De binnenplaats van het paleis in Monaco is omgetoverd tot een adembenemende 'kathedraal', een verlengingstuk van de naastgelegen paleiskapel. Een mooier en serener decor is in het prinsdom niet te vinden.
In het Engels de 'order of service' van de huwelijksmis, klik hier: Download 1-GB-Programme%20religious%20ceremony
,,Het moet een nieuw begin markeren", aldus prinses Stéphanie in een interview met de Franse televisie. De eigenlijke kathedraal is niet alleen te klein, maar herbergt ook teveel trieste herinneringen aldus de prinses, jongste zus van prins Albert.
De aankomst van de gasten is tot in de puntjes geregeld. Albert zelf heeft de daarvoor uitgetrokken tijd met een uur teruggebracht tot anderhalf uur. Kwestie van snel in- en uitstappen, doorrijden en doorlopen, zonder af te doen aan de waardigheid en het protocol.
Voor de genodigden zijn er twee kansen om gezien te worden: bij het verlaten van het Hotel de Paris en bij aankomst bij het paleis, waar de Monegasken - zij zijn de enigen die een uitnodiging hebben gekregen voor een plaatjes op het broeierige paleisplein (ook wel Place d'Armes genoemd, naar de vroegere functie als exercitieplaats), de bekendste gasten toejuichen en toeklapen.
Albert heeft goed nota genomen van de kritiek die 55 jaar geleden werd geuit bij het huwelijk van zijn ouders. Toen werd er getrouwd in de kathedraal, met zijn 450-500 zitplaatsen. De bevolking voelde zich buitengesloten. Op de binnenplaats van het paleis zijn 800 gasten, maar op het plein is plaats voor nog eens 3000 - en prinses Charlène maakte haar entree van de kazerne van de Caribinieri over het plein naar het paleis.
Bij aankomst op het plein is er veel bijval voor modeontwerper Karl Lagerfeld, voor (ex)keizerin Farah Pahlavi en Bernadette Chirac, de echtgenote van de vorige Franse president. Prinses Caroline van Hannover kreeg eveneens veel applaus: ze komt met dochtertje Alexandra, maar zonder echtgenoot prins Ernst August.
Zijn zoons uit een eerder huwelijk zijn er wel. De drie kinderen Casiraghi - uit het tweede huwelijk van prinses Caroline - komen allen met hun vriendinnetje/vriend. Niks wachten op een verloving. Charlotte Casiraghi doet ook een van de lezingen tijdens de mis, Alexandra leest een van de voorbeden.
Afgaande op het hoofddeksel van Sophie, gravin van Wessex, heeft ze geen zin in een gesprek met haar echtgenoot prins Edward: de hoed gelijkt een kamerscherm en maakt elke conversatie aan de rechterkant onmogelijk.
Pech ook voor kroonprins Haakon die in de Cour d'Honneur een plekje naast haar heeft. Farah Pahlavi zit naast prins Daniel van Zweden en de Aga Khan. Willem-Alexander is in zomeruniform van de marine (stralend wit) en Máxima zorgt voor een zeer nadrukkelijke oranje noot. De Franse televisiecommentatoren kunnen het zeer waarderen.
De Franse president Nicolas Sarkozy, tevens co-prins van Andorra, komt alleen. Hij straalt uit dat het meer een verplichting is dan een prettig uitje. De zwangere Carla Bruni rust uit, in Besançon. Sarkozy, hoewel niet het langst regerende staatshoofd aanwezig, krijgt toch de beste plaats op de binnenplaats van het paleis en hij mag ook als laatste aankomen, net voor de aartsbisschop van Monaco en het bruidspaar.
In de halve cirkel - nog zo'n voordeel ten opzichte van de kathedraal - zit hij naast koningin Paola. Sarkozy blijft na de mis nog even hangen voor de groepsfoto, en vertrekt daarna meteen. © RB Hans Jacobs; Foto's: tv
Reacties