‘Vroom als een kwezel’ en ‘zelfs’ zo ‘erg’ katholiek dat ze in een klooster wilde. De Belgische correspondent van de Nederlandse De Volkskrant Leen Vervaecke toonde zaterdag dat ze zich slecht kon verplaatsen in de tijd en omstandigheden waarin koningin Fabiola opgroeide in haar levensbeschrijving van de vrijdag overleden weduwe van koning Boudewijn.
En dat nota bene in de krant die zich in de tijd dat Fabiola twijfelde over het klooster trots afficheerde als het dagblad voor katholiek Nederland, in een tijd waarin de bisschoppen zeiden op wie wel of niet mocht worden gestemd.
Fabiola kwam uit een adellijk, conservatief en gelovig katholiek gezin. In die tijd was het bijna vanzelfsprekend dat jongens priester werden en meisjes non. Niet alleen in Spanje overigens, maar ook in België, Ierland of zuid-Nederland. Het was een manier om wat van de wereld te zien – in Belgisch Congo zorgden de paters en zusters voor onderwijs en ziekenzorg – of de maatschappij tot nut te zijn.
Er was in elk geval niks ‘erg’ katholieks aan. Dat zeg je alleen wanneer je wereldbeeld niet verder reikt dan de seculiere wereld van 2014. Dat neemt niet weg dat Fabiola zeer katholiek was. Hyperkatholiek zelfs, aldus de omschrijving die Het Nieuwsblad gebruikte. De wereld veranderde, de gelovigen werden eerst minder en daarna ongelovig, de kerk liep leeg, en Fabiola veranderde in haar geloofsbeleving niet mee.
Ze is haar geloof trouw gebleven en wordt daarvoor veroordeeld. Een beetje vreemd eigenlijk. Van kardinaal Godfried Danneels of André Léonard wordt toch ook niet gezegd dat ze té katholiek zijn, of zelfs ‘zo erg’ katholiek dat ze priester werden?
Het enige dat wringt bij Fabiola is dat de indruk werd gewekt dat ze haar geloofsovertuigingen ook liet meewegen wanneer staatszaken in het geding waren, hoewel dat eigenlijk alleen van belang was wanneer koning Boudewijn dat deed. Hij was immers het staatshoofd en niet Fabiola.
De scheiding van kerk en staat was in die tijd wel eens in het geding staat in beschouwingen over het overlijden van de koningin. Voor de oppervlakkige beschouwer ook al vreemd. De nationale feestdag bijvoorbeeld begint met een Te Deum, bijgewoond door de koninklijke familie en de regering – hoezo scheiding? Bij de troonswisseling in Spanje was er expres geen mis, vanwege de scheiding van kerk en staat.
Enfin. Wat meer begrip en inlevingsgevoel voor het feit dat Fabiola gelovig was, kan geen kwaad. © RB; Foto: © MPE
In Amerika, noord & zuid, is dat toch, gelukkig, anders.
Geplaatst door: Mieke | 08 december 2014 om 01:18
Een 'kwezel' kijkt niet om zich heen en leeft in zijn eigen wereldje. Fabiola daarentegen had een radar voor wat er zich in de wereld afspeelde. Het feit dat een vorstin haar geloof zo centraal stelde past eigenlijk inderdaad niet in een moderne constitutionele monarchie waarin staat en kerk officieel gescheiden zijn. Ook Boudewijn kwam erdoor in de problemen bij de abortuswetgeving. Geloof zou toch echt een privézaak moeten zijn maar de grenzen werden soms overschreden, vandaar de kritiek op een nogal badinerende wijze. Misschien is Beatrix ook wel strenggelovig maar ze liet daarvan weinig blijken in haar werk. En zo hoort het. Boudewijn had eigenlijk moeten afzien van het koningschap wanneer hij zag dat hij privé en staatsrechtelijk niet met elkaar kon combineren. Ook de groothertog van Luxemburg heeft nu staatsrechtelijke offers moeten brengen en is niet meer formeel bij besluitvorming betrokken. In het VK en bijvoorbeeld Denemarken is er een directe link tussen kerk en vorst, dus daar zijn de zaken geregeld. Hoewel er kritiek begint te komen op deze officiële band.
Geplaatst door: Joris | 07 december 2014 om 11:44
Dank u, u heeft het tenminste begrepen!
En weet u, koningin Fabiola was niet de enige. Ik was gisteren in de St. Jan in Den Bosch. Er zaten er minstens 50 voor het Mariabeeld. Allemaal mensen die zich door hun kinderen en kleinkinderen niet meer begrepen voelen. Tussen de wereld van mijn moeder en die van haar kinderen en kleinkinderen zit een onoverbrugbare kloof.
Geplaatst door: Hr. L.H.M. Peters | 07 december 2014 om 10:19