Koning Juan Carlos moet ook dit jaar zijn verjaardag buiten Spanje doorbrengen. Juan Carlos is donderdag 85 jaar geworden. Ook voor de viering van Kerstmis en de jaarwisseling was de in opspraak geraakte gepensioneerde koning niet welkom.
Zijn ‘papieren’ echtgenote – het in 1962 gesloten huwelijk bestaat alleen nog op papier – koningin Sofia was donderdag in het Vaticaan voor de uitvaart van paus Benedictus XVI. Volgens Spaanse media zouden de Infantas Elena en Cristina naar Abu Dhabi zijn gevlogen voor een ‘verrassings’ verjaardagsbezoek.
Voor kerst berichtten Spaanse media over discussies tussen het Zarzuela-paleis, het kantoor van de premier en de in Abu Dhabi wonende Juan Carlos over een verblijf in Spanje. In theorie hoeft de koning daar geen toestemming voor te vragen, maar na alle ophef die in mei ontstond over een visite, wordt dat nu wel van hem verlangd.
Koning Felipe heeft het zonder de aanwezigheid van zijn in 2014 afgetreden vader al lastig genoeg. Dat was ook één van de redenen voor Juan Carlos om in augustus 2020 uit te wijken naar Abu Dhabi. Daar kon hij geheel worden afgeschermd van de media, in de hoop dat die hem dan ook verder zouden negeren en zich concentreren op het koningschap van Felipe.
Ten dele werkt die formule ook.
Het bewijs werd eigenlijk afgelopen mei geleverd toen Juan Carlos voor het eerst naar Spanje terugkwam, voor zeilwedstrijden in Sanxenxo in Galicië, en alle media meteen op hem doken, tot ontzetting van het hof. Dit mediacircus wilde het paleis nu net niet. Het was ook niet voor niets dat Juan Carlos niet in Zarzuela mocht overnachten, al had hij voor terugkeer naar de Emiraten er wel een etentje met de familie.
De schrik zat er daarna goed in. Het verzoek van Juan Carlos om een maand later terug te komen om weer deel te nemen aan zeilwedstrijden werd afgewezen. Sindsdien heeft de koning steeds nul op rekest gekregen, al was hij in september wel te zien bij de uitvaart van koningin Elizabeth. Als ridder in de Orde van de Kousenband was hij door de Britten uitgenodigd.
Vanuit Madrid is nog geprobeerd hem op andere gedachten te brengen, maar Juan Carlos gaf daar geen gehoor aan. Vanuit zijn positie had hij ook gelijk: er lopen in Spanje geen juridische zaken (meer) tegen hem, hij is nergens schuldig aan bevonden (omdat hij als koning onschendbaar was toen hij sjoemelde) en hij vindt dat hij de Spanjaarden geen verantwoording of uitleg schuldig is.
Veel Spanjaarden en leden van het Congres (het parlement) denken daar anders over. Vandaar dat de discussie steeds weer oplaait. Wat de koning ook niet helpt is de wraakmissie van zijn ex Corinna Larsen, ook bekend onder de naam van haar tweede (ex-)echtgenoot Zu Sayn-Wittgenstein-Sayn. Die procedeert tegen de koning in Londen en werkte mee aan een serie podcasts waarin ze haar gewezen minnaar elke keer weer een stukje zwarter verft.
HBO Max heeft al een zeer beschadigende documentaire serie gemaakt over Juan Carlos. Op het moment dat een Netflix het verhaal van Corinna zou oppikken voor een serie dan kan het koningshuis helemaal inpakken. Het is dan ook beter om de afstand tot Juan Carlos zo groot mogelijk te houden.
© RB Hans Jacobs
Laatste reacties