Koninklijk goedgekeurd. Foto's van de Oranjes moeten tegenwoordig zijn voorzien van een onzichtbaar stempeltje van de Rijksvoorlichtingsdienst zonder welk de opnamen niet mogen worden gepubliceerd. Goedkeuring gebeurt aan de hand van een zelf verzonnen, maar op Europees recht geïnspireerde Mediacode. Die heeft als nobel doel de privacy van de Oranjes beter te beschermen.
De zedenmeesters zijn streng. Wie zoet is krijgt lekkers: toegang tot een besloten fotosessie, wie stout is, ontvangt boze brieven en een waarschuwing van de landsadvocaat. Bij herhaling volgt de rechter.
De controle gaat ver. Dat prinsesjes tijdens hun kerstvakantie in Buenos Aires ijsjes eten, mag de Nederlander eigenlijk niet weten en zeker niet zien. Buitenlandse bladen met opnamen daarvan worden nog net niet bij de grens tegengehouden, maar Nederlandse media krijgen na berichtgeving daarover een koninklijke tik op de vingers.
Het overkwam ook deze GPD-website, waarop - als citaat - een knipsel uit een Argentijns blad is geplaatst. Niet noodzakelijk, tegen de Mediacode en de wensen van de prins, aldus de RVD. Tegelijkertijd overigens waren hier Duitse bladen te koop met diezelfde foto's. Een collega verzuchtte: in het buitenland mag men meer weten en zien over de Oranjes dan hier!
Eigenlijk is er in een halve eeuw maar weinig veranderd. In de jaren vijftig hield het kabinet bladen met onwelgevallig materiaal over het koningshuis met succes buiten de deur. Nederlandse hoofdredacteuren werd met succes op het hart gedrukt in het landsbelang niet over de 'kwestie Soestdijk' te schrijven.
De pers is sindsdien minder braaf en gehoorzaam, maar ook in de jaren zestig vond koningin Juliana nog dat haar persberichten onverkort moesten worden meegenomen. De verlangde censuur dient nu een ander doel. Willem-Alexander, die zéér tevreden is over 'zijn' Mediacode, is de eerste om te zeggen dat 'nieuws, nieuws is' en dat de code niet is bedoeld om daar beperkingen aan op te leggen.
Maar in de praktijk leidt het tot excessen, zoals de poging de verspreiding van ijsjes-beelden uit Argentinië te voorkomen. YouTube komt ongetwijfeld nog eens aan de beurt. Tijd om de 'macht' van de Oranjes ook op dit gebied in te perken. © GPD; De Journalist
Geplaatst als gastcolumn in 'De Journalist', het blad van de Nederlandse Vereniging van Journalisten
Reacties