Door GPD-correspondent Remko Tanis. Nederland blijft verbazen. 'De Nederlanders zijn uitzonderlijk sterk in het waardevol maken van ogenschijnlijk waardeloze dingen', beweert het nieuwe samenwerkingsverband Holland Pig in een verklaring. Met die kwaliteit willen twaalf bedrijven uit de varkenssector de Vietnamese markt gaan veroveren.
Van vleesverwerkers tot diervoederbedrijven, specialisten in kunstmatige inseminatie voor varkens en varkensstalbouwers: de hele Nederlandse varkenssector heeft Vietnam op het oog. Holland Pig wil een dominant, Nederlands merk oprichten in het land. Vietnamezen die varkens fokken, vetmesten of eten, moeten daardoor meer gaan opleveren voor de Nederlandse varkenssector. Zuivelbedrijf FrieslandCampina heeft al zo'n merk: Dutch Lady.
In een land waar twintig jaar geleden nauwelijks iemand melk dronk, schiet de consumptie van zuivel nu omhoog. De Nederlandse melkfabrikant, in Vietnam sinds 1961, verkoopt nu per jaar 1,5 miljard glazen melk. Op 2600 boerderijen geven inmiddels 125 duizend koeien melk die als Dutch Lady naar de winkels gaat. Het merk,dat 85 jaar bestaat, is verkozen tot bekendste Vietnamese levensmiddelenmerk.
,,Vietnam was geen zuivelland. We zijn altijd een land van rijst geweest'', zegt Luu Van Tan van FrieslandCampina. ,,Het houden van melkkoeien is nieuw voor Vietnamese boeren.'' Het bedrijf heeft ten noorden van Ho Chi Minh Stad een modelboerderij geopend met een handvol Friese Holsteinkoeien. Daarmee wil het Vietnamese boeren leren hoe ze zo effectief mogelijk veel goede melk van hun koeien kunnen krijgen. Want meer goede melk van de boerderijen, betekent meer melk van Campina in de Vietnamese winkels.
Prinses Máxima bezocht de modelboerderij in Binh Hoa woensdagmiddag. Samen met Willem-Alexander leidt ze een vierdaagse Nederlandse handelsmissie naar Vietnam. ,,Vroeger dronk niemand melk: ze wisten wel dat het goed voor je is, maar het was veel te duur'', zegt Huyn Van Truc bij het melkschap in een winkel in Ho Chi Minh stad. ,,Een halve liter kon zo 400 duizend Dong (ruim 10 euro) kosten. Nu betaal je voor een pak Dutch Lady nog maar 50 duizend Dong (1,5 euro).''
Het gaat de Vietnamezen steeds beter. Dat, samen met de dalende prijs, zorgt voor een grote groei in consumptie. Niet alleen van melk, maar ook van varkensvlees. De Heus Voeders, een grote producent van varkensvoer en één van de twaalf bedrijven van Holland Pig, merkt dat ook.
Sinds het bedrijf twee jaar geleden actief werd in Vietnam, is de productiecapaciteit al vijf keer uitgebreid. Máxima opende woensdag de nieuwste opslagloods van het bedrijf, terwijl een volgende fabriek alweer in aanbouw is. De prinses bezocht daarna Nedspice, ook Nederlands, dat is uitgegroeid tot de grootste handelaar in verwerkte specerijen van Vietnam.
Het bezoek aan Vietnam wordt donderdag afgesloten. Máxima krijgt de kans zich die dag nog verder te verdiepen in de productie van varkensvlees in Vietnam, terwijl Willem-Alexander zich bezig houdt met een plan tegen overstromingen in de Mekongdelta.
© GPD Remko Tanis; Foto's: © Monarchy Press Europe, Patrick van Katwijk
Reacties