Koningin Máxima neemt woensdag op de tweede dag van haar werkbezoek aan de Verenigde Staten grotendeels het voor koning Willem-Alexander geplande programma over.
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat koning en koningin gedeeltelijk los van elkaar op pad zouden gaan. Dat zou een betrekkelijk novum zijn geweest. Sinds de troonswisseling is dat bij staats- en buitenlandse werkbezoeken nauwelijks gebeurd.
De koningin begint de dag in Berkeley bij de Universiteit van Californië. Deze bekende universiteit speelt een belangrijke rol in het succes van Silicon Valley en heeft sterke banden met Nederland. Zo kan in Berkeley Nederlands gestudeerd worden en heeft Berkeley een Koningin Beatrix Leerstoel.
Tijdens het bezoek staat het vijftigjarig bestaan van de opleiding Nederlands centraal. Minister Robbert Dijkgraaf (OCW) lanceert het ‘Dutch Network for Academics in the US (DNA-US)’, dat als doel heeft de uitwisseling van kennis tussen Nederlandse onderzoekers in de Verenigde Staten te bevorderen.
De koningin praat met verschillende faculteitsmedewerkers en studenten Nederlands. Ook spreekt zij met vertegenwoordigers van de Nederlandse academische gemeenschap en ondernemende onderzoekers over de belangrijke rol die universiteiten in Californië spelen bij het academisch ondernemerschap en de overdracht en doorontwikkeling van nieuwe technieken.
Aansluitend is er voor koningin in San Francisco een fotomoment nabij de Golden Gate Bridge en een ingelaste ontmoeting met Speaker Nancy Pelosi.
In de middag brengt de koningin een bezoek aan Google. Tijdens het bezoek wordt aandacht besteed aan de klimaatambities van Google, duurzame oplossingen en innovaties die bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering en de rol van Google in Nederland.
Vervolgens bezoekt Máxima de Stanford Universiteit, in het hart van Silicon Valley. Bij aankomst wordt zij kort rondgeleid door de president van de universiteit. Daarna volgt een ontmoeting met het Ecomotive Team van de Technische Universiteit Eindhoven.
Dit team heeft een auto ontwikkeld die geheel uit circulaire materialen bestaat. Aansluitend ontmoet het paar Nederlandse wetenschappers, studenten en vernieuwers die in Silicon Valley werken en studeren, onder wie de Nederlands-Amerikaanse Nobelprijswinnaar voor economie (2021), Guido Imbens.
Bij de bijeenkomst ‘Holland in the Valley’ is er een treffen met Nederlanders die werken bij Amerikaanse techbedrijven of een eigen startup hebben. De koningin houdt hier een korte toespraak. Tijdens een ‘pitch-sessie’ worden startups uit het ScaleNL Accelerator programma in de gelegenheid gesteld om hun bedrijf te presenteren aan de aanwezige Nederlandse delegatie en vertegenwoordigers van bedrijven in Silicon Valley.
Aansluitend krijgt koningin Máxima tijdens een seminar over kunstmatige intelligentie een toelichting op de rol die Nederlandse bedrijven spelen bij de doorontwikkeling van kunstmatige intelligentie in mobiliteit en gezondheidszorg.
De meereizende media zijn dan al onderweg naar Austin, in de staat Texas.
© RB; Bron: RVD; Beeld: © RB Hans Jacobs - San Francisco dinsdag
Laatste reacties