Geplaatst op 16 januari 2024 om 11:47 in Andorra Andorre, Australië Australia, Bahrein Bahrain, België Belgium Belgique, Bhutan, Brunei Darussalam, Cambodja Cambodia, Canada, Denemarken Denmark, Japan, Jordanië Jordan, Koeweit Kuwait, Lesotho, Liechtenstein, Luxembourg, Maleisië Malaysia, Marokko Maroc Morocco, Monaco, Nederland, New Zealand, Noorwegen Norway, Oman, Qatar, Saudi Arabia, Spanje Spain, Swaziland, Thailand, Tonga, Troonswisseling Abdication Coronation, UK & Commonwealth, UK Charles Camilla, Willem-Alexander, Zweden Sweden | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koning Willem-Alexander heeft donderdagmorgen een kleindochter van koning Tupou IV (1918-2006) ontvangen op paleis Noordeinde. Titilupe Fanetupouvava’u Tu’ ivakano is de nieuwe ambassadeur van het Pacifische koninkrijk en kwam haar geloofsbrieven aanbieden.
De moeder van de ambassadeur is prinses Salote Pilolevu, de 'Princess Royal' van Tonga. De prinses is zus van de koningen George Tupou V (1948-2012) en de huidige koning Tupou VI. Haar standplaats in Londen, waar ze in 2018 al haar geloofsbrieven kon aanbieden aan koningin Elizabeth.
Titilupe Fanetupouvava’u Tu’ ivakano woonde eerder al in Engeland. Haar vader Lord Tuita was ook ambassadeur van Tonga. Die functie heet in het Verenigd Koninkrijk overigens anders: High Commissioner, een aanduiding die wordt gebruikt voor landen binnen het Gemenebest. Een dochter van koning Tupou VI is High Commissioner in Australië.
Het kleine Tonga heeft nauwelijks een diplomatieke dienst. De post in Londen is de enige in heel Europa. Titilupe Fanetupouvava’u Tu’ ivakano heeft dan ook heel wat landen te bestrijken. Zo bood ze ook al eens haar geloofsbrieven aan bij groothertog Henri in Luxemburg.
Het was donderdag een bijzondere datum voor de koninklijke familie van Tonga. Op 16 december 1965 overleed koningin Salote, de betovergrootmoeder van de ambassadeur. Daardoor kwam koning Taufa'ahau Tupou IV op de troon.
Koning Willem-Alexander maakte donderdag van het aanbieden van geloofsbrieven overigens een marathonsessie. Op paleis Noordeinde kwamen maar zeven ambassadeurs langs, waar normaal gesproken maar drie diplomaten achter elkaar worden ontvangen.
Het ging in dit geval, zo maakte de RVD bekend, om ambassadeurs die Nederland 'erbij' doen en die in Brussel, Parijs of Londen hun ambassade en residentie hebben. Dat één ambassadeur meerdere landen bestrijkt is heel gewoon. Zo is de Nederlandse ambassadeur in Thailand ook de Nederlandse vertegenwoordiger in de buurlanden Laos en Cambodja.
Dat betekent ook dat zo'n ambassadeur meerdere keren zijn geloofsbrieven moet aanbieden, zoals ook het geval was met de in Den Haag geaccrediteerde en in Brussel gehuisveste nieuwe ambassadeur van Bhutan. Die is ook in meerdere landen aangesteld.
Bij de overhandigingen werden de richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen: het militair ceremonieel is aangepast. De geloofsbrieven werden ook niet rechtstreeks aan de koning overhandigd, maar door de ambassadeur op een tafel geplaatst.
© RB; Bron: RVD; Beeld: © Patrick van Katwijk; Screenshots
Geplaatst op 16 december 2021 om 11:29 in Bhutan, Nederland, Tonga, UK & Commonwealth, UK Queen Elizabeth, Willem-Alexander, Z-Corona Covid-19 | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koning Willem-Alexander maakt deze week van het aanbieden van geloofsbrieven van nieuwe ambassadeurs een marathonsessie. Op paleis Noordeinde komen donderdag maar liefst zeven ambassadeurs langs, waar normaal gesproken maar drie diplomaten achter elkaar worden ontvangen.
Het gaat in dit geval, zo maakte de RVD bekend, om ambassadeurs die Nederland 'erbij' doen en die in Brussel, Parijs of Londen hun ambassade en residentie hebben. Dat één ambassadeur meerdere landen bestrijkt is heel gewoon. Zo is de Nederlandse ambassadeur in Thailand ook de Nederlandse vertegenwoordiger in de buurlanden Laos en Cambodja. Dat betekent ook dat zo'n ambassadeur meerdere keren zijn geloofsbrieven moet aanbieden.
De hofhouding zal donderdag met de stopwatch in de aanslag moeten staan om het spitsuur bij het paleis in goede banen te leiden. Er is namelijk een strak tijdschema opgesteld voor de ontvangst van de ambassadeurs van achtereenvolgens Tsjaad, Tonga, Nepal, Naminië, Bhutan, Jamaica en Zimbabwe. Anders dan bij in Den Haag residerende ambassadeurs gaat de aanbieding ook niet individueel, maar in groepjes van twee of drie.
Benin zou ook komen maar is afgevallen.
Dat de ontvangsten op donderdag plaatsvinden en niet zoals gebruikelijk op woensdag heeft te maken met het geplande en sindsdien uitgestelde staatsbezoek dat Willem-Alexander deze week zou brengen aan Griekenland. Daarvan zou hij dan donderdag net thuis zijn gekomen.
Bij de overhandigingen worden de richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen: het militair ceremonieel is aangepast. De geloofsbrieven worden niet rechtstreeks aan de koning overhandigd, maar door de ambassadeur op een tafel geplaatst.
© RB; Bron: RVD
Geplaatst op 14 december 2021 om 13:39 in Afrika Africa, Bhutan, Nederland, Nepal, Tonga, Willem-Alexander | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Vreugde in het koningshuis van de eilandstaat Tonga. In het gezin van kroonprins Siaosi is een dochter geboren, die de naam van haar betovergrootmoeder koningin Salote heeft gekregen: Salote Mafile'o Pilolevu.
Het prinsesje kwam donderdag ter wereld, om 17.41 uur lokale tijd in het Calvary Hospital in Canberra. Het kroonprinselijk gezin bevindt zich al geruime tijd in de Australische hoofdstad omdat kroonprins Siasoi (de lokale schrijfwijze van George) daar studeert.
De kroonprins, die meestal wordt aangeduid met zijn titel Tupouto'a Ulukalala, en zijn vrouw kroonprinses Sinaitakala hebben nu vier kinderen. Naast de baby zijn dat prins Taufa'ahau Manumataongo (*2013), prinses Halaevalu Mata'aho (*2014) en prinses Nanasipau'u Eliana (*2018).
Gezien de reisbeperkingen die vanwege de coronapandemie zijn opgelegd, kan het nog wel even duren alvorens koning Tupou VI en koningin Nanasipau'u hun jongste kleinkind te zien krijgen. De koningin verbleef tot januari bijna een jaar in Auckland in Nieuw-Zeeland, samen met haar zoon, Viliami, de prins Ata. Koningsdochter Angelika woont ook in Canberra, als High Commissioner van Tonga in Australië en ambassadeur bij de Filipijnen.
© RB; Bron: Matangi Tonga
Geplaatst op 27 februari 2021 om 14:39 in Australië Australia, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, New Zealand, Tonga, Z-Corona Covid-19 | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koning Tupou VI heeft woensdagmorgen op de marinebasis Masefield een nieuwe patrouilleboot in ontvangst genomen, de VOEA Ngahau Siliva. Het schip is een geschenk van Australië, dat Tonga en elf andere eilandstaten in de Stille Zuidzee patrouillevaartuigen schenkt om de eigen wateren beter te kunnen beveiligen.
Tonga, een koninkrijk bestaand uit meer dan 150 eilanden, krijgt in totaal drie boten in het kader van het zogenoemde Australische Pacific Maritime Security Program, waarmee over een periode van dertig jaar in totaal 1,2 miljard euro is gemoeid en waarvoor negentien schepen worden gebouwd. De boten vervangen vaartuigen die Australië dertig jaar geleden aan de Pacifische buurstaten had gegeven.
De VOEA Ngahou Siliva is het tweede vaartuig dat Tonga in gebruik neemt. VOEA staat voor 'Vaka O Ene Afio' oftewel 'Zijner Majesteits' en 'Ngahau Siliva' betekent 'Zilveren Pijl'. In oktober 2019 werd de 'Gouden Pijl' (Ngahau Koula) al in ontvangt genomen.
Australië zorgt ook voor de training en uitrusting van de 22-koppige bemanning. Die was in dit geval twee weken geleden al vanuit Cairns met het schip aangekomen in Tonga, maar moest daarna in quarantaine. De Australische hoge commissaris (ambassadeur) in Tonga hield bij de overdracht een korte toespraak en zei dat de nieuwe schepen Tonga beter in staat stellen de maritieme grenzen te bewaken.
© RB
Geplaatst op 27 januari 2021 om 12:08 in Australië Australia, Tonga | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koningin Nanasipau'u is donderdagmiddag (lokale tijd) na een afwezigheid van bijna een jaar teruggekeerd in Tonga. Ze arriveerde even na 13 uur met een speciale repatriëringsvlucht vanuit Auckland op het internationale vliegveld Fua'amotu. De koningin was in gezelschap van haar jongste zoon prins Ata.
Beiden werden meteen overgebracht naar het Dateline-hotel aan de rand van de hoofdstad Nuku'alofa. Daar moeten ze net als de andere 212 passagiers op de vlucht uit Nieuw-Zeeland twee weken in quarantaine. Koningin en prins werden bij aankomst getest op het coronavirus en dat gebeurt over veertien dagen opnieuw. Na vertrek uit het hotel dat dient als opvangcentrum is ook nog een week thuisquarantaine verplicht.
De koningin was vorig jaar maart in Nieuw-Zeeland voor een bezoek aan haar daar studerende zoon toen Tonga de grenzen sloot vanwege de coronapandemie. Maandenlang was het eilandstaatje afgegrendeld van de buitenwereld. Pas na de zomer kwamen er enkele repatriëringsvluchten op gang, maar koningin Nanasipau'u maakte daar geen gebruik van. Vanwege de reisbeperkingen kon ze ook niet naar haar oudste zoon en haar dochter die in de Australische hoofdstad Canberra wonen.
De strenge maatregelen die Tonga heeft genomen, inclusief de al bijna een jaar geldende noodtoestand en een avondklok, hebben tot nu toe wel kunnen voorkomen dat het coronavirus het Pacifische koninkrijk heeft bereikt. Dat is ook de reden voor de quarantaineregels.
© RB
Geplaatst op 14 januari 2021 om 04:00 in New Zealand, Tonga, Z-Corona Covid-19 | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Goed nieuws voor koning Tupou VI van de Pacifische eilandstaat Tonga. Op 14 januari komt zijn vrouw koningin Nanasipau'u met een repatriëringsvlucht vanuit Nieuw-Zeeland eindelijk naar huis.
De koningin bevond zich vorig jaar maart in Auckland bij haar zoon prins Ata toen de regering van Tonga als maatregel tegen het coronavirus de noodtoestand uitriep en de grenzen sloot. Daarmee kwam ook een einde aan het vliegverkeer, dat overigens ook van de kant van Nieuw-Zeeland werd stilgelegd toen dat land in lockdown ging.
Nieuw-Zeeland wist het coronavirus onder controle te krijgen terwijl Tonga er dankzij de maatregelen tot nu in is geslaagd virusvrij te blijven. Repatriëringsvluchten staan dan ook onder strenge controle. De koningin en prins Ata, die naar verluidt met zijn moeder meekomt, zullen bij aankomst in quarantaine moeten.
Koning Tupou heeft het afgelopen jaar niet alleen zijn echtgenote en jongste zoon moeten missen. Ook zijn andere twee kinderen verblijven buiten Tonga. Dochter prinses Angelika is ambassadeur in Australië en zoon kroonprins Tupouto'a 'Ulukala, zoals zijn officiële benaming luidt, is met zijn gezin eveneens in Canberra, waar hij een mastersopleiding volgt aan de nationale universiteit van Australië.
© RB
Geplaatst op 06 januari 2021 om 15:10 in Australië Australia, New Zealand, Tonga, Z-Corona Covid-19 | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Geplaatst op 31 december 2020 om 11:33 in Australië Australia, Huwelijk, doop, uitvaart, verloving, Nederland, New Zealand, Prins Claus, Prins Constantijn, Tonga, Z-Corona Covid-19, Z-Kunst, Media, Cultuur, Z-Prijzen Awards | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
De Noorse kroonprins Haakon heeft dinsdag in Sentralen, het stationsgebouw van Oslo, de jaarlijkse conferentie geopend van Norfund.
Dat is de Noorse staatsinvesteringsmaatschappij die als doel heeft ontwikkelingslanden te helpen met economische groei, werkgelegenheid, ontwikkeling van vaardigheden en technologieoverdracht. De bijeenkomst had als thema “Building back cleaner, greener and better” – Schoner, groener en beter terugbouwen.
Haakon sprak over de coronacrisis en de klimaatproblemen. “De pandemie heeft de wereld hard getroffen. En net als de pandemie heeft de klimaatverandering ons ook hard getroffen. Het zal ons op verschillende manieren beïnvloeden, maar zoals zo vaak zijn het de meest kwetsbaren die de hoogste prijs betalen”, aldus Haakon. Hij putte voor zijn toespraak uit ervaringen en indrukken die hij vorig jaar op had gedaan in Tonga, Fiji en Samoa.
Daar had hij gezien hoe klimaatverandering al een groot effect heeft. De kroonprins benadrukte het belang van investeringen in hernieuwbare energiebronnen bij het werken aan het verhogen van de levensstandaard in ontwikkelingslanden. Gebrek aan energie is een van de grootste obstakels bij het werken om landen en mensen uit de armoede te halen. Om deze barrière te overwinnen, moet men, terwijl de wereld zijn ecologische voetafdruk moet verkleinen, investeren in hernieuwbare energiebronnen, aldus de boodschap van Haakon.
“Een van de dingen die COVID-19 ons heeft geleerd, is dat een wereldwijde crisis geen grenzen kent. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje en we moeten de problemen en dilemma's samen oplossen”, zei de kroonprins tegen de ongeveer tachtig aanwezigen, en de volgers via video en internet.
© RB
Geplaatst op 01 september 2020 om 20:55 in Noorwegen Norway, Samoa, Tonga, United Nations & UNSGSA, Z-Corona Covid-19 | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Koning Tupou VI van Tonga had donderdag de wereldprimeur van het openen van het nationale parlement via een zoom-videoverbinding. De koning hield zijn troonrede vanuit het koninklijk paleis in Nuku'alofa terwijl de leden van de volksvertegenwoordiging bijeen waren in de zittingszaal van het parlement.
De koning sprak zijn blijdschap uit over het feit dat het coronavirus het Pacifische eiland-koninkrijk niet heeft bereikt en hij was de bevolking dankbaar dat het de beperkingen had aanvaard die de regering desondanks had ingesteld om te voorkomen dat het virus – indien aanwezig – zich zou kunnen verspreiden.
Tupou VI herinnerde eraan dat Tonga weliswaar geen besmettingen kende van het virus, maar dat delen van het land recentelijk wel zijn getroffen door de tropische cycloon Harold. Die heeft flinke vernielingen aangericht. ,,Het kan niet uitgesloten en verhinderd worden dat toekomstige cyclonen verwoestender zullen zijn. Ze worden krachtiger en komen vaker voor. Alleen als we waakzaam blijven, kunnen we deze rampen overleven”, aldus de koning in zijn troonrede.
Het parlement had veel werk te doen. ,,Er is behoefte aan eenheid en samenwerking voor de vooruitgang van het volk en de ontwikkeling van het land. We accepteren de hulp van het buitenland om het leven van ons volk te beschermen, waardoor we de impact van klimaatverandering en het virus op ons leven, onze economie, reizen, toerisme, sport, bedrijven en verbindingen kunnen tegengaan.”
© RB
Geplaatst op 07 mei 2020 om 14:12 in Tonga, Z-Corona Covid-19 | Permanente link | Reacties (0)
Reblog
(0)
|
| |
Laatste reacties