Prominente leden van de Afro-Amerikaanse gemeenschap in New York zijn 'beledigd' en 'verdrietig' dat prins Willem-Alexander in zijn eerste toespraken ter ere van het vierhonderd jarig jubileum van Nieuw Amsterdam, het huidige New York, met geen woord heeft gerept over de rol van slaven in de voormalige handelskolonie. ,,Om ons verleden en onze bijdrage aan de geschiedenis zo glashard genegeerd te zien worden, is verbijsterend en diep teleurstellend", zegt de Afro-Amerikaanse antropoloog Sherrill Wilson, een van de vele criticasters.
Door GPD-correspondent Frank Hendrickx
Het New Yorkse gemeenteraadslid Melissa Mark-Viverito, dat een deel van de Afro-Amerikaanse bevolking in Harlem vertegenwoordigt, wil excuses van Nederland. Naar haar weten is niemand uit haar district in Harlem, een wijk die Nederland ooit door slaven liet bouwen, uitgenodigd voor de ceremonies. ,,Mensen zijn beledigd en dat vind ik heel begrijpelijk", zegt Mark-Viverto. ,,Nederland moet die gevoelens onder ogen zien. Er moet een vorm van excuses komen."
Drie prominente dominees uit Harlem laten aan de GPD weten dat er sprake is van 'een grote omissie' in de herdenking, waarbij de nadruk ligt op 'vierhonderd jaar gemeenschappelijke waarden'. De 'ongemakkelijke' geschiedenis van slavernij wordt volgens de geestelijke leiders 'verdoezeld'. Meerdere leden van een actiegroep voor de herdenking van een eeuwenoude begraafplaats van Nederlandse en Engelse slaven in Harlem zeggen 'verdrietig' te zijn over het gebrek aan erkenning voor hun voorouders in de speeches van de prins. Historicus Christopher Moore zegt de afgelopen dagen soms 'ineen te krimpen' bij het gebrek aan inlevingsvermogen. ,,Er valt voor ons niets te vieren."
Prins Willem-Alexander benadrukt in iedere toespraak dat Nederlanders een 'passie voor vrijheid en tolerantie' naar New York hebben gebracht, maar vermeldt niet dat al vanaf 1626 slaven naar Manhattan werden vervoerd. Een Amerikaanse specialist in herstelbetalingen voor slavernij sluit niet uit dat Nederland bang is voor schadeclaims. Ze noemt dat 'laf'.
Eric V. Tait,, vicevoorzitter van een stichting ter behoud van het historisch erfgoed in Harlem, zegt vorig jaar meerdere keren te hebben gesproken met de Nederlandse consul in New York. Tait hoopte meer 'bewustzijn' te kweken over 'de zwarte geschiedenis van Nieuw Amsterdam', maar dat is 'niet gelukt'. Hij kreeg ook geen uitnodiging voor de ceremonies.
De RVD wilde donderdagavond geen reactie geven. Meer over 'Slavery in New York'. © GPD Frank Hendrickx; Foto: GPD © AP, Stephen Chernin
Reacties