Korea is zijn koninklijk-keizerlijk verleden niet vergeten. Integendeel. Kosten noch moeite worden gespaard om de oude grandeur te herstellen en de hofcultuur van de Joseon dynastie weer tot leven te brengen.
Paleizen worden gerenoveerd of simpelweg herbouwd, minutieus gereconstrueerd - inclusief het meubilair en de gebruiksvoorwerpen.
Er is weer een ceremoniële aflossing van de koninklijke wacht, een officiële opening en sluiting van de paleispoorten, koninklijke ceremoniën worden nagespeeld en opnieuw opgevoerd.
De republiek Korea spendeert miljoenen aan een reconstructie van het glorieuze verleden, daarmee impliciet ook de Japanse koloniale overheersing die aan de dynastie een einde maakte wegpoetsend.
De koninklijke paleizein in Seoul waren en zijn van hout. Geen wonder dat sinds het begin van de Joseon dynastie (1392) veel verloren is gegaan.
Brand, oorlog, brand, oorlog, en tenslotte de Japanse bezetting (1910-1945) en daarna de Koreaanse oorlog, hebben hun sporen achtergelaten. Houten paleizen hebben zo hun houdbaarheidsdatum en herbouw is niets nieuws.
De schaal waarop Korea echter de verschillende paleizencomplexen in de hoofdstad nieuw leven in blaast, is echter opmerkelijk. En niet alleen de gebouwen worden nagebouwd, ook alle voorwerpen die daarin ooit een plaats hadden.
Oude traditionele ambachten worden in ere hersteld om die gebruiksvoorwerpen, van hofkleding, sieraden, meubilair, schilderijen en muziekinstrumenten na te kunnen maken.
Het resultaat roept enigszins gemengde gevoelens op. De pracht en praal bijvoorbeeld die op dit moment te zien is in de Seokjojeon Hall van het Deoksugung Paleis in Seoul is adembenemend. Maar alle voorwerpen zijn nieuw, nagemaakt, replica’s.
Hoe goed blijkt in het National Palace Museum naast het immense Gyeongbokgung paleiscomplex. Daar is het ‘echte’ uitgestald, dat de eeuwen van brand, oorlog en geschiedenis heeft overleefd.
Gyeongbokgung zelf is een mix van oud en nieuw. Brand verwoestte al in 1592 het meeste en pas in 1867 liet koning Gojong, die zichzelf dertig jaar later tot keizer uitriep om op gelijk niveau te komen met de ‘buren’ China en Japan, het herbouwen. Lang konden hij en zijn nakomelingen er niet van genieten; de Japanners begonnen na de bezetting met het afbreken van de meeste gebouwen.
De Japanse gouverneur-generaal voor Korea bouwde zijn hoofdkwartier binnen Gyenongbokgung. In 1995 besloten de Koreanen om dit aan de koloniale bezetter herinnerende complex af te breken, en om het paleiscomplex in oude luister te herstellen. En zo is Gyeonbokgung een de laatste tien jaar knap gereconstruceerd paleis, dat een sfeer moet oproepen van het einde van de negentiende en het einde van de veertiende eeuw.
Die sfeer wordt daarbij een handje geholpen door de in authentieke - nagemaakte - kleding rondwandelende en marcherende paleiswachten, muzikanten en hofdienaren.
* De foto’s geven een impressie van de paleiscomplexen Gyeongbokgung en Deoksugung.
© Royalblog, Hans Jacobs; Foto's: © Royalblog Photo, HJ
Laatste reacties