Twee Luxemburgse politici komen donderdag uitgebreid aan het woord in het Tageblatt. Niks huwelijkskoorts voor de socialiste Taina Bofferding en Marc Baum van ‘Links’. Ze vluchten beiden dit weekeinde het land uit om maar niets mee te hoeven maken van dat ‘vreselijke prinselijke huwelijk’. ,,De hele mediahype rond dat huwelijk is onverdragelijk”, meent Baum.
De twee stellen niet alleen vraagtekens bij de hoepla rond
het huwelijk van erfgroothertog Guillaume en zijn Stéphanie de Lannoy, maar
vooral ook bij het instituut monarchie. Bofferding onthulde vorig jaar dat de
groothertogelijke familie meer en niet minder kreeg toebedeeld van de staat, in
tegenstelling tot wat minister-president Jean-Claude Juncker had gezegd (van
8,75 naar 8,76 miljoen). Ze vindt het tijd te denken aan staatshervorming.
Baum is zonder meer voorstander van een republiek, maar als de monarchie niet meteen kan worden afgeschaft dan moet die tenminste worden gemodelleerd naar dat van Zweden. Daarvoor waren in het Luxemburgse parlement ook enige tijd veel medestanders te vinden, zelfs bij de christendemocraten, maar de voorstanders zijn nu in de minderheid. Een bewijs van de aanzienlijke invloed die de groothertog op de politiek heeft, aldus Baum in het paginagrote vraaggesprek.
De positie van de monarchie staat inderdaad ter discussie, mede omdat Luxemburg werkt aan een herziening van de Grondwet. De taken van het staatshoofd komen daarbij ook ter sprake en groothertog Henri heeft zelf de deur opengezet naar het begrenzen van zijn bevoegdheden. Hij wilde immers een door het parlement voorgestelde wet over euthanasie niet ondertekenen.
Aftreden hoefde niet, maar voortaan tekent het staatshoofd helemaal geen wetten meer, maar kondigt ze slechts af. Maar veel politici klinkt het gezaag aan de poten van de troon als muziek in de oren, en daarmee is de toon gezet. ,,De invloed en de rol van de familie, ook in de geschiedenis wordt zwaar overschat”, vinden Bofferding en Baum.
Het tweetal neemt dus stelling tegen de in media populaire kreet ‘heel Luxemburg verheugt zich op het koninklijk huwelijk’. En het moet gezegd: het valt wel mee met de ‘wedding fever’ in de hoofdstad van het groothertogdom op de vooravond van de sluiting van het burgerlijk huwelijk in het stadhuis vrijdagmiddag. Een besloten bijeenkomst overigens én een primeur. ,,Het werd tijd te moderniseren en in het stadhuis te trouwen”, aldus Guillaume. Zijn ouders en grootouders trouwden op het paleis.
Tageblatt constateert het ook: naarmate men dichter bij het paleis komt, zijn de etalageversieringen uitbundiger en smaakvoller. Portretten van het bruidspaar, omringd door het rood-wit-blauw in de lichtere Luxemburgse variant, wat trouwsouvenirs, een bloemetje. Lang niet zo chique als in Monaco, zonder de verfijning van Stockholm of de humor van Londen. Alleen Villeroy & Boch pakt royaal uit, met smaakvolle maar prijzige serviesstukken met daarop het monogram van Guillaume en Stéphanie.
De ruimte in Luxemburg-stad is maar klein, zeker rond de
drie belangrijkste locaties voor het huwelijksfestijn. Het paleis heeft zelf
geen ruimte voor het diner. Daarvoor moet de vergaderzaal van de Kamer van
Afgevaardigden, die overigens in hetzelfde gebouw, worden leeggehaald. Op het
plein ter ere van koning-groothertog Willem II nemen de installaties van het
ZDF veel ruimte in, waardoor het publiek nog minder plek heeft om het
bruidspaar van en naar het stadhuis (op datzelfde plein) te zien gaan.
Rond de kathedraal wordt rond de klok gewerkt om alles piekfijn in orde te hebben voor de kerkelijke inzegening zaterdagmorgen. Maar meteen buiten de straten rond het oude stadscentrum gaat het gewone leven zijn gang. Hoezo koorts?
© GPD RB Hans
Jacobs (foto's rond 18 uur)
Reacties