Geplaatst op 16 januari 2024 om 11:47 in Andorra Andorre, Australië Australia, Bahrein Bahrain, België Belgium Belgique, Bhutan, Brunei Darussalam, Cambodja Cambodia, Canada, Denemarken Denmark, Japan, Jordanië Jordan, Koeweit Kuwait, Lesotho, Liechtenstein, Luxembourg, Maleisië Malaysia, Marokko Maroc Morocco, Monaco, Nederland, New Zealand, Noorwegen Norway, Oman, Qatar, Saudi Arabia, Spanje Spain, Swaziland, Thailand, Tonga, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, Willem-Alexander, Zweden Sweden | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Het is feest tralala. De koning van Thailand wordt donderdag zeventig jaar. De Thai is gevraagd huis en haard te versieren en aanwezig te zijn bij de festiviteiten die overal in het land zijn georganiseerd. Veel Thai zullen echter liever het vierdaagse weekeinde gebruiken voor andere doeleinden.
Koning Vajiralongkorn is het afgelopen jaar veel minder in het nieuws geweest dan in de voorgaande periode. Wat daarbij opvalt, is het weer verdwijnen van zijn ‘noble consort’ Sineenat. Van haar is sinds eind 2021 niets meer vernomen. Vajiralongkorn gaat tegenwoordig alleen op stap met koningin Suthida. Die straalt dan ook van oor tot oor.
Het rommelige privéleven van de koning beheerste lange tijd het nieuws uit Thailand. Suthida werd enkele dagen voor de kroning van Vajiralongkorn in mei 2019 zijn vierde echtgenote. Maar niet lang daarna werd Sineenat ‘gelegaliseerd’ door haar koninklijke bijvrouw te maken. Een ongemakkelijke situatie voor de koningin, zeker toen Vajiralongkron steeds vaker met hen beiden in de openbaarheid trad.
* De koning donderdag bij de verjaardagsontvangst in het Grand Palace
Voor Suthida klaarde het op toen Sineenat in de gevangenis werd gegooid vanwege jaloezie en het te veel op de voorgrond willen treden. Niemand echter zo wispelturig als Vajiralongkorn die haar binnen het jaar weer terughaalde. De meestal in Beieren verblijvende koning koos eind 2020 voor een nieuwe tactiek. Hij ging voortaan om beurten met Suthida en Sineenat op stap.
Het koninklijk stuivertje wisselen zaaide verwarring in de gelederen van de superfans van het koningshuis. Zeker toen de koningin weken achtereen buiten beeld bleef. Gezien het gemak waarmee hij in het verleden vrouwen had afgedankt, bestond de vrees dat Suthida dit lot ook had ondergaan. In het geruchtencircuit heette het zelfs dat de koning van plan was om Sineenat de titel van koningin te geven, of anders toch wel van prinses.
* Archieffoto van de koning met koningin Suthida (r) en Sineenat, die netjes apart zit.
Dat gebeurde echter niet. Er was binnen en buiten het paleis teveel weerstand. Om een einde te maken aan alle verhalen over wie van de twee nu zijn voorkeur heeft, toerde hij weer met allebei. ,,Hoe kan de koning zowel zijn vrouw als zijn minnares meenemen om openlijk een evenement bij te wonen”, werd gevraagd.
,,We gaan toch niet toestaan dat ongebruikelijke dingen in de samenleving normaal worden? We moeten eisen dat hij slechts één vrouw meeneemt naar een openbaar optreden.” Aan die oproep werd vanaf oktober 2021 gehoor gegeven. Vajiralongkorn keerde vanuit Beieren terug zonder Sineenat. Sindsdien is ze compleet van de aardbodem verdwenen. Mogelijk achtergebleven in Beieren. Het paleis noemt haar niet meer.
De ‘noble consort’ ontbrak bij de ontvangsten (foto boven) en offerandes die het koningspaar donderdag gaf ter ere van de koninklijke verjaardag. De verwachting is ook dat ze op 12 augustus niet zal verschijnen op de foto’s die gemaakt zullen worden van een bezoek aan de dan negentigjarige koningin-moeder Sirikit.
© RB; Beeld: screenshots sociale media, Thai Royal Office
Geplaatst op 28 juli 2022 om 08:25 in Duitsland Germany, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Jubileum, Nat Dag, Kerst , Thailand | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koningin Elizabeth zit maandag precies 70 jaar en 127 dagen op de troon. Daarmee passeert ze de regeringstijd van koning Bhumibol Adulyadej van Thailand. Die regeerde van 9 juni 1946 tot aan zijn overlijden op 13 oktober 2016. Dat was 70 jaar en 126 dagen.
Koningin Elizabeth komt nu op de tweede plaats op de (discutabele) wereldranglijst van langst regerende monarchen. Ze heeft nog 712 dagen te gaan alvorens ze de toppositie kan innemen. Die wordt bezet door de Zonnekoning, Lodewijk (Louis) XIV (14 mei 1643-1 september 1715). Die werd weliswaar lang niet zo oud (76) als Elizabeth (96), maar begon al als vierjarige.
De Queen heeft dus nog bijna twee jaar te gaan om het record te verbeteren. Dat is gezien haar leeftijd een lange tijd. Op de vierde plaats staat overigens vorst Johann II van Liechtenstein met 70 jaar en 91 dagen (1858-1929). De Britse koningin Victoria kwam tot 63 jaar en 216 dagen. Koningin Wilhelmina regeerde 57 jaar en 286 dagen.
Van de huidige monarchen is er niemand die in de buurt komt van Elizabeth. Sultan Hassanal Bolkiah van Brunei staat op 54 jaar en 251 dagen, de Deense koningin Margrethe op 50 jaar en 150 dagen en koning Carl XVI Gustaf van Zweden op 48 jaar en 271 dagen. Hij viert volgend jaar september zijn gouden jubileum.
Het echte ‘record’ is menselijkerwijs gesproken buiten bereik. Koning Sobhuza van Swaziland (nu eSwatini) regeerde 82 jaar en 254 dagen (1899-1982) en kwam als vier maanden oude baby al op de troon. Maar omdat Swaziland in die tijd deels onder Brits bestuur stond, wordt hij niet meegeteld op de lijst met staatshoofden van 'onafhankelijke landen'. Discutabel. Het onderscheid op de ranglijst is pas kort geleden gemaakt.
Er zijn nog meer zulke – vaak Duitse of Indiase - vorsten die royaal meer dan 70 jaar regeerden. Bernhard VII van Lippe bijvoorbeeld: 81 jaar en 234 dagen, maar dan wel van 1429 tot 1511.
© RB Hans Jacobs
Geplaatst op 13 juni 2022 om 04:35 in Brunei Darussalam, Denemarken Denmark, Duitsland Germany, Frankrijk France, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Jubileum, Nat Dag, Kerst , Liechtenstein, Nederland, Swaziland, Thailand, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, UK Queen Elizabeth, Voormalige monarchie, Zweden Sweden | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Volgens nog onbevestigde berichten uit Thailand is koning Vajiralongkorn voor het eerst in meer dan een jaar weer vertrokken naar zijn geliefde Beieren, waar hij de laatste jaren vaker te zien was dan in Thailand zelf.
De goed ingevoerde journalist Andrew MacGregor Marshall, had vorige week op basis van bronnen in Bangkok al aangekondigd dat er een reis van Vajiralongkorn aan zat te komen.
De Thaise koning, die in 2016 zijn overleden vader koning Bhumibol opvolgde, woonde de afgelopen jaren in Duitsland. Daar gaat zijn zoon prins Dipangkorn ook naar school. In het coronajaar huurde de koning een heel hotel af in Garmisch-Partenkrichen. Daarmee kon hij de toen geldende strenge Duitse coronaregels – die hotels beval te sluiten – omzeilen.
Vajiralongkorn reisde vorig jaar slechts een enkele keer terug naar Thailand, waar hij dan vaak amper 24 uur bleef. Bij die reizen haalde hij zijn echtgenote koningin Suthida dan op in Zürich – of hij liet haar eerst overkomen naar München. Volgens ingewijden hoefde de koning zich in Beieren zonder vrouw niet te vervelen. Hij zou daar worden vergezeld door een ‘harem’ van minstens een dozijn dames.
De afgelopen dagen was er al opmerkelijk vliegverkeer tussen Bangkok en München, waarbij ook de lievelingstoestellen van de koning waren betrokken. Dat duidde al op de mogelijkheid dat Vajiralongkorn weer terug wilde naar Duitsland. Vorig jaar oktober vloog hij naar Thailand, waar toen tal van protesten werden gehouden, waarbij ook de monarchie op de korrel werd genomen en zijn afwezigheid werd bekritiseerd.
Sindsdien is de koning in eigen land gebleven, waar hij de eerste maanden van zijn verblijf zich voor het eerst sinds zijn aantreden en kroning ook buiten Bangkok liet zien, al of niet vergezeld door koningin Suthida of bijvrouw Sineenat – of allebei.
© RB
Geplaatst op 07 november 2021 om 22:27 in Duitsland Germany, Thailand, Z-Corona Covid-19, Z-Vakantie Holidays | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Volgens de Royal Gazette, het staatsblad van Thailand, is kapitein Chaloemsak Ruenmongkon wegens desertie zijn militaire rang ontnomen. Een cynische maatregel zo meldt Thailand-specialist Andrew MacGregor Marshall zaterdag want de officier is drie jaar geleden om het leven gebracht – op hoger bevel.
Chaloemsak Ruenmongkon werd in 2018 beschuldigd van majesteitsschennis. Hij week daarop uit naar het buitenland. Op majesteitsschennis staat in Thailand vijftien jaar celstraf. Een elite militair zoals Ruenmongkon zou ook niet op enige clementie kunnen rekenen. Ruenmongkon zou naar Maleisië en daarna naar de Filipijnen zijn gegaan en is sindsdien spoorloos.
Volgens goed ingelichte kringen is hij naar Thailand teruggehaald – niet vrijwillig, zoals met meer critici en tegenstanders van de Thaise regering en monarchie is gebeurd. Hij zou daarna zijn gedood, zonder dat daar verder enige ruchtbaarheid aan werd gegeven. Maar nu is hij ook officieel onteerd door hem zijn rang af te nemen.
Ook als het formeel zou moeten, is het een cynische maatregel, die aantoont hoe haatdragend de koning en het Thaise regime kunnen zijn.
© RB
Geplaatst op 18 juli 2021 om 12:48 in Thailand | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
De Thaise prinses Sirindhorn heeft woensdag eer betoond aan koning Ananda, ook bekend als Rama VIII – de voorganger van Sirindhorns vader koning Bhumibol (Rama IX). De koning kwam precies 75 jaar geleden om het leven.
Dat betekent ook dat het woensdag 75 jaar geleden was dat Bhumibol op de troon kwam, als opvolger van zijn vermoorde oudere broer. Bhumibol regeerde vervolgens zeventig jaar, van 9 juni 1946 tot aan zijn overlijden in oktober 2016.
De dood van koning Ananda is nog altijd een taboe-onderwerp in Thailand. De jonge Ananda (*1925) was als negenjarige koning geworden na het aftreden van zijn oom koning Prajadhipok en woonde pas sinds december 1945 in Thailand. Hij werd dood aangetroffen in zijn bed. Het taboe behelst hoe en door wie hij is omgekomen.
Veel buitenlandse bronnen gaan er tegenwoordig vanuit dat Bhumibol per ongeluk zijn broer heeft doodgeschoten. Een versie van de tragische gebeurtenissen die natuurlijk niet past in de koninklijke iconografie. Dat Ananda zichzelf al of niet per ongeluk zou hebben doodgeschoten paste evenmin in de geschiedschrijving.
Er is dan ook een versie waarin huurmoordenaars of leden van de hofhouding Ananda hebben gedood – er zijn in 1955 ook drie mensen voor ter dood gebracht. Maar de zaak is vrijwel meteen afgedekt en ook Bhumibol heeft later verschillende verklaringen gegeven.
De schrijver en journalist Andrew MacGregor Marshall schreef in 2012:
Het lijdt geen twijfel dat Bhumibol Adulyadej die ochtend zijn broer heeft neergeschoten en vermoord. De koning is de enige in leven gebleven persoon die zeker weet wat er precies is gebeurd in de Barompiman Hall-slaapkamer in het Grand Palace waar Ananda werd vermoord, en hij lijkt vastbesloten zijn kennis mee te nemen naar het graf.
Maar een schat aan hedendaags documentair bewijs, evenals de acties en ontwijkingen van Bhumibol in de nasleep van de dood van zijn broer, en het ontbreken van een andere overtuigende verklaring voor wat er is gebeurd, dragen bij aan de overweldigende waarschijnlijkheid dat Bhumibol verantwoordelijk was.
Zoals Thammasat University-professor Somsak Jeamteerasakul, de toonaangevende academische expert op het gebied van de gebeurtenissen rond de dood van Ananda, heeft opgemerkt, kan deductie een lange weg gaan:
Er was een beperkte ruimte, er waren slechts een beperkt aantal mensen bij betrokken en sommigen zijn niet eerlijk geweest met de waarheid – we kunnen erover nadenken en uitleggen wat er is gebeurd. Het was vrijwel zeker niet met voorbedachten rade, en waarschijnlijk een ongeluk, en Bhumibol is nooit over de gebeurtenis heen gekomen.
© RB
Geplaatst op 09 juni 2021 om 21:14 in Thailand, Troonswisseling Abdication Coronation | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koning Willem-Alexander had woensdagmorgen bij de beëdiging van nieuwe ambassadeurs twee heel bekende gezichten voor zich. Op Paleis Noordeinde - hun huidige werkplek - beëdigde hij namelijk ook twee binnenkort vertrekkende leden van zijn eigen hofhouding: ceremoniemeester Simon van der Burg en Máxima's particulier secretaris Gabriella Sancisi.
Van der Burg, die per 1 augustus 2017 door Buitenlandse Zaken was uitgeleend aan koning Willem-Alexander, vertrekt deze zomer naar Bulgarije, waar hij dus ambassadeur wordt. Voor zijn aanstelling aan het hof was Van der Burg werkzaam als consul-generaal in Ho Chi Minh-stad in Vietnam en hij keert nu dus weer terug in de diplomatieke dienst.
Gabriella Sancisi wordt ambassadeur in Slowakije. Ze is sinds maart 2014 werkzaam voor koningin Máxima en werkte voor haar detachering in het paleis op de Nederlandse ambassade in Zagreb, Kroatië, als plaatsvervanger van de ambassadeur. Sancisi studeerde Nederlands Recht in Leiden en Italiaanse Taal- en Letterkunde in Leiden en Bologna. In 1997 trad zij in dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Er werden door de koning nog vier andere ambassadeurs beëdigd: Remco van Wijngaarden die met standplaats Bangkok aan de slag gaat in Thailand, Cambodja en Laos, Johan Verboom die ambassadeur wordt in Slovenië, Tsjeard Hoekstra die naar Angola gaat en Esther Loeffen die aan de slag gaat in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso.
© RB; Beeld @ MPE
Geplaatst op 09 juni 2021 om 11:32 in Bulgaria, Cambodja Cambodia, Máxima, Koningin, Prinses, Nederland, Thailand, Willem-Alexander | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koning Vajiralongkorn heeft zich dinsdag voor het eerst in bijna een maand weer in het openbaar vertoond. De Thaise monarch verscheen met zijn beide partners koningin Suthida en nobele gemalin Sineenat in de Amphorn Sathan Residential Hall, de residentie van de koning, voor installatie van een nieuw lid van de Geheime Raad, de Privy Council.
Koning Vajiralongkorn (68) was voor het laatst gezien op 28 april. Toen hij met zijn beide vrouwen en oudste dochter prinses Bajrakitiyabha medisch materiaal overhandigde voor de strijd tegen de coronapandemie.
Omdat hij zo lang uit het zicht verdween – normaal heeft het Koninklijk Journaal op de Thaise televisiezenders altijd wel wat te melden – kwam er een enorme geruchtenstroom op gang over de gezondheid van Vajiralongkorn. Algemeen wordt aangenomen – in elk geval door kritische volgers van het koningshuis – dat de koning (ernstig) ziek is geweest en enige tijd in het ziekenhuis heeft gelegen.
Van officiële zijde is echter niets meegedeeld en is de lange afwezigheid ook niet verklaard. De afgelopen jaren was Vajiralongkorn veel langer uit het nieuws omdat hij in feite in Beieren woonde; pas sinds vorig jaar oktober is hij weer permanent in eigen land. Naar verluidt overigens niet van harte.
De politieke situatie en de aanzwellende kritiek op onder meer zijn buitenlands verblijf, deden hem besluiten voorlopig in Thailand te blijven en tevens aan zijn imago te werken door het land kriskras te doorkruisen. Dat was een primeur voor de in 2016 aangetreden monarch, die in de tussentijd meer van Beieren en Zwitserland (waar zijn vrouw Suthida woont) had gezien dan van Thailand.
Gezien de impopulariteit van de koning was het niet gek dat hij de afgelopen weken met enige regelmaat dood werd verklaard, of dat daar in elk geval op werd gehint. ,,Alles is goed”, kregen Thaise koningshuisfans te horen en gezien de beelden die dinsdag uit het paleis kwamen, lijkt dat ook (weer) zo te zijn.
© RB; Beeld: sociale media
Geplaatst op 25 mei 2021 om 22:12 in Duitsland Germany, Thailand | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koning Vajiralongkorn van Thailand is met ademhalingsproblemen opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt althans de doorgaans goed ingevoerde journalist Andrew MacGregor Marshall op basis van zijn Thaise bronnen.
De koning is naar het Bangkok Hospital gebracht en daarna met spoed naar het Siriraj-ziekenhuis, waar hij werd opgenomen op de intensive care. Thaise media en het paleis bewaren het stilzwijgen.
In een follow-up op het bericht meldde MacGregor Marshall donderdag dat de situatie zich heeft gestabiliseerd en dat er niet direct levensgevaar zou zijn. Aanvankelijk werden de ademhalingsproblemen in verband gebracht met een mogelijke coronabesmetting, maar bij een latere update donderdag is dat in twijfel getrokken.
Koning Vajiralongkorn (68) is de voorbije maanden in elk geval regelmatig bekritiseerd omdat hij zich niet hield aan de in Thailand geldende coronamaatregelen; hij hield niet altijd afstand, droeg geen mondkapjes bij optredens en negeerde bij het heen en weer vliegen tussen Bangkok en München de Thaise quarantaineregels.
Het coronavirus is momenteel aan een opmars bezig in Thailand, waarbij ook de gevangenen genomen leiders van de studentendemonstraties in de gevangenis besmet zijn geraakt. Aan vaccineren is Thailand nog nauwelijks toegekomen, mede omdat is ingezet op één fabrikant die het AstraZeneca vaccin in licentie mocht maken. Het bedrijf is in koninklijke handen. Vandaar.
© RB
Geplaatst op 13 mei 2021 om 13:24 in Thailand, Z-Corona Covid-19, Z-Kunst, Media, Cultuur | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Het gecompliceerde familieleven van de Thaise koning Vajiralongkorn is weer iets ingewikkelder dan gedacht. De doorgaans goed ingevoerde journalist Andrew MacGregor Marshall meldde vrijdag dat de koning bij één van de dames uit zijn 'harem' een zoon heeft verwekt. Vrouw en kind zouden zijn ondergebracht in Zwitserland.
Koning Vajiralongkorn (68) is vier keer getrouwd.
Hij heeft zeven kinderen, van wie er vijf niet binnen een huwelijk zijn geboren en van wie vier zoons door hun vader zijn verbannen. Het Thaise hof spreekt dan ook officieel over slechts drie kinderen van de koning: prinses Bajrakitiyabha (42) uit het eerste huwelijk, prinses Sirivannavari (34) uit het achteraf gesloten tweede huwelijk en prins Dipangkorn (16) uit het derde.
Koning Vajiralongkorn trouwde in mei 2019, vlak voor zijn kroning, voor de vierde keer.
Hij maakte zijn echtgenote Suthida (42) – slechts enkele maanden ouder dan de oudste dochter – koningin. Enkele maanden later kwam daar de 'nobele gemalin' Sineenat (36) bij. Die positie werd haar in oktober van dat jaar bruut ontnomen, maar sinds september 2020 is de 'bijvrouw' weer in genade aangenomen. Sindsdien wedijvert zij met Suthida om de koninklijke aandacht.
Koning Vajiralongkorn heeft aan twee echtgenotes niet genoeg.
Als kroonprins en daarna als koning verbleef Vajiralongkorn bij voorkeur in Beieren, ver van Thailand. Hij bezit er enkele villa's en in het coronajaar nam hij zijn intrek in een geheel voor hem gereserveerd luxehotel in Garmisch-Partenkirchen. Koningin Suthida was daar niet welkom. Die was ondergebracht in hotel Waldegg in het Zwitserse Engelberg.
De koning omringde zich in Beieren met naar verluidt een twintigtal vrouwen – zijn 'harem'. Eén van de dames heeft hem nu een zoon geschonken. Misschien zijn er nog wel meer kinderen. Dat is niet bekend. Het is al bijzonder dat de geboorte van dit kind aan het licht is gekomen.
De Schotse journalist, verbannen uit Thailand, belooft er zondag op zijn betaalsite meer over te vertellen. Moeder en kind zouden ook in hotel Waldegg zijn gehuisvest, bij koningin Suthida. Af en toe komt Vajiralongkorn daar ook op visite, hetgeen voor een sfeer van angst zorgt vanwege de grillige nukken van de koning.
Sinds oktober is de koning niet meer in Beieren geweest. Zeer tegen zijn zin. De gespannen politieke situatie in eigen land met demonstranten die voor het eerst om hervorming van de monarchie durfden te vragen, stonden terugkeer naar Duitsland in de weg. Prins Dipangkorn is daar nog wel en vierde donderdag in alle eenzaamheid zijn verjaardag. Zijn moeder zit namelijk opgesloten in Thailand.
Ondertussen zitten de voormannen van de demonstranten al maanden vast op beschuldiging van onder meer majesteitsschennis.
© RB
Geplaatst op 30 april 2021 om 12:26 in Duitsland Germany, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Thailand | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Laatste reacties