De Oranjes, Nederlandse artiesten, Nederlandse New Yorkers: Governors Island - een eilandje ten zuiden van Manhattan - was zaterdag weer even in bezit genomen door de Nederlanders. Duizenden mensen vertoefden er om prins Willem-Alexander en prinses Máxima te zien, om een broodje kroket te eten of om naar dj Armin van Buuren te luisteren. Met druilerig weer was het Hollandse plaatje compleet, schrijft het ANP.
Op een drassig grasveldje hadden de prins en prinses eerst een ontmoeting met Nederlanders die in New York wonen, gevolgd door een bezoek aan het New Island Festival. Anderhalve week lang zijn artiesten van De Parade en Oerol op het eilandje neergestreken om Nederlands theater te laten zien.
In vrijetijdskleding proefden Willem-Alexander en Máxima, in haar bekende postzakpak, van de festivals. Ze luisterden naar Ellen ten Damme en Iris Hond, die met haar 'Flying Grand Piano' geregeld de straat op gaat. Ze keken naar kinderen die meedansten in de stille disco. Zelf lieten de prins en prinses de koptelefoon aan hun voorbij gaan. Willem-Alexander en Máxima sloten zich aan bij een deinende massa van drieduizend mensen die een optreden bijwoonden van Armin van Buuren.
De dj zei eerder in de week nog dat hij onlangs een goed contact had met Máxima. Het was hem niet helemaal duidelijk of zij persoonlijk regelde dat de plaatjesdraaier acte de presence kwam geven op het feest, maar wel gaf hij prijs dat het verzoek ,,door het Koninklijk Huis'' was gedaan. Van Buuren was dermate gecharmeerd van de uitnodiging dat hij toehapte.
De Oranjes gingen na Van Buuren weer terug naar de vaste wal, maar het New Island Festival duurt nog tot en met 20 september. Daarna is het oorspronkelijke Nooten Eylandt, waar begin zeventiende eeuw Nederlandse kolonisten zich vestigden, weer van de Amerikanen.
Eerder zaterdag opende het prinselijk paar in het South Street Seaport Museum een tentoonstelling waarin onder meer de de Schaghenbrief, het 'geboortebewijs van New York' is te zien. Het museum ontvouwt op de expositie New Amsterdam - The Island at the Center of the World aan de hand van kaarten en oude documenten de geschiedenis van de Nederlandse periode van het latere New York City tussen 1609 en 1664.
De Schaghenbrief, geschreven op 5 november 1626 door Pieter Schaghen, is het oudste overgebleven bewijs van de aankoop van het eiland 'Manna Hatta' van de indianen voor goederen ter waarde van 60 gulden. De brief bevindt zich bij het Nationaal Archief in Den Haag, maar reisde voor de tentoonstelling even de oceaan over. © GPD; Bron: ANP; Foto's: GPD © AP
Reacties