'Gefeliciteerd, Herr Kaiser'. Het Duitse weekblad Stern maakte het donderdag wel heel bont na het burgerlijk huwelijk van Georg Friedrich Prinz von Preussen met Sophie Prinzessin von Isenburg. Natuurlijk, de prins is de achterachterkleinzoon van de laatste Duitse keizer en hoofd van het voormalige keizershuis, maar eventuele aanspraken op kroon en troon heeft de 35-jarige nooit geuit. Hij is juist voorstander van een modern Pruissen, niet van terugkeer naar de monarchie die in 1918 weinig glorieus ten einde kwam met de vlucht van keizer Wilhelm II naar Nederland.
De trouwerij in het stadshuis van Potsdam was zorgvuldig geheim gehouden, alleen de naaste familie was uitgenodigd. Zaterdag is pas het groots aangepakte kerkelijke huwelijk, die op de Duitse televisie rechtstreeks wordt uitgezonden. In de Friedenskirche in het slotpark van de voormalige Pruisische koninklijke residentie Sanssouci worden er zevenhonderd gasten verwacht, onder wie veel (oude) adel en vertegenwoordigers van voormlaige koningshuizen, zoals de Roemeense kroonprinses Margarita en haar man prins Radu.
De Oranjes hebben - prins Jaime en prinses Carolina niet meegerekend als Bourbons - de uitnodiging niet aangenomen. Ze komen ook niet vaak bij feesten en partijen van niet meer regerende vorstenhuizen, tenzij er nauwe vriendschaps- of familiebanden zijn. Toch zou de aanwezigheid van leden van het Nederlandse koningshuis niet hebben misstaan in Potsdam. Er zijn veel gemeenschappelijke wortels: over en weer is met name in de negentiende eeuw regelmatig ingetrouwd.
Stadhouder Willem V huwde een Pruisische prinses, zijn zoon de latere koning Willem I eveneens, en diens zoon Frederik en dochter Marianne volgden dat voorbeeld. Maar de banden gaan nog verder terug in de historie, waardoor bruidegom prins Georg Friedrich door een oud pact zich net als prins Willem-Alexander 'prins van Oranje mag noemen. Keizer Wilhelm II was altijd zeer trots op die titel, niet tot genoegen van de Nederlandse koningin Wilhelmina die hem tijdens zijn ballingschap Huis Doorn ook nooit is komen opzoeken.
Georg Friedrich, die in Bremen en Oldenburg opgroeide, heeft ook langs andere weg nauwe banden met Nederland. Zijn overgrootmoeder aan moeders kant was gravin Mechtild Bentinck, geboren op Kasteel Middachten in Rheden, en daar getrouwd met Fürst Casimir zu Castell-Rudenhausen. Hun kleindochter Donata huwde met de achterkleinzoon van keizer Wilhelm, prins Louis Ferdinand van Pruisen - de vader van Georg Friedrich. Donata's broer Christian was tot 2010 'heer van Twickel', het statige kasteel in Overijssel. Georg Friedrich kwam er graag en vaak en zaterdag is er ook een contingent Nederlandse neven en nichten aanwezig.
Veel bruiloftsgasten waren vrijdagavond al aanwezig voor het feestelijke liefdadigheidsconcert in het Konzerthaus aan de Gendarmenmarkt in Berlijn. Daar stonden ze lange tijd in de rij op de rode loper alvorens naar binnen te komen voor ontvangst en concert. Alleen prins Laurent hoefde niet te wachten, maar die kwam dan ook ruim na het begin aangereden in zijn Porsche en kon na het parkeren daarvan meteen doorlopen. © RB Hans Jacobs; Foto's: © Royal Press Europe
Georg Friedrich Prinz von Preussen (10 juni 1976) is zoon van
Louis Ferdinand van Pruissen (1944-1977), zoon van
Louis Ferdinand van Pruissen (1907-1994), tweede zoon van
kroonprins Wilhelm (1882-1951)
oudste zoon van keizer Wilhelm II (1859-1941).
Georg Friedrich is sinds het overlijden van zijn grootvader in 1994 hoofd van het Huis
Reacties