin-regentes is donderdag bij het krieken van de dag. Vrijdag is er een herdenkingsplechtigheid waarvoor leden van beide koninklijke families zijn uitgenodigd. Er wordt gefluisterd dat dit keer wel meteen daarna de opvolger van Goodwill Zwelithini bekend wordt gemaakt om verder gekonkel en gemanipuleer een halt toe te roepen en rust te brengen onder de Zulu-bevolking.
Prins Buthelezi erkende dinsdag dat hij weet heeft van geruchten dat de koningin-regentes vergiftigd zou zijn, hetgeen al aangeeft in welk klimaat van beschuldigingen en verdachtmakingen de koninklijke familie zich bevindt. KwaZulu-Natal-premier Sihle Zikala heeft opgeroepen om wijlen de koning en koningin-regentes te respecteren.
© RB Hans Jacobs
Geplaatst op 04 mei 2021 om 08:09 in Afrika Africa, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Swaziland, Troonswisseling Abdication Coronation | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Naast 'zakelijk' koninklijk nieuws en alle berichten rond de uitvaart van prins Philip zijn er ook opmerkelijke koninklijke 'varia'. Een keuze:
Koning Filip had maandag een telefonisch onderhoud met burgemeester Fabrice Cumps van de Brusselse gemeente Anderlecht. Dit om zijn medeleven uit te spreken met de de getroffen families en brandweerlieden van de zware woningbrand afgelopen nacht, waarbij één dode viel en dertig mensen gewond raakten.
De Deense kroonprins Frederik is met zijn gezin voor de komende maanden neergestreken in Kancellihuset, zijn verblijf bij Fredensborg Slot. De verhuizing uit het Frederik VIII's Palæ van Amalienborg heeft het afgelopen weekeinde plaatsgevonden, meldde het hof.
Frederik en Mary zijn hier hun getrouwde leven in 2004 begonnen en woonden er tot de verhuizing in 2010 naar Kopenhagen. Vorig jaar april was al aangegeven dat ze er weer voor langere tijd hun intrek wilden nemen. Lees ook: Frederik en Mary verlaten Kopenhagen
Koning Mswati III van eSwatini - voorheen Swaziland, de naam werd in 2018 veranderd - markeert maandag zijn 53ste verjaardag. Mswati maakte eerder dit jaar bekend besmet te zijn geweest met het virus en dankzij medische hulp uit Taiwan te zijn genezen.
Koning Felipe is in het El Pardo gastheer bij een diner voor de bezoekende presidenten van Guatemala, Alejandro Giammattei Falla, en de Dominicaanse republiek, Luis Rodolfo Abinader Corona. De presidenten zijn op weg naar Andorra, waar woensdag de Ibero-Amerikaanse top wordt gehouden. Felipe gaat zelf dinsdag ook (weer) naar Andorra.
Sibille de Cartier heeft maandag in Bangkok haar geloofsbrieven als nieuwe Belgische ambassadeur aangeboden aan de Thaise koning Vajiralongkorn. Zoals gebruikelijk werd de koning bij de plechtigheid vergezeld door koningin Suthida.
© RB; Beeld: sociale media
Geplaatst op 19 april 2021 om 19:15 in Afrika Africa, Andorra Andorre, België Belgium Belgique, Denemarken Denmark, Jubileum, Nat Dag, Kerst , Spanje Spain, Swaziland, Thailand, Z-Corona Covid-19, Z-Kunst, Media, Cultuur, Z-Werkbezoek | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
In Swaziland, tegenwoordig eSwatini geheten, is woedend gereageerd op de scherpe kritiek van de vertrekkende Amerikaanse ambassadeur Lisa Peterson op het spilzieke uitgavepatroon van koning Mswati III.
,,De opmerkingen waren beneden de status en waardigheid van een lid van het diplomatieke corps”, aldus het boze commentaar in de door het paleis gecontroleerde krant Observer.
,,Dit is een droevig en teleurstellend afscheid van de ambassadeur, dat al het goede werk dat ze de afgelopen jaren heeft verricht, vernietigd. Het is maar goed dat ze vertrekt.” Het commentaar wordt door waarnemers beschouwd als de mening van het paleis.
Peterson nam geen blad voor de mond in een afscheidsgesprek met nieuwsmedia uit eSwatini. Ze vroeg zich af of ontwikkelingshulp nog wel zinvol was op het moment dat de koning en zijn familie zich te buiten gingen aan de aanschaf van dure auto's en reisjes naar Disneyland en New York.
,,We zijn op het punt aangekomen dat je je afvraagt waarom ons belastinggeld hier naar toe gaat. Waarom moet het belastinggeld van mijn kinderen worden besteed aan gezondheidszorg in dit land, terwijl het duidelijk is dat de koning geld teveel heeft en niet weet wat hij er mee moet doen.”
Koning Mswati (52) had in december elf nieuwe Rolls-Royces gekregen, waarvan het de vraag is of ze een geschenk waren in ruil voor gunsten of een onverantwoordelijke uitgave van ruim vier miljoen. Peterson vond dat er paal en perk moet worden gesteld aan de koninklijke uitgaven. Die worden bekostigd uit de schatkist en het parlement mag er volgens de grondwet geen rem op zetten. Tijd om de grondwet te veranderen aldus de Amerikaanse ambassadeur.
© RB; Bron: All Africa Report
Geplaatst op 30 juli 2020 om 19:42 in Afrika Africa, Swaziland, United States | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Publieke vieringen van koninklijke verjaardagen worden overal in de wereld geschrapt. Het Afrikaanse koninkrijk eSwatini, het vroegere Swaziland, is geen uitzondering.
Koning Mswati III wordt zondag 52 jaar en heeft besloten binnen te blijven om geen risico te lopen op besmetting met het coronavirus. Geld dat was bestemd voor de verjaardagsviering wordt nu gebruikt voor de bestrijding van de pandemie.
De koning had zich rond Pasen ook al niet laten zien hetgeen in verschillende media in Zuid-Afrika leidde tot speculaties over zijn gezondheid. De koning zou ernstig ziek zijn en in kritische toestand verkeren, aldus onbevestigde berichten.
,,De koning is niet ziek. Hij maakt het goed en leidt het kabinet vanuit het paleis. Af en toe vergadert hij met de premier en de minister van volksgezondheid”, aldus minister Thuli Dlada (Buitenlandse Zaken) tegen VOA. De bewindsvrouw vond de geruchten ,,een erg zieke grap en erg lasterlijk."
De autocratische regerende koning Mswati III, in het buitenland vooral bekend door zijn grote aantal echtgenotes (minstens een dozijn), is niet de enige die zijn verjaardag binnenshuis moeten vieren.
De Deense koningin Margrethe (80) moest donderdag thuisblijven, evenals groothertog Henri (65) van Luxemburg. Koning Willem-Alexander zag Koningsdag afgelast worden en de Britse koningin Elizabeth, die later deze maand 94 jaar hoopt te worden, weet nu al dat de publieke viering in juni niet doorgaat.
© RB
Geplaatst op 16 april 2020 om 20:21 in Afrika Africa, Denemarken Denmark, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Swaziland, Z-Corona Covid-19 | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Het valt nauwelijks nog bij te houden, de reeks annuleringen of verschuivingen op de nationale en internationale agenda vanwege de coronacrisis. Koninklijke families zitten ook met de handen over elkaar, in de hoop snel weer aan de slag te kunnen. Een kleine greep uit de berichten van de afgelopen dagen:
Geplaatst op 19 maart 2020 om 20:40 in Afrika Africa, Amalia Alexia Ariane, Apeldoorn & Oranjes, België Belgium Belgique, Bhutan, Denemarken Denmark, Griekenland Greece, Iran, Shah , Japan, Jordanië Jordan, Koninginnedag Koningsdag, Margriet & Pieter, Monaco, Máxima, Koningin, Prinses, NED Wintersport Lech, Nederland, Noorwegen Norway, Oostenrijk Austria Habsburg, Spanje Spain, Sport, Olympics, IOC, Staatsbezoek State Visit, Swaziland, UK & Commonwealth, UK Queen Elizabeth, UK Windsor, Willem-Alexander, Z-Corona Covid-19 | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Het aantal genodigden bij de intronisatie van keizer Naruhito is imposant. Maar Japan heeft dan ook de hele wereld uitgenodigd. Volgens de maandag verstrekte opgave worden de volgende 'royals' verwacht.
KONINKLIJKE GASTEN IN JAPAN
Bahrein: kroonprins Salman
België: koning Filip en koningin Mathilde
Bhutan: koning Jigme Khesar en koningin Jetsun
Brunei: sultan Hassanal Bolkiah en prins Mateen
Cambodja: koning Norodom Sihamoni
Denemarken: kroonprins Frederik en kroonprinses Mary
eSwatini: koning Mswati III en een van zijn koninginnen
Jordanië: kroonprins Hoessein
Lesotho: koning Letsie III met koningin
Liechtenstein: erfprins Alois
Luxemburg: groothertog Henri
Maleisië: koning sultan Abdullah en echtgenote
Marokko: prins Moulay Rachid
Monaco: vorst Albert II
Nederland: koning Willem-Alexander en koningin Máxima
Noorwegen: kroonprins Haakon
Qatar: emir Tamim
Samoa: prins Tuimaleali'ifano Sualauvi II, staatshoofd
Spanje: koning Felipe en koningin Letizia
Tonga: koning Tupou VI en koningin
Verenigd Koninkrijk: prins van Wales
Zweden: koning Carl Gustaf en kroonprinses Victoria
Opvallend niet vertegenwoordigd met lid koningshuis: Thailand
Geplaatst op 21 oktober 2019 om 15:21 in Afrika Africa, Andorra Andorre, Bahrein Bahrain, België Belgium Belgique, Bhutan, Brunei Darussalam, Cambodja Cambodia, Denemarken Denmark, Japan, Jordanië Jordan, Lesotho, Liechtenstein, Luxembourg, Maleisië Malaysia, Marokko Maroc Morocco, Mexico, Monaco, Mozambique, Nederland, Noorwegen Norway, Qatar, Samoa, Spanje Spain, Swaziland, Thailand, Tonga, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, Willem-Alexander, Zweden Sweden | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koning Willem-Alexander spreekt de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties al op de eerste dag toe. Dat blijkt uit de voorlopige sprekerslijst die in New York is opgesteld.
De koning is ingedeeld als dertiende spreker tijdens de middagsessie op dinsdag 24 september. In de ochtenbijeenkomst, waarmee het VN-circus min of meer wordt geopend, voert onder anderen de Amerikaanse president Donald Trump het woord.
Het schema kan nog veranderen omdat landen op het laatste moment van gedachten kunnen veranderen. Zo staat de Marokkaanse koning Mohammed VI aankondigd als de volgende spreker na koning Willem-Alexander, maar de afgelopen jaren liet 'M6' zich meestal vervangen door zijn broer of premier.
Het opstellen van het spreekschema is nauwkeurig pas en meetwerk van het VN-secretariaat, waarbij met tal van factoren rekening moet worden gehouden: niet alleen protocol en traditie, maar ook wie een land afvaardigt om de vergadering toe te spreken en wanneer iemand ook tijd heeft.
De wereldmachten China en Rusland bijvoorbeeld komen pas op de vierde dag aan bod omdat ze niet hun staatshoofd maar een vicepremier of minister sturen. Duitsland, dat ook een minister laat spreken, komt nog later aan de beurt. Andere koninklijke sprekers zijn in de eerste sessie, na president Trump, de emir van Qatar en koning Abdullah van Jordanië.
In de bijeenkomst waarin koning Willem-Alexander is ingedeeld, staan ook prins Albert van Monaco en erfprins Alois van Liechtenstein aangekondigd, naast dus de koning van Marokko. Hekkesluiter bij die sessie is overigens de Britse premier Boris Johnson. Ook eSwatini (ex-Swaziland) en Tonga laten later in de VN-week hun koning het woord voeren.
© RB
Geplaatst op 13 september 2019 om 18:42 in Jordanië Jordan, Liechtenstein, Marokko Maroc Morocco, Monaco, Nederland, Qatar, Swaziland, Tonga, United Nations & UNSGSA, United States, Willem-Alexander | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Laatste reacties